Соопштенија
<< Предходни 1 2 3 4 5 6 7 Следни >>

П О Н У Д А

16.06.2017 година


До
Агенција за иселеништво на Република Македонија

Предмет: П О Н У Д А


Почитувани,
Би сакале накратко да Ве информираме за новиот начин на студирање кој е имплементиран во нашиот образовен систем.
Сметаме дека ова е поволност да ги запознаеме сите наши граѓани кои живеат и работат надвор од Македонија, а воедно имаат или делумно стекнале додипломски или магистерски студии во нашата земја за можност истите да ги верификуваат во земјата каде што моментално живеат и исттите да им се признаени.

 

 

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ЛЕТНАТА ШКОЛА ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

19.04.2017 година

Почитувани!

Ве известуваме дека Летната Школа по Македонски јазик наменета за деца потомци на иселениците од Македонија, со цел изучување на македонскиот јазик која Агенцијата за иселеништво ја организира секоја година, ќе се одржи од 24 јули до 30 јули 2017 година.
Сместувањето на учениците и одржувањето на наставата ќе биде во хотел во Охрид. Со цел на Летната Школа да се овозможи учество на ученици од повеќе држави, Агенцијата за иселеништво ќе го сноси целокупниот трошок за првите 5 ученика што ќе се пријават од секоја држава поединечно.
Превозот до Охрид ќе биде во организација на родителите.
На „Летната Школа“ учество можат да земат сите заинтересирани, без претходна селекција.
За дополнителни информации околу сместувањето и цената ќе ве известиме во поблиска иднина.
Ве молиме присуството да го пријавите на интернет адресата на Агенцијата за иселеништво: e-mail:info@minisel.gov.mk
Благодариме за соработката

Изготвил, Костова Билјана

 

 

 

Промоција на книга „Сеќавање на Македонија“ Јудита Реи Худечек

16.11.2016 година

 

 

 

Промоција на поетскaта збирка „НЕКАДЕ ПОМЕЃУ” на Искра Пенева

08.11.2016 година

Почитувани,

Агенцијата за иселеништво (Скопје, Македонија)
Друштвото на писателите на Македонија (Скопје, Македонија)
НИУ „Македонски информативен и издавачки центар” (Панчево, Србија)
******************************************************************************
Ве покануваат на промоцијата на поетскaта збирка

„НЕКАДЕ ПОМЕЃУ” на Искра Пенева (Белград, Србија)
добитничка на наградата „Стојан Христов”
на Струшките вечери на поезијата 2016 г.

За книгата ќе зборуваат :
Виктор Б. Шеќеровски, издавач
проф д-р Христо Петрески
Александра Велинова, водителка

Промоцијата ќе се одржи на
11.11.2016, петок во 12,00 часот
во Друштвото на писателите на Македонија,
Ул. Максим Горки 18,
Скопје

Добредојдовте!

 

 

 

ПОКАНА

02.11.2016 година


Македонскиот Просветно Училишен одбор при Нов Јужен Велс организира Годишен Хуманитарен Бал со кој ке се промовира, изучувањето на Македонскиот Јазик во Нов Јужен Велс и ќе биде прославено доделувањето на дипломите за завршен Македонски Јазик на Матурантите од 2016 година.
На забавата може да присуствува секој што сака да го помогне изучувањето на македонскиот јазик, а исто така ќе присуствуваат родители и роднини на матурантите, членови и ученици на сите македонски училишта во НЈВ, Директорот на Саботните Училишта за Јазици од Нов Јужен Велс, Македонскиот Амбасадор во Камбера, гости од училиштето за Јазици во Мелбурн и голем број членови на македонската заедница. Во забавниот дел ќе има македонска музика и ќе учествуваат пејачи од Австралија.
По тој повод ве покануваме да присуствувате на оваа свеченост
Датум: Петок, 11-ти Ноември 2016 год.
Време: 19:00 – 24:00 часот
Место: Emporium Function Centre
Level1 /258 South Terrace, Bankstown 2200
Цена: $75.00 за возрасни , 35 долари за деца до 12 години и $ 25 за Матурантите
Карти можете кај Славица Ристеска на телефон: 0400 805 090 или по е-маил на следната адреса: slavica_risteski@yahoo.com.au
Македонски Просветно Училишен

 

 

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ

21.10.2016 година

Од денот на распишувањето на изборите до завршување на јавниот увид, државјаните на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство можат да достават Пријава за гласање, своерачно потпишана или испратена по електронска пошта со која се пријавуваат за гласање на предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија до ДИК (член 50-а став 8 во врска со член 15 став 2).

Образецот –пријава за гласање, како и сите други информации во врска со гласањето може да ги најдете на интернет страната на ДИК односно на линкот

http://www.sec.mk/predvremeni-izbori-za-pratenici-2016/

 

 

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ

19.10.2016 година

1.Ве известуваме дека Претседателот на Собранието на Република Македонија распиша предвремени избори за пратеници во Собранието на Република Македонија кои ќе се одржат на 11 декември 2016 година.
Во Дипломатско Конзуларните претставништва (ДКП) на Република Македонија во странство, гласањето ќе се одржи на 10 декември (сабота) 2016 година, согласно со сметањето на времето во соодветната земја.


2. Сите државјани на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство се запишуваат во посебен Избирачки список. . Овие лица се запишуваат според нивното последно живеалиште во Република Македонија пред заминувањето во странство (член 41 став 5 од Изборниот законик-Сл.весник на РМ бр. 54/2011).

3. Државната изборна комисија преку Министерството за надворешни работи ги доставува до ДКП посебните изводи од Избирачкиот список за лицата на привремена работа или престој во странство врз основа на евиденција од надлежен орган, за ставање на јавен увид (член 49 став 2, во врска со член 15 став 2 од Изборниот законик).
Јавниот увид во посебниот избирачки список во ДКП започнува на 28 октомври и ќе трае до 11 ноември 2016 година до 24.00 часот.

4. Барањето за запишување, дополнување или бришење на податоците во посебните изводи од Избирачкиот список (член 50-а став 6 во врска со член 15 став 2 од Изборниот законик), за време на јавниот увид, државјаните на република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство го поднесуваат по електронска пошта до ДИК, од 28 октомври до 11 ноември 2016 година, до 24,00 часот.
Барањето може да се поднесе во периодот од 28 октомври до 11 ноември 2016 година.

5. Од денот на распишувањето на изборите до завршување на јавниот увид, државјаните на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство можат да достават Пријава за гласање, своерачно потпишана или испратена по електронска пошта со која се пријавуваат за гласање на предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија (член 50-а став 8 во врска со член 15 став 2).
Пријавата за гласање може да се поднесе во периодот од 18 октомври до 11 ноември 2016 година, до 24,00 часот.

 

 

 

ПРОМОЦИИ НА КНИГИ ОД АВТОРИ ИСЕЛЕНИЦИ ОД МАКЕДОНИЈА

13.09.2016 годинаНа 22 јули 2016 година, Агенцијата за иселеништво одржа ,,Промоции на книги напишани од иселеници од Македонија“ во Амфитеатарот на Министерството за надворешни работи на Република Македонија, на која се промовираа активности поврзани со чување и негување на македонската култура во иселеништвото од страна на претставници на иселенички организации.
Во рамки на Иселеничката културна средба се промовираа книги од автори иселеници од Македонија кои творат на мајчин јазик надвор од Република Македонија, со цел да се зачува македонскиот јазик и култура.

 

 

 

<< Предходни 1 2 3 4 5 6 7 Следни >>