Резби што пленат со уникатност МНТ - Драма: Живко Чинго Борјан Цанев Синтезис ја воодушеви публиката Женски камерен хор Снежана Стамеска Кераца Висулчева 1903 – 2003 Милош Коџоман Владо Муковски Битолски театар - Австралиски ветар Сократ Лафазановски Етнологија на Македонија Антони Мазневски Владимир Георгиевски Лазар Личеноски ЕСНАФОТ ВО ФУНКЦИЈА НА ТУРИЗМОТ

Владимир Георгиевски

 

ИЗЛОЖБА:


               avtoportretgeorgi1.jpg (33524 bytes)

 

ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ - „2000 ГОДИНИ ХРИСТИЈАНСТВО“

 Авторот се претстави со над 150 дела, меѓу кои: триптихот „Реквием за 21 век“ („Потсмевање на Христос“, „Влегувањето на Христос во Македонија“ и „Тоа е човекот“), „Ангел што свири“, „Спуштање од крст“, „Ѕвездата од Витлеем“, „Благовести“, „Паднат ангел 1 и 2“, „Светиот дух“...
 

 

Одамна не се случило некоја самостојна изложба да биде продолжена. Ваква можност организаторот - Македонската академија на науките и уметностите, му ја понуди на проф. Владимир Георгиевски за неговата богата поставка „2000 години христијанство“. Во салонот на МАНУ импресивните дела на Георгиевски побудија огромен интерес на познавачите на ликовната уметност.
     avitleem5555.jpg (66590 bytes)

 

asvetiotduh.jpg (104753 bytes)

Во истиот простор на сопствена иницијатива, авторот организираше трибина на тема „Религијата и уметноста“.

asimnuvanjenaisus.jpg (121764 bytes)

подготвила: Д. Ангелова