,

 

Прашање 03.03.2010
Daniela
Pocituvani,
imam baba koja ziveese vo avstralija,rabotese sedum godini a ne zema nikakov prihod od tamu.Kako da doznaaeme dali ima pravo na nekoj dodatok i koi dokumenti se potrebni.Da napomenam deka taa bese pred trieset godini.
Vi blagodaram.
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето прашање, Ве информираме дека согласно Договорот меѓу Република Македонија и Австралија за социјално осигурување, потребно е најмалку 12 месеци работа и престој во Австралија за остварување на австралиска пензија.

Износот на пензии коишто ќе се плаќаат од страна на Република Македонија, ќе се определуваат според македонското законодавство, а ќе бидат базирани на периодот на осигурување кој е направен таму.

Повеќе информации можете да најдете на Интернет страната на Министертсвото за труд и социјална политика, www.mtsp.gov.mk  и www.piom.com.mk , како и на Интернет страната на Агенцијата за иселеништво www.emigration.gov.mk  , во рубриката ’’ Правна регулатива’’.

   
Прашање 01.03.2010
eva mitic
pocituvani
Ve molam da mi odgovorite dali i koga ce moze da se dobie biometriski pasos vo makedonskata ambasada vo Viena. Slusnav deka ce ima nekolku mobilni stanici za izdavanje na biometriski pasosi vo razni gradovi za Viena ne najdov nikakov podatok. Odnapred vi blagodaram
Eva Mitic
Одговор

Почитувана,

Во врска со Вашето прашање, Ве информираме дека на интернет страната на Агенцијата за иселеништво во рубриката ’’Сопштение’’ е ставена информација од Министерството за надворешни работи на Република Македонија за започнување со издавање на биометриска патна исправа во САД, Австралија и Европа.

Со оглед дека во информацијата, Виена не е наведена како место каде ќе се издаваат биометриски патни исправи, за поконкретни информации потребно е да се обратите во Дипломатското Конзуларно Претставништво на Република Македонија во Виена.

   
Прашање 24.02.2010
Mirjana Kolevska
I would like to know if there is a possibility of renewing my MACEDONIAN Passport in the USA; I 'm a dual citizen and would like to know if I contact the MK Embassy here in the USA that they would be able to handle this legal affair for me. It is set to expire in June 2010.

Thanking you in advance for your time and response.

Kind regards,

Mirjana Kolevska
M-Kay
Одговор

Почитувана,

Според веста објавена од Министерството за надворешни работи на официјалната интернет страна на Министерството за надворешни работи www.mfa.gov.mk за стартувањето на издавање македонски биометриски патни исправи:

- Сите македонски државјани кои се заинтересирани да поднесат барање за издавање на македонска биометриска патна исправа, потребно е најдоцна до 1 Март 2010 година да го пријават својот интерес во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во Детроит, Чикаго, Њујорк (САД)..

- Од 19 април до 14 мај 2010 година ќе се врши прием на барања за издавање на македонски биометриски патни исправи во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во Чикаго, Њујорк, а изработените патни исправи ќе се врачуваат од 31 мај до 4 Јуни 2010 година.

Повеќе информации можете да најдете на интернет страната на Министерството за надворешни работи, www.mfa.gov.mk.

Dear Mrs Kolevska,

According to the news published at the Ministry of Foreign Affair's official web site www.mfa.gov.mk , for the start of the issuance of a Macedonian biometric passports:

- All Macedonian citizens who are interested to apply for getting of Macedonian biometric passport, should register their interest at the diplomatic and consular missions of the Republic of Macedonia in Detroit, Chicago, New York (USA), at lesat by March 1, 2010 ..
- From April 19 to May 14, 2010 the applications for getting Macedonian biometric passports will be accepted at the diplomatic and consular missions of the Republic of Macedonia in Chicago, New York, and passports will be issued from May 31 to June 4, 2010 .

Further information can be found on the website of the Ministry of Foreign Affair, www.mfa.gov.mk.

