<< Предходни 1 2 325 26 27 Следни >>

Честит ,,ИЛИНДЕН,,

03.08.2017 година

По повод одбележувањето на 114 години од Илинденското востание и 73 години од првото заседание на АСНОМ односно нашиот најголем национален празник на македонскиот народ ИЛИНДЕН, во предвечерјето на Илинден во нашава Регионална канцеларија приредивме етно поставка на стари предмети,рачни ракотворби , на носии,специјалитети од македонската кујне и го и емитувавме филмот ,,Крушевска република,,.Со нас беа и нашите најмлади Милица,Анастасија,Андреа ,Илина и Марко кои учествуваа на летната школа за македонски јазик во Охрид.
Прекрасно потсетување, сите генерациии сплотени во едно,со договор на испарчање на делегации во Пелинце и во Јабука.
Известува Пеце Ристески

 

 

 

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ВО НОВИ САД , ЕДИНАЕСЕТТА МАНИФЕСТАЦИЈА

14.06.2017 година

- Во организација на Здружението на граѓаните од македонското национално малцинство ,, Кирил и Методиј,, во Нови Сад, од 11 до 24 мај 2017 година се одржа традиционалната манифестација “Единаесетти денови на македонската култура .
Деновите започнаа со Македонска вечер во прекрасниот амбиент на Ресторанот Ѓерам во Нови Сад . Македонската вечер ,започна со македонски ора , песни и македонско мени. Дружењето е искористено да присутните се запознаат со активностите на Здружението, кои ги спроведува со цел одржuвање на традиционалната манифестација Денови на македонската култура, исто тако на вечерта, за прв пат се обрати новиот претседател на Здружението господинот Драгољуб Костовски.
ПОВЕЌЕ

 

 

 

Ден посветен на Македонија

10.05.2017 година

Асоцијацијата Аминта од Витторио Венето, преку низа активности, на членовите од 42 други италијански здружениа им ја претстави Македонија. Во Витторио Венето-Италија, македонското здружение приреди ден посветен на Македонија. Членството на Аминта се погрижи да приреди богата трпеза со македонски јадења. Гравче тавче, сарма, селско месо, домашно кисело млеко, еклери во форма на лебеди, беа само дел од презентираните специјалитети.

 

 

 

НОЌ НА КНИГАТА

19.04.2017 година

 

 

 

Проглас

27.03.2017 година

 

 

 

Гоцеви денови 2017

06.02.2017 година

На 04.02. 2017.год. во просториите на Регионалната канцелариа кое име го носи ,,Гоце Делчев,, нашето здружение свечано беше отворена традиционалната манифестација,,Гоцеви денови 2017,, со одбележување на роденденот на нашиот великан Гоце Делчев.

 

 

 

Во Чешка Република одржана прослава по повод празникот - Богојавление -Водици

30.01.2017 година

На 19.01.2017г. во Тешов, ЧР, се одржа прослава по повод големиот верски христијански празник - Богојавление - Водици, за македонската заедница во ЧР. На настанот, на кој присуствуваше амбасадорот Стојчески, учествуваа околу 50 лица.

 

 

 

БЕЛИ МУГРИ

22.11.2016 година

 

 

 

<< Предходни 1 2 325 26 27 Следни >>