Бизнисмени - Научници - Спортисти - Иселеници инвеститори - Уметници - Политичари - Професионалци - Иселеници повратници

Истакнати иселеници бизнисмени од Македонија

Славица Егуменовска

Компанијата Lambes Blomservice од 1974 година егзистира во Кралството Шведска. Нејзините почетоци се поврзани со името на Македонецот Ламбе Егуменовски.

Искрен, чесен и трудољубив успеал далеку од родниот крај. Ја основал и постепено ја развивал фирмата, проширувајќи ја од година во година.

Денес, оваа компанија егзистира како семееен бизнис и нејзин управител е госпоѓа Славица Егуменовска. На простор од 2. 000 метри квадратни изградена е една од најмодерните продажни хали за цвеќе на просторите на цела Европа. Тука се врши откупување на готови и полуготови производи од различни фирми од странство, нивна обработка, а потоа дистрибуција и пласман на цвеќето низ Шведска. Увозот на цвеќиња е од Кенија, Зимбабве, Еквадор, Италија, Шпанија, но најмногу од Холандија.

Госпоѓата Славица Егуменовска, како искусен менаџер ги следи и применува новите предизвици на големата конкурентност во бизнисот во Шведска и секаде во светот. Таа особено го истакнува нејзиното истражување на психологијата на луѓето, зошто и колку го купуваат цвеѓето, како елемент од нивниот секојдневен живот, како во работата, така и во нивните домови.

Бројни хуманитарни акции се одлика на семејството Егуменовски. Секогаш свртена кон Македонија и македонскиот народ, г-ѓа Егуменовска со голема поддршка од нејзините деца Вили и Маријана, донира во изградбата на христијански верски објекти како оние во село Смилево, така и со најновото годишно донаторство за изградба на христијански храм во Малме.

Превземено од „Марили“
Подготвила: Д. Ангелова