   
Прашање 24.02.2010
Дамра
pocitovani
Jas imam pozitivno reshenie za Makedonsko drzavjanstvo,koe go dobiv vo Makedonskata ambasada vo Katar.Jas rabotam i ziveam vo Saudiska Arabia i sakam da odam vo Makedonija a nemam nikakvi Makedonski dokumenti imam samo Jordanski pasos.Dali moram da izvadam viza za vlez vo MK ili istata ke ja dobiam na granicata i dali postoi zakon za toa.
Vi blagodaram
Одговор

Почитувана,

Во врска со Вашето прашање Ве информираме дека за влез во Република Македонија со патна исправа на Јордан, потребно е да обезбедите виза.

Во информацијата објавена на интернет страната на Министерството за надворешни работи на Република Македонија, www.mfa.gov.mk, во рубриката ’’Информации за странци’’, стои цитирам:

∙ Странец кој има намера да влезе и престојува во Република Македонија или да помине преку територијата на Република Македонија треба да обезбеди соoдветна виза пред неговото влегување во Република Македонија;
∙ Барањето заедно со комплетната пропратна документација се поднесува до територијално надлежното ДКП. Во случај кога во државата во која странецот живее, односно престојува нема дипломатско-конзуларно преставништво на Република Македонија, странецот барањето за издавање на виза го поднесува до дипломатско-конзуларното преставништво на Република Македонија во најблиската држава;

∙ Почнувајќи од февруари 2008 година, визите за влез во РМ се издаваат преку Националниот систем за визно работење, што подразбира одвивање на целокупната постапка преку системот вклучително печатење на стикер со интегрирана фотографија;

·Барањето за издавање виза заедно со останатите задолжителни документи се поднесува лично. По исклучок, кога растојанието до дипломатско-конзуларното преставништво на Република Македонија е преголемо, а не постои сомневање во однос на чесната намера на барателот, дипломатско-конзалрното преставништво на Република Македонија во странство може да овозможи, барателот, барањето да го достави до ДПК (амбасадата/конзулатот) по е-маил или преку пошта, но во тој случај ќе мора лично да ја подигне визата.

Во случај на електонско на електронско аплицирање за виза, документите задолжително се скенираат во JPG формат и тоа со резолуција од 300 dpi за фотографијата, односно 150 dpi за останатите документи;

1. За добивање македонска виза за краток престој престој, до 90 дена, (виза Ц), односно транзитна виза (виза Б) потребни се следните задолжителни документи:
- важечка и призната патна исправа со рок на важност најмалку 3 месеци подолг од планираниот престој на странецот во РМ
- документи за (индивидуално или колективно) патничко осигурување (полиса издадена од осигурително правно лице во државата каде престојува)
- нотарски заверено гарантно писмо односно покана од македонско физичко/правно лице
- доказ дека поседува доволно средства за престојот во РМ (кред кртици/банка)
- фотографија (димензии 3,5х 4,5 см) во боја на бела позадина која верно го прикажува ликот на барателот
- доказ за платена такса за обработка на барањето за издавање на визата
- уредно и читливо пополнето барање за виза

2. За добивање виза за долгорочен престој (виза Д) во ДКП се поднесуваат пополнет Образец 2 заедно со следните задолжителни документи:

- важечка и призната патна исправа со рок на важност најмалку 3 месеци подолг од планираниот престој на странецот во РМ

- фотографија во боја на бела позадина која верно го прикажува неговиот лик

- доказ за платена такса за обработка на барањето за издавање на виза

- решение од МВР за регулирање на престој во РМ

. Доколку странецот престојува во РМ по основ на вработување потребно е да се прибави Решение за издавање на дозвола за работа од Агенција за вработување на РМ и тоа: лична работна дозвола, дозвола за вработување и работна дозвола


∙ За добивање дополнителни информации за условите и постапката за добивање виза, како и за сите информации околу текот на почнатата постапка за добивање виза, надлежно е ДКП во кое е почната постапката и барателот на виза треба да се обрати во надлежното ДКП (амбасада / конзулат)

Повеќе информации можете да најдете на интернет страната на Министерството за надворешни работи, www.mfa.gov.mk, во рубриката ’’Информации за странци’’

