<< Предходни 1 2 325 26 27 Следни >>

Рацинов ден

19.11.2013 година

 

 

 

Новогодишен ручек со Локалната власт на Гро де Во

10.11.2013 година

Во недела на 8ми Декември 2013 год. со почеток во 10:00 часот, ќе се одржи новогодишен ручек со Локалната власт на Гро де Во. Гости на ручекот ќе бидат: комуна Ешалан, комуна Гуман ла вил, комуна Вилар ла теров, комуна Сан Бартелеми, хорот од Гуман ле Вил, гости од Винтертур, Мондор СА, 24 ор списанието и двочлена делегација од парламентот на Швајцарија.

 

 

 

Запознај ја Татковината за да ја сакаш повеќе

08.11.2013 година

Екскурзија на учениците кои ја посетуваат дополнителната настава по македонски јазик во Р.Словенија, предводени од наставникот по македонске јазик Зекирија Шаиноски


Во организација на Сојузот на МКД од Република Словенија се организира петдневна екскурзија-посета на Република Македонија за ученици со потекло од Македонија на возраст од 12-15 годишна возраст и нивните учители и активисти на Македонските заедници, со цел "Запознај ја Татковината за да ја сакаш повеќе"�. Екскурзијата траеше од 28.10. до 01.11. 2013 година, со посета на повеќе градови, места и културно-историски споменици во Република Македонија од каде учениците се вратија во Р.Словенија презадоволни со импресии од својата татковина.

 

 

 

ПОДЕЛЕНИ ПРИЗНАНИЈА НА НАЈЗАСЛУЖНИТЕ !

29.10.2013 година

ЗДРУЖЕНИЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВРАЊЕ


ПОДЕЛЕНИ ПРИЗНАНИА НА НАЈЗАСЛУЖНИТЕ !
ВО СКЛОП НА ОДОБРЕНИОТ ПРОЕКТ ,,ДАНИ МАКЕДОНСКЕ КУЛТУРЕ И КУЛТУРНОГ СТВАРАЛАШТВА ВРАЊЕ-2013,,ОД ГРАД ВРАЊЕ А ВО СКЛОП НА СЕДНИЦАТА НА СОБРАНИЕТО НА ЗГМНЗ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ,, ВО РЕГИОНАЛНАТА КАНЦЕЛАРИЈА БЕА ПОДЕЛЕНИ ПРИЗНАНИА ЗА ОДРЖАНИТЕ ТУРНИРИ ВО : МАЛ ФУДБАЛ,ШАХ ,И ПИНГ ПОНГ. НАШЕТО ЗДРУЖЕНИЕ ГИ ОСВОИ ПРВИТЕ МЕСТА ВО ПИНГ ПОНГ И ШАХ.
ИСТО ТАКА БЕА ПОДЕЛЕНИ БЛАГОДАРНИЦИ НА ЖЕНИТЕ КОЈ СПРЕМАЈА МАКЕДОНСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТТИ ЗА ВРЕМЕ НА ОСМАТА МАКЕДОНСКА ВЕЧЕР.

 

 

 

Здружение На Македонците Вардар-Ниш: КВИЗ НАТПРЕВАР 2013.

25.10.2013 година

КВИЗ НАТПРЕВАР 2013
На 26.10.2013.год.Во Ниш во салата на културниот центар на Ниш ќе се одржи финалниот натпревар на квизот ЗАПОЗНАЈ ЈА ТАТКОВИНАТА НА ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ И ПРЕДЦИ ЗА ПОВЕЌЕ ДА ЈА САКАШ.Овој квиз е во организација на здружението Вардар од Ниш,Националниот совет на Македонската заедница во Р.Србија а со помош на Министерството за надворешни работи на Р.Македонија.По двата полуфинални натпревари во Лесковац и Пландиште екипите на Нови Сад,Качарево,Пирот Лесковац и домаќинот Ниш се стекнаа со право да се натпреваруваат за најдобра екипа во познавање на историјата,географијата и општенствениот живот на Македонија.Главната тема на квизот беше 110 год.на ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ.Пехарите и медалите како и скромните награди се веќе спремни и се очекува само уште победникот на квизот за 2013,година.

 

 

 

<< Предходни 1 2 325 26 27 Следни >>