Училиште на македонски јазик во црквата Св. Кирил и Методиј во Париз

25.10.2011 година Печатење Препорачај ја на пријател

Париз, 25 октомври 2011 (МИА) - Околу педесеттина македонски деца веќе втора година, двапати во неделата посетуваат училиште за македонски јазик сместено во просториите на црквата Свети Кирил и Методиј во Париз.

Наставничкиот кадар е испратен од македонското Министерство за образование и наука, а програмата се одвива во две фази. За помалите има подготвителна настава, а повозрасните деца го збогатуваат мајчиниот јазик. Тие, како што вели наставничката Наташа Здравковска Стојановска, учат кирилско писмо, потоа историја и географија на Македонија, а посетуваат и музичка настава.

Стојановска вели дека е презадоволна од интересот, посветеноста и родољубието на децата. Што се однесува до финансирањето на наставата, црквата Св. Кирил и Методиј придонесува со бесплатно отстапување на дел од своите простории.

 


ПРЕТХОДНИ ЗАПИСИ

Екипа од ФЕИТ освои златен медал на Меѓународен натпревар во Србија


Поезија од Весна Ацевска објавена во индиско списание


Блаже Миневски троен лауреат на конкурост за краток расказ на „Нова Македонија“


Мини-фестивал на современа македонска музика во Лондон


Одгласи за романот „Сестрата на Зигмунд Фројд“ од Гоце Смилевски во Италија


Документарецот „Име си е име“ ќе биде прикажан во рамки на фестивалот „Глобално будење“ во Чикаго


Изложба на книги „Македонски автори во превод на странски јазици“ во Софија


Македонија и Израел ја интензивираат соработката во образованието и науката


Гитаристот Дамјан Пејчиноски ексклузивец на познатата куќа „Пол Рид Смит“


Охридското Езеро во спот на американскиот пејач „Qpid“


Македонски филмови на фестивалот „Источни соседи“ во Холандија


Училиште на македонски јазик во црквата Св. Кирил и Методиј во Париз


Промоција на книги од Петрески и Кацаров во Белград


Сергеј Андреевски гостува на манифестацијата „ГОХО“ во Нирнберг


Спомен-куќата на Тоше меѓу трите најдобри објекти според светската јавност, гласањето за прво место трае до 4


Во Виена отворена изложба на Антони Мазневски


Книжевен портрет на шведските поети Егдал, Клеметс и Хансен


Канадски весник ја претставува Македонија како „непознат скапоцен камен“


Археолошкиот локалитет Стоби на листата World Monuments Fund за 2012 година


Македонски тим доктори ја доби првата награда на Седмиот југоисточен европски конгрес по урологија


Награда за „Панкот не е мртов“ на Фестивалот на медитерански филм во Копер


Ретроспектива на Манчевски во Болоња


Проектот „Волшебна Македонија“ освои награда на Фестивалот на туристички филмови во Хрватска


Деновите на македонската култура продолжуваат во Санкт Петербург


„Панкот не е мртов“ во конкуренција со уште 62 филма за наградата Оскар за најдобар странски филм


Македонски ден на Саемот на книгата во Франкфурт


Четири години „Macedonia loves you“ - четири години пријателство