   
Прашање 22.02.2010
NIKOLA
HTELA BI DA VAS ZAMOLIM DA MI DATE INFORMACIJU OTAC MI ZIVI 50GODINA U SRBIJI RODEN JE U SKOPLJE POSTO JE TESKO BOLESTAN I NE MOZE DA PUTUJE A OVDE MI TREBA NJEGOV RODEN LIST I DRZAVLJANSTVO DA DOBIJE LICNU KARTU DA LI MOGU JA DA IDEM U SKOPLJE DA MU IZVADIM DOKUMENTA I STA MI JE POTREBNO ZA DOBIJANJE ISTIH?UNAPRED VAM SE ZAHVALJUJEM'
Одговор

Почитувани,

Ве информираме, дека барање за издавање на извод од матичната книга на родени, можете да поднесете лично во Република Македонија до матичната служба во местото каде што е евидентирано раѓањето на Вашиот родител, односно во Скопје, или во дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија, во Србија.

   
Прашање 19.02.2010
suleyman
dobro vecer iamam prasanje se naseliv vo turcija 14 god.bev 2003 se naselivme koj uslovi teba za da zemam makedonski pasos i koj dokumeti! blagodaram..
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето прашање, Ве молиме да ни доставите поконкретни информации како на пример дали поседувате државјанство на Република Македонија, за да можеме попрецизно да Ви одговориме.

   
Прашање 19.02.2010
mihajlo
zdravo

Mojot tatko ima raboten staz vo avstralija 2 godini, sega e na 59 god. pa me interesira dali i koga moze da zeme penzija ili nadomestok za istoto .
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето прашање, Ве информираме дека согласно Договорот меѓу Република Македонија и Австралија за социјално осигурување, потребно е најмалку 12 месеци работа и престој во Австралија за остварување на австралиска пензија.

Износот на пензии коишто ќе се плаќаат од страна на Република Македонија, ќе се определуваат според македонското законодавство, а ќе бидат базирани на периодот на осигурување кој е направен таму.

Повеќе информации можете да најдете на Интернет страната на Министертсвото за труд и социјална политика, www.mtsp.gov.mk и www.piom.com.mk, како и на Интернет страната на Агенцијата за иселеништво www.emigration.gov.mk , во рубриката ’’ Правна регулатива’’.

   
Прашање 19.02.2010
mihajlo
Zdravo

Imam raboten staz vo grcija 3 i pol godini momentalno sum vo makedonija, a rabotev so dozvola za prestoj i rabota,pa me interesira dali i koga ke mozam da zemam penzija ili predvremeno da gi podignam
Одговор

Почитувани,

Ве информираме дека за Вашето прашање треба да се обратите до Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија, како надлежен орган.

   
Прашање 19.02.2010
mihajlo
Zdravo

Moite roditeli odnosno dedo mi i baba mi se po poteklo od egejska makedonija prebegani za vreme na gragjanskata vojna vo grcija vo 1945-49.pradedomi bil 35 godini vo avstralija pri sto se steknal so golem imot, od koj nie nemame dobieno ama bas nisto(zboruvam od dedomi pa navamu).ME INTERESIRA dali imame zakonsko pravo da dobieme nesto,dali ima slucai sto dobile i koj e nivniot status vo momentot
Одговор

Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме.

   
Прашање 19.02.2010
Dragan
Zdravo

Jas sum makedonski student vo Francija. Pred nekoj den go izgubiv pasosot. Sega mi treba mala popos za sto kako ponatamu?

Blagodaram odnapred.
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека треба да се обратите до дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија во Франција, и да побарате патен лист за да можете дојдете во Република Македонија и да извадите нова патна исправа.

   
Прашање 19.02.2010
baze
poradi ostanuvanje 20 den od dozvolenoto vo grcija dobiv paricna kazna vo visina od 600 eura,dali ke prestavuva problem ako sakam da vlezam vo druga drzava vo eu na pr svajcarija?odnapred blagodaram!
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. За информациите што ве интересираат обратете се на www.moi.gov.mk , страницата на Министерството за внатрешни работи.

