Писмата испратете ги по  email       

 

СЕКОЈ ТЕКСТ Е ИСКЛУЧИВО СТАВ НА НЕГОВИОТ АВТОР И ТОЈ НЕ ГО ОДРАЗУВА СТАВОТ НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ИСЕЛЕНИШТВО, КОЈА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СМЕТА ЗА ОДГОВОРНА ЗА ИЗНЕСЕНИТЕ СТАВОВИ!

 
<< Предходни 1 2 3 4 5 6 7 8 Следни >>

Ludi za Makedonijom!

16.06.2017 година


Ezerki & 7/8. Iz Dnevnog boravka do Amfiteatra u 12 godina. Od Zagreba do Skopja u sedam dana. Ostvarivo samo uz Vašu pomoć!
Zašto i kako? Za koncerte u Makedoniji ove jeseni nedostaju nam sredstva za putne troškove. Pokrećemo Crowdfunding kampanju na www.indiegogo.com #LudiZaMakedonijom koja kreće 22. svibnja!
Pozivamo Vas da nas podržite, omogućite održavanje naših koncerata u Makedoniji, a možete i s nama na put kao posebni gosti! Vraćamo se s novim pjesmama, sretni i puni sunca!

Draga naša publiko, pjevači, ritmičari, plesači i „Skandinavci“,
Sve ove godine svima nam je zajedničko da volimo makedonsku glazbu, ritam, veselje i toplinu koju ona stvara. Neki kažu de je tužna jer je južna? Ma nije!

 

 

 

ЖИВОТОТ ИСПОЛНЕТ СО ГЛУМА

02.11.2016 година

Разговор со Владо Сазданов:
ЖИВОТОТ ИСПОЛНЕТ СО ГЛУМА
Владо Сазданов – Цапарецот, подолго време живее во Австралија и после подого време успешно работење во својот бизнис му се појави желба да се вклучи во Австралиско македонскиот театар и слободното време да му го посвети на сцената. По зборовите на Владо, тој одсекогаш уживал да социјализира, со песната и музиката да се дружи и ужива во ритамот на македонскиот мелос. Поведовме разговор со Владо, за кој многу малку се знае во македонската заедница, во однос неговиот ангажман во театарската уметност, но кој зад себе остава трајни траги на сцената со улогите што ги толкува во драмите во македонскиот театар.

 

 

 

Македонија - Италија 2:1

12.10.2016 година

Се почна така случајно, барем за мене. Бев контактиран од редакцијата на Раи 4 по повод фудбалската утакмица за квалификации на светското првенство во Русија 2018 помеѓу Македонија и Италија. Изборот за гостин од нивна страна не беше воопшто случаен, бараа претставителна особа којашто зборува италијански јазик на повисок стил. Знаеа многу работи од моето блиско минато во текот на мојот престој во Италија, за основањето на македонската асоцијација Сонце-Соле во Пјаченца, за реализираните проекти помеѓу македонската заедница што живее и работи во Италија, за реномето и постигнатиот мост на соработка помеѓу македонските и италијанските институции. И покрај тоа што средбата беше со спортска содржина, сепак во студиото имаше повеќе македонски знамиња, збогатено со македонски традиционални глинени сувенири од моја лична колекција и една македонска рачно ткаена бовча со македонски орнаменти. Им приготвив и една цела колекција на фотографии за Македонија, за којашто од технички причини немаше простор да биде прикажана. Пред непосредното започнување на фудбалската утакмица беше пуштено едно кратко видео кадешто им ја пеев македонската бушава азбука, којашто беше прифатена со овации и аплаудирања од нивна страна. Фудбалската утакмица беше прикажана на нивната национална телевизија која имаше можност да ја видат 65 милиони жители во своите домови. За гледањето на утакмицата добив потврден одговор од повеќе пријатели, роднини и соработници коишто во директен пренос ја имаат видено и во Република Македонија.


