ПРОСЛАВЕН ПАТРОНИОТ ДЕН НА МПЦ „СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ОД ТОРОНТО

15.12.2015 година

На 5-ти декември 2015 година, Македонската православна катедрална црква „Св.Климент Охридски“ од Торонто, Канада, традиционално ја прослави црковната слава и патрониот ден на целата Македонска православна црква – Свети Климент Охридски. По тој повод беше одржан свечен банкет со богата духовна и културна програма.
Прославата започна со настапот на црковниот хор под раководство на маестро Васко Петровски, којшто ја испеа македонската и канадската химна.
Гостите ги поздрави претседателката на црковната управа, госпоѓата Вера Белчевска, пригоден говор на вечерта подготви и свештеникот Илија Донев, a македонските сонародници беа поздравени и од Александра Стојкова, вице-конзул во Македонскиот Конзулат од Торонто.

 

 

 

50 години од осветувањето на МПЦ Св. Климент Охридски во Торонто

09.10.2015 година

Во саботата на 3 октомври во велелепниот храм посветен на Патронот на македонската православна црква – Охридска Архиепископија Светиот Климент Охридски, се одржа гала свеченост посветена на 50 годишнината од осветувањето.
За “Значењето и улогата на Македонската Православна Црква ‘Св. Климент Охридски’ меѓу иселениците во Торонто и Канада зборуваше парохискиот свештеник протоереј-ставрофор Илија Донев.

 

 

 

МАНИФЕСТАЦИИ

03.09.2015 година

 

 

 

Црковен народен собир

03.09.2015 година

 

 

 

ТУРНЕЈА на КУД МАКЕДОНКА од Торонто

07.08.2015 година

Во рамки на својте летни активности а согласно надлежностите на Агенцијата за иселеништво за помагање на културниот развој на иселениците од Македонија и промовирање на нивните активности за зачувување на македонската култура и идентитет во иселеништвото, Агенцијата за иселеништво во текот на јули месец организира ТУРНЕЈА на КУД МАКЕДОНКА од Торонто Канада, со настапи на фолклорни фестивали и културни манифестации низ неколку градови во Македонија.

 

 

 

ОД АКТИВНОСТИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО РАДИО “ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНИЈА”

05.05.2015 година

Македонското патриотско радио “Обединета Македонија” од Торонто е едно од неколкуте радио часови во Торонто. Тоа е радио час кај кој доаѓаат до израз, пред с# и над с#, националните белези на македонскиот народ од сите делови на Македонија.
Ова значајно радио ја започна својата информативна дејност уште во 1998 година, со своја аматерка програма и скромни финансиски можности. Водитети и уредници се брачниот пар Драгица и Мицко Димовски, кои водат потекло од битолскиот крај. Радиото се емитува секоја сабота од 9-10 часот наутро на 1430 АМ на Радио станицата СНКТ, а повторно емисиите се емитуваат на интернет на Етничкото радио за слушателите во Ванкувер и Калгари, во западниот дел на Канада.

 

 

 

Нов претседател на ,,Обединети Македонци“ ТОРОНТО

05.05.2015 година

На последните избори што се одржаа во просториите на соборниот храм на Македонската Православна Црква Св. Климент Охридски во Торонто, за нов претседател на организацијата „Обединети Македонци“ од Торонто е избран Мендо Бакаловски, кој на чела на органзицијата ќе биде во следните две години, а за секретар е избрана Елизабета Медичкова.

 

 

 

Традиционална игранка

10.03.2015 година

Почитувани Пријатели, Македонското Патриотско Радио “Обединета Македонија” ја одржува својата традиционална игранка, Во Сабота на 18ти Април, 2015 год. во средната сала на М.П.Ц. Св. Климент Охридски во Торонто. Ќе ве забавува познатиот македонски оркестар на Соња и Оливер Банд. Ќе има убава програма и убава лотарија. Цената е само $15.00 по човек, а за деца помали од 12 години влезот е слободен. Со почит од редакцијата на М.П. Радио Обединета Македонија и од нас водителите и уредниците Драгица и Мицко Димовски, Сите сте ДОБРЕДОЈДЕНИ!