   
Прашање 17.02.2010
sunchica
Ziveam vo Emiratite.Mojata licna karta istece vo septemvri2009 godina.Me interesira dali ke mozam da izvadam nova letovo 2010,koga ke dojdam vo makedonija.Nema da ja menuvam adresata na zivealisteto.Kolku vreme ke mi treba za nova,koi dokumenti ,i sto e se potrebno?
Одговор

Почитувана,

Согласно, член 1 став 1 од Законот за лична карта (Сл. Весник на Република Македонија, бр. 08/95, 38/2002, 16/2004, 12/2005 и бр.19/2007 година),

- Личната карта е јавна исправа со која се докажува идентитетот, државјанството на Република Македонија, живеалиштето и адресата на граѓанинот на Република Македонија

Согласно, членовите 2, 3, 4, 7 и 8 од Законот за пријавување на живеалиштето и престојувалиштето на граѓаните ( Сл.весник на Република Македонија, бр.36/92, 12/93, 43/2000, и 66/2007),:

- Живеалиште е местото во кое граѓанинот се населил со намера во него постојано да живее и во кое има обезбедено стан за живеење.

- При промена на живеалиштето, граѓанинот е должен да го одјави претходното живеалиште и да го пријави новото живеалиште во рок од 8 дена од денот на иселувањето.

Граѓанинот е должен во рок од 8 дена да ја пријави промената на адресата на станот во живеалиштето.

- Граѓанинот кој има намера да престојува подолго од 30 дена надвор од местото на своето живеалиште должен е да го пријави престојувалиштето во рок од три дена по доаѓањето во местото на престојувалиштето, а да го одјави непосредно пред заминувањето.

- Граѓанинот е должен на секои шест месеци неприкинат престој во одредено место, да го обновува пријавувањето на престојувалиштето.

- Граѓанинот кој има намера да престојува во странство подолго од три месеци должен е непосредно пред заминувањето да го пријави одењето во странство, односно во рок од три дена да го пријави враќањето во живеалиштето во Република Македонија.
Граѓанинот е должен да ги пријави и малолетните деца кои патуваат со него.

   
Прашање 13.02.2010
Симона
Vaka,jas i moite,dobivme iselenicka viza,vo USA/New York imame familija kaj koja ke odime...prasanjeto e koja e procedurata? kolku vreme treba da se predstojuva vo USA,za da se dobie toj pasos? dali e moralno...1godina da ne se napusta USA ili ?
Одговор

За сите информации што ве интересираат ќе треба да се обратите во Одделот за Имиграција во Њујорк, по вашето пристигнување. Истите информации веројатно можете да ги добиете и во Амбасадата на САД во Скопје.

   
Прашање 11.02.2010
nevenka veljanoska
ziveam vo USA se zboruva deka ovoj mesec ke pocne da se izdavaat makedonski pasosi vo NEW YORK ako e tocno toa koga , kade , sto e potrebno od dokumentacija i kogo da kontaktirame
blagodaram
Одговор

Почитувана,

Според веста објавена од Министерството за надворешни работи на официјалната интернет страна на Министерството за надворешни работи www.mfa.gov.mk за стартувањето на издавање македонски биометриски патни исправи:

- Сите македонски државјани кои се заинтересирани да поднесат барање за издавање на македонска биометриска патна исправа, потребно е најдоцна до 1 Март 2010 година да го пријават својот интерес во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во Детроит, Чикаго, Њујорк (САД)..

- Од 19 април до 14 мај 2010 година ќе се врши прием на барања за издавање на македонски биометриски патни исправи во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во Чикаго, Њујорк, а изработените патни исправи ќе се врачуваат од 31 мај до 4 Јуни 2010 година.

Повеќе информации можете да најдете на интернет страната www.mfa.gov.mk.

   
Прашање 08.02.2010
ilija
rodjen sam u skoplje a zivim na kosovu i zanima me mogu li u skoplj da mi izdaju izvod iz maticne knjige rodjenih.
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето прашање, Ве информираме дека  можете да извадите извод од матична книга на родените во местото каде сте родени, во Скопје,  или  во дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија,   во Косово.

