Бизнисмени - Научници - Спортисти - Иселеници инвеститори - Уметници - Политичари - Професионалци - Иселеници повратници

Уметници од Македонија во светот

Дуке Бојаџиев

 Дуке Бојаџиев е музички композитор, продуцент, настапувач и пијанист. Роден е во Македонија, а во 1999та година се преселува во САД за да ја оствари својата интернационална музичка кариера. Дипломирал на музичкиот колеџ Berklee,  а потоа се преселува во Њујорк во 2001ва каде што престојува и ден денес.
Образование:
1992-1998, Дипломирал на Медицинскиот Факултет на Универзитетот св. Кирил и Методиј, во Скопје.
1999-2001, Дипломирал на музичкиот колеџ Berklee, Boston, САД.
Професионално искуство:
ФИЛМ:
- THE WAR IS OVER – by Mitko Panov
- THE TEN – by Ken Marino and David Wain
- SUFFERING MAN’S CHERITTY (Ghost writer) – by Alan Cumming
- SHORTCUT TO NIRVANA – by Nick Day
- WINGLESS – by Ivo Trajkov
- SHADOWS – by Milcho Manchevski
- HELL – by Danis Tanovic
- The Last Patient (short) – by Eun-Ah Lee
- Sweetbreads (short) – by Noora Niskanen
- Nuts (short) – by Andre Lyon
ТВ реклами:
- Mercedes, L’ancome, L’oreal, Maybelline, Anna Sui, Peugeot, Verizon
Настапи на ТВ шоуа:
- Martha Stewart, Moment of Luxury, Guiding Light
Ексклузивни вебсајтови:
- W hotels, Vanity Fair
Презентации:
- GE, Vera Wang, Fontaine Bleau Hotels
Албуми:
- The War Is Over - Soundtrack - 2009
- Love is The Way – 2008
- Stream of Consciousness – 2008
- Digital Confessions 2 – 2004
- Digital Confessions – 2004
- Esma’s Dream – 1999
CD компилации:
- Chill Out in Paris 4 - “The Truth” (Stefano Cecchi Records)
- Chill Out in Paris 5 - “Message” (Stefano Cecchi Records) - Chill Out in Paris 7 - “Kalimanku” (Stefano Cecchi Records)
- Fashion Week 5 - “Fantasy World” (Stefano Cecchi Records)
- Fashion Week 5 - “Une Rhyme” (Stefano Cecchi Records)
- Marakesh Express 2 - “Dukebox” (Stefano Cecchi Records) - Diesel_U_Music - “Coco & The Peach Prince” (Stefano Cecchi Records)
- Styled in Italy - “In the lodge” (Stefano Cecchi Records)
- Papeete Beach Lounge - “Just Go” (Stefano Cecchi Records)
- La Suite 6 - “Message” (Planetworks)
- Ram Café 4 – “Hey You” (MagicRecords / Universal Poland)
- KU DE TA 4 – “The Truth” (Level 2 Music)
- “GHOST GIRL” (single) – collboration with TelepopMusik (Universal France)
Настапи:
Duke Bojadziev & Orchestra - 2009 – сегашно
- Шоу на Norwood Club New York, шоу на The Carnegie Hall, 16ти Април, 2011

Gina Gershon / In the search for Cleo – музички режисер/пијанист - 2007 - 8 последователни настапи на   The Box – New York City

The Citizens Band – музички режисер/пијанист/композитор- 2005 – 2007
- повеќе од 40 шоуа - New York City (Deitch Gallery, Rolling Stones Magazine, Cipriani Ballroom, Highline Ballroom, The Box), Miami (отварањето на  Art Basel), Los Angeles (The Avalon Theatre)

Live Ambiance – музички режисер/пијанист/композитор 2000-2002 – повеќе од  50 концерти – New York City, Boston, France (Nancy, Metz, Paris)