<< Предходни 1 2 321 22 23 Следни >>

Јубилеен десетти Натпревар по рецитирање во НЈВ

08.08.2017 година

Успешна традиција

Во организација на Македонскиот Просветно Училишен Одбор на НЈВ, во Сиднеј по десети пат се одржа Натпреварот по рецитирање на македонски јазик за учениците од основните училишта. И оваа година, традиционално, домаќин беше Основното училиште во Карлтон.
Голем број ученици од македонско потекло рецитираа на чист македонски јазик. Одлично подготвени учениците се трудеа што поубаво да ја изрецитираат својата стихотворба.
Рецитирањето е древна македонска вештина, која се негува во училиштата на македонски јазик во НЈВ. Оваа вештина им овозможува на учениците да ја зголемат својата самодоверба, својата меморија или помнењето, а истовремено и да го надминат стравот од зборување пред други луѓе.
Сите ученици заслужуваат пофалба за вложениот труд, честитки и до вредните учители кои ги подготвија учениците, а особена пофалба заслужуваат грижливите родители кои најдоа време и во сабота ги донесоа децата на Натпреварот.

 

 

 

СООПШТЕНИЕ НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПРЛИЧЕВА НАГРАДА

03.08.2017 година

Македонското писателско друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј го организира својот традиционален награден конкурс за поезија и проза за возрасни и деца:

* РАСКАЗ НА ГОДИНАТА ЗА ВОЗРАСНИ
* ПОЕТСКА ТВОРБА НА ГОДИНАТА ЗА ВОЗРАСНИ
* РАСКАЗ НА ГОДИНАТА ЗА ДЕЦА
* ПОЕТСКА ТВОРБА НА ГОДИНАТА ЗА ДЕЦА

 

 

 

Саем на книгата

03.08.2017 година

Библиотеката во Мил Парк го одржа деветтиот по ред Саем на книгата наречен Booklovers festival. На овој фестивал свои дела претставија 39 автори меѓу кои беше поканета и Гордана Димовска, претседателката на литературното друштво “Кочо Рацин“ Мелбурн. Присутни беа и членовите на оваа Асоцијација, Христијана Марковска, Љупчо Столески, Стеван и Зора Ацески, а изложбата ја посетија и Никола Ставрески (од вебпорталот Фаланга), Нургул Озсој и други посетители и автори од разни националности.

 

 

 

Саем на книгата

16.06.2017 година

На 27 мај во просториите на библиотеката Мил Парк, во чест на Свети Кирил и Методиј, Македонското литературно друштво “Кочо Рацин“ го одржа Саемот на книгата во чиј склоп се промовираа книгите: Круши горници од Нове Младеновски, Патник по ѕвезденото македонско небо од Гордана Димовска, и Виножито во мојата прегратка од Љубица Поповска.
На саемот на книгата се изложија и преку двеста наслови на книги чија цел беше да се поттикнуваат луѓето повеќе да се дружат со книгата, да го учат јазикот кој постојано треба да се негува за да постои и го задржи својот статус во редот на светските јазици.

 

 

 

ДЕСЕТ ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА АВСТРАЛИСКО МАКЕДОНСКИОТ ТЕАТАР ОД СИДНЕЈ

14.06.2017 година

Јубилеј:
ДЕСЕТ ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА АВСТРАЛИСКО МАКЕДОНСКИОТ ТЕАТАР ОД СИДНЕЈ

На 23 мај 2007 година се формира Австралиско македонскиот театар од Сиднеј кој за последните десет години постави на сцена 13 оргинални продукции. Со своите продукции гостувал во повеќе градови во Австралија, успешно оствари две турнеи во Република Македонија каде учествуваше и на театарскиот фестивалот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп.

 

 

 

Во Сиднеј незаборавна драмска изведба

08.05.2017 година

Минатата недела, на 7-ми мај, во просториите од Шопфронт театарот во Карлтон (предградие на Сиднеј) по четврт пат беше прикажана драмската изведба „Неочекувана забава“ од авторот Стефо Нанцу.
Во полната сала, артистичката група од Сиднеј на гледачите им приреди вистинско изненадување со изведбата на ова драмско дело, кое преовладува со семејни проблеми на помладата генерација, од која последиците ќе ги трпат родителите и нивните деца.

 

 

 

СОБИР ЗА ЗАЕДНИЧКА МАКЕДОНИЈА

26.04.2017 година

Во Сиднеј:
СОБИР ЗА ЗАЕДНИЧКА МАКЕДОНИЈА
Минатат недела во Сиднеј, на 23 април, успешно се одржа мировниот протест за заедничка и унитарна Македонија по иницијатива на Светскиот македонски конгрес од Австралија,а во организација на повеќе македонски организации но главниот носител беше КУД Илинден.

 

 

 

Сакај ја книгата, негувај го јазикот

24.04.2017 година

 

 

 

<< Предходни 1 2 321 22 23 Следни >>