   
Прашање 08.02.2010
Igor
Devojka mi sega prestojuva vo Italija,no ne e drzavjanin na Italija,nejzinata zemja e vo EU,a jas sum vo Makedonija.Me interesira koi dokumenti bi ni bile potrebni i dali e mozno da sklucam brak so nea vo Italija.Isto dokolku moze da mi kazete okolu dokumentot Nulla Osta(koj e potreben za rabotna viza amislam deka i za sklucuvanje brak),dali imate informacii ili kade mozam da najdam informacii kolku vreme e potrebno za da se napravi takov dokument i kade vsusnost se pravi.Odnapred Blagodaram
Одговор

За сите информации што ве интересираат обратете се на web страницата на Амбасадата на Италија или на телефоните:

телефон: +389 2 3236 500

факс: +389 2 3236 505

e-mail: segreteria.skopje@esteri.it

web site: www.ambskopje.esteri.it

   
Прашање 08.02.2010
marija
Zdravo.Jas sum stident i sakam da prasam koja e procedurata za dobivanje studentska viza za anglija?I na koja starna moze da ja najdm procedurata?Odnapred blagodaram pozdrav
Одговор

За сите информации што ве интересираат обратете се на web страницата на Амбасадата на Велика Британија или на телефоните:

телефон:       +389 2 3299 299

факс:              +389 2 3179 726

e-mail:britishembassyskopje@fco.gov.uk

beskopje@mt.net.mk

   
Прашање 06.02.2010
saso mihajloski
imam raboteno vo hrvatska od1985-1990 god.dali stazot avtomatski r.makedonija go ima prezemeno posle osamostojuvanjeto ili jas treba sam da si gi brkam rabotite za prefrlanje ovde vo makedonija
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето поставено прашање се обративме до Министерство за труд и социјална политика на Република Македонија како надлежен орган.

По добиениот одговор од нивна страна веднаш ќе Ве известиме.

   
Прашање 03.02.2010
Serafimovic Blagoje
Pocituvani me interesira dali i kako moze da se dobie makedonsko drzavjanstvo za drzavjanin na R Srbija dokolku toj nema nikakvi dopirni tocki so makedonija , a saka da ima makedonsko drzavjanstvo
Blagodaram odnapred za odgovorot
Одговор

Почитувани,

Согласно Законот за државјанство на Република Македонија, Вие не можете да се стекнете со државјанство на Република Македонија.

   
Прашање 01.02.2010
jon trenoski
Dali mozete da mi kazete dali treba viza za vo U.K Bidejki sakam da gi pokanam mojot dedo i mojata baba na mojata svadba . Ako treba, sto se treba da napravam, odnosno stro da imaat. Dali e dovolno samo biometriski pasos da imaat, ili potrebna e i viza. Ako treba kolku vreme odzema za da se dobie takva viza.
Одговор

За патување во Велика Британија потребна е виза. Сите податоци за тоа што е потребно за добивање виза можете да ги добиете во Амбасадата:

British Embassy

Салвадор Аљенде 73

1000 Скопје

телефон: +389 2 3299 299

факс: +389 2 3179 726

e-mail:britishembassyskopje@fco.gov.uk

beskopje@mt.net.mk

   
Прашање 29.01.2010
tatjana .
dali za iselenistvo vo canada ontario mora da go polagam testot za angliski vo britanski sovet
Одговор

За информацијата што Ве интересира најдобро е да обратите до Амбасадата на Канада,

Kneza Miloša 75,

11000 Belgrade

телефон: +381 11 306-3000 (Chancery)

+381 11 306-3039 (Immigration)

факс: +381 11 306-3042 (Chancery)

+381 11 306-3040 (Immigration)

e-mail:   bgrad@international.gc.ca

                www.canada.rs  

   
Прашање 29.01.2010
mihajloski saso
Imam raboteno vo holandija 6 godini od 1991 do1997 so dokumenti so platen staz i dr. parite koi mi gi plakase firmata za penzisko osiguruvanje dali mozam da gi podignam sega mesto penzija na 57 ili mozi na 64 god. posto od germanija anglija i drugi drzavi gi podigale pa prasav vo holandska ambasada tie mi odgovorija deka so tie problematiki ne posreduvale pa dali vie znaete kako i kade da se obratam
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето поставено прашање се обративме до Министерство за труд и социјална полтика на Република Македонија како надлежен орган.

По добиениот одговор од нивна страна веднаш ќе Ве известиме.

   
Прашање 29.01.2010
Maja Bozinoska
Za nepoln mesec ke patuvam za istanbul.Patuvanjeto ke se ostvari so avtobus preku granicniot premin Bogorodica znaci preku Grcija.Bi sakala da mi odgovorite koi dokumenti se neophodni za vakvo patuvanje od turisticki karakter.Odnapred blagodaram
Одговор

Информациите што Ве интересираат можете да ги добиете во МВР на web страницата www.moi.gov.mk

   
Прашање 28.01.2010
Дарко
Почитувани,ме интересира каде во САД може да се аплицира за нов македонски пасош бидејќи сегашниов ми истекува,кои се процедурите и колку се плаќа,
Благодарам
Одговор

Почитуван,

Според веста објавена од Министерството за надворешни работи на официјалната интернет страна на Министерството за надворешни работи www.mfa.gov.mk за стартувањето на издавање македонски биометриски патни исправи:

- Сите македонски државјани кои се заинтересирани да поднесат барање за издавање на македонска биометриска патна исправа, потребно е најдоцна до 1 Март 2010 година да го пријават својот интерес во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во Детроит, Чикаго, Њујорк (САД)..

- Од 19 април до 14 мај 2010 година ќе се врши прием на барања за издавање на македонски биометриски патни исправи во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во Чикаго, Њујорк, а изработените патни исправи ќе се врачуваат од 31 мај до 4 Јуни 2010 година.

Повеќе информации можете да најдете на интернет страната  www.mfa.gov.mk .

   
Прашање 06.01.2010
Aleksandra Dimitrijevska
Pocituvani,prasnjeto mi glasi vaka: koi dokumenti i koi baranja treba da gi popolnam i jas a i liceto koe planira da dojde vo R.M na celosen prestoj za brak so makedonska drzavljanka i dali tie treba da se sredat pred toj da vleze vo Makedonija ili toa moze da se sredi koga veke ke e tuka???
Odnapred Vi blagodaram
Одговор

Почитувана,

Во врска со Вашето поставено прашање Ве молиме да ни доставите повеќе податоци за да можеме да Ви одговориме.

   
Прашање 05.01.2010
Oliver
Dobar den,
Mojata sopruga e drzavjanin na rusija ziveeme vo francija,taa saka da odi vo makedonija na odmor so kerka ni no i e potrebna pokana za vlez vo Makedonija.
Mojto prasanje e:kako da se napravi pokana od Mk koga cela familija sme vo Fr.Koj se procedurite za vakvi slucai.
Blagodaram
Oliver
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето поставено прашање се обративме до Министерство за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.

По добиениот одговор од нивна страна веднаш ќе Ве известиме.

   
Прашање 31.12.2009
Snezana
Rodena sum vo Skopje a sega ziveam vo Srbija. Me interesira kolku iznesuvaat taksite za dobivanje medjunaroden izvod od knigata na rodenite od maticna sluzba Skopje. Odnapred se zablagodaruvam.
Одговор

Почитувана,

Во врска со Вашето поставено прашање се обративме до Министерство за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.

По добиениот одговор од нивна страна веднаш ќе Ве известиме.

   
Прашање 30.12.2009
suleyman
zdravo dali mozam edno prasanje u 14 godini 2003 se naselivme u turcija imam turski pasos sakam dase vratam u zemjava makedonija rodnini site se tamo dali mozam da zemam drzavjanstvo (pasos) vi blagodaram.
Одговор

Ве информираме дека можете да се стекнете со државјанство на Република Македонија, во согласност со Законот за државјанство на Република Македонија, по член 11 со природување, и по член 6 од Уредбата за утврдување на критериумите за особен научен, економски, културен, спортски или друг национален интерес за стекнување на државјанство на Република Македонија.

Со барањето за стекнување државјанство на Република Македонија, по член 11 од Законот за државјанство, треба да ги поднесете и овие документи:

1. Барање за прием во државјанство на Република Македонија (има посебен образец на барањето, кој треба да се пополни со кирилично писмо, и печатни букви).
2. Извод од матичната книга на родените за барателот и за неговите родители (ако е странски извод преведен од овластен судски преведувач и заверен од нотар).
3. Кратка биографиа и контакт адреса во Република Македонија.
4. Друга дополнителна документација, која не е задолжителна, но од која може да се види активното учество на барателот во работата и активностите на македонските иселенички здруженија, асоцијации, и црковни општини во земјата каде што живее, потоа неговото активно учество во афирмирање на Република Македонија во странство, како и за публицистичката дејност на барателот за историјата и за политичкиот и економскиот развој на Република Македонија.

Барањето за стекнување државјанство на Република Македонија, треба лично да го поднесете до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, или до Дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија (амбасада или конзулат) во земјата каде живеете.

   
Прашање 30.12.2009
vladimir apostoloski
baba mi e rodena vo bosna i hercegovina.tuka e mazena vece 60 godini i se uste nema steknato makedonsko drzavjanstvo.za da izvadime drzavjanstvo potreben ni e izvod od rodeni od bosna i hercegovina.kako moze da go dobieme ovoj dokument i dali nasata ambasada moze da ni pomogne vo ovoj slucaj.odnapred vi blagodarime.
Одговор Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве информираме дека можете да поднесете барање за издавање на извод од матична книга на родените до конзуларното претставништво на Република Македонија во Босна и Херцеговина.
   
Прашање 29.12.2009
Оливер Ефремов
Здраво,
Јас сум Оливер, имам 25 години работам како преведувач и толкувач во Скопје со завршен филолошки факултет правец превод и толкување и ме интересира како можам да дојдам т.е. да аплицирам за иселеничка виза во Австралија, САД или Европа.

Со почит,

Оливер
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.  Треба да се обратете  до Амбасадите на соодветните земји.

   
Прашање 28.12.2009
Drzavjanin
Ve molam odgovorete mi dali so dosegasnite licni karti moze da se izvadi biometriski pasos?Blagodaram
Одговор

Со се уште важечките лични карти може да се извади биометриски пасош, доколку нема проблем со адресниот податок од личната карта или со новата територијална поделба на Република Македонија

   
Прашање 28.12.2009
resit
Se vencavme na 25 dekemvri 2009 g. so devojka sto zivee vo svajcarija.Me interesira sto dokumenti kemi treba za da odam da ziveam vo svajcarija?
Одговор

За информациите што ве интересираат обратете се до Амбасадата на Швајцарија, адресата е ул. Максим Горки бр. 19 1000 Скопје

телефон 00389 2 310 3300 факс 00389 2 310 3301

tel/Visa, Consular Section +389 2 310 33 10
tel/Diplomatic Section +389 2 310 33 20
tel/Cooperation Office SDC   +389 2 310 33 40
                                                  fax: +389 2 310 33 41
e-mail: sko.vertretung@eda.admin.ch 
web site: www.eda.admin.ch/skopje

   
Прашање 28.12.2009
antonio
so izgubena licna karta dali ke mozam da izvadam pasos so bilo koj drug dokument po hitna postapka ako moze kazete koj blagodaram odnapred
Одговор

Може да се извади нова лична карта, ако се идентификувате со друг документ (стар пасош, странска лична карта - член 4 од Упатството за изменување и дополнување на упатството за начин на издавање пасош на државјани на Република Македонија “Службен весник“ бр.40/2007)

   
Прашање 27.12.2009
ane
Pocituvani!
Vraboten sum vo Slovenija pasosot mi vazi do 2015 god.planiram za nova godina da si dojdam vo Makedonija.dali ke mozam so istiot pasos da se vratam nazad vo Slovenija.imam godinasna viza.Odnapred blagodaram.
Одговор

За информациите што Ве интересираат обратете се до Амбасадата на Република Словенија на е-маил адресата vsk@gov.si

   
Прашање 27.12.2009
vlatko janevski
Zdravo sakam da ve prasam nesto sonot mi e da ziveam vo avstralija ali nemam nikoj tamu bi sakal da mi pomognete nekako so dobivanje iselenicka viza ili ako nemozete vie kako da dobijam iselenicka viza da me upatite nekako.Vi blagodaram unapred.
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.  За сите информациите што ве интересираат обратете се до Амбасадата на Австралија.

Адресата на Амбасадата е ул.“Владимира Поповиќа“ 38-40, 11070 Нов Белград, а телефонскиот број на амбасадата е 00 381 1 330 3400, бројот на факсот е 00381 1 330 3409. исто така можете са се информирате и на следната интернет страница www.immi.gov.au

   
Прашање 24.12.2009
Ivanco Tudzarovski
Bi va zamolil ako mozam da dobijam spisok na zemjite sto na imat priznaeto pod ustavnoto ime.
Odnapred vi blagodaram.
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
За информациите што ве интересираат обратете се