 

 

 

Разговор со Душан Ристевски по повод: БАБА СЕ МАЖИ

03.10.2016 година

Пишува Иван Трпоски:
Разговор со Душан Ристевски по повод:
БАБА СЕ МАЖИ
Повод за разговор со Душан Ристевски ни даде поставувањето на сцена на неговата последна драма „Баба се мажи“ во изведба на Австралиско македонскиот театар од Сиднеј.
Душан, ова е мошне интересен наслов, делува смешно и се јавува љубопитност да се дознае темата на „Баба се мажи“.
Точно со самото слушање на насловот луѓето се смеат, а воглавно и тоа се очекува од оваа коимична престава: исполнета е со комични сцени само за разонода, смеење и уживање во позитивните моменти на животот. Малку се бега од македонското традиционално размислување со кое „бабите или дедовците не треба да се мажат или женат“ но затоа вреди да се види и да бидеме отворени кон она што ќе се чуе во преставата. Стигмата или срамот се нарушува, живееме во друг свет каде се и сешто е можно. Иако е комедија, секако има доста пораки за размислување во однос економските ситуации во Македонија и Австралија, за она луѓето што некогаш се присилени да прават неморални и неетички работи.

 

 

 

Тажна вест

08.06.2016 година


Во Австралија , во 81-та година од животот, почина Госпоѓа Вукосава Донева- Варколи, македонска театарска, филмска и телевизиска актерка, поетеса, преведувач и професорка.
Вукосава е родена на 22 февруари, 1935 година во Струмица, Македонија. По завршувањето на Филолошкиот факултет, група Литература и македонски јазик, Вукосава се вработува во радио драмата на радио Скопје(1953-1957), а од 1957 до 1988 година, работи во Македонскиот народен театар, каде што игра многу главни улоги. Вукосава Донева беше ангажирана на Факултетот за драмски уметности во Скопје, како предавач по сценски говор(1970-1976). Во текот на театарскиот живот има реализирано значаен број ликови од најразличен жанр, а за улогата на Хеда Габлер е добитник на наградата „13 Ноември“ (1976).

 

 

 

ВО ТЕАТАРОТ ДОЈДОВ СЛУЧАЈНО НО ИСТИОТ ВРЕЖА ГОЛЕМА ЉУБОВ

26.05.2016 година

Разговор со артистот Никола Апостоловски:
ВО ТЕАТАРОТ ДОЈДОВ СЛУЧАЈНО НО ИСТИОТ ВРЕЖА ГОЛЕМА ЉУБОВ
Деновиве поведовме разговор со Никола Апостоловски кој се појави на „сцена“ пред само неколку години и досега во Австралиско македонскиот театар има одиграно повеќе улоги но за последната престава „Куферот“ се јавува како глумец и одговорен за техничката поставка на оваа драма.
Како воопшто ја започнавте вашата „кариера“ во театарската уметност и какви беа вашите почетоци?

 

 

 

ВАЛЕНТИНА АПОСТОЛОВСКА – ИГРА ГЛАВНА УЛОГА ВО ДРАМАТА „КУФЕРОТ“

04.04.2016 година

Разговор со повод:
ВАЛЕНТИНА АПОСТОЛОВСКА – ИГРА ГЛАВНА УЛОГА ВО ДРАМАТА „КУФЕРОТ“
По повод престојната театарска престава „Куферот“од Душан Ристевски, поведовме разговор со Валентина Апостоловска која ја игра главната улога со ликот на мајката Ангела.
. Колку години членувате во Австралиско македонскиот театар од Сиднеј и кои улоги во кои престави сте ги одиграле?

 

 

 

КУФЕРОТ – НА СЦЕНА НОВА ДРАМА ВО ИЗВЕДБА НА АМТС

04.04.2016 година

Разговор со Душан Ристевски по повод:
КУФЕРОТ – НА СЦЕНА НОВА ДРАМА ВО ИЗВЕДБА НА АМТС
Минатата година за Австралиско македонскиот театар од Сиднеј беше една од најуспешните години. По втор пат беше ставена на сцена драмата „Ограда“ и премиерно изведена комедијата „Доктор Жими Мајка“ како и монодрамата „Ченто“. Со „Ограда“ Театарот се здоби со австралјанска национална награда за култура и уметност, а исто претседателот на Македонија Ѓорге Иванов на Театарот му додели Повелба за промовирање на македонската култура.
Театарот е во тек на припремање и сценска изведба на најновото драмско дело на Душан Ристевски, „Куферот“. По тој повод поведовме разговор со Душан.

 

 

 

<< Предходни 1 2 3 4 5 6 7 8 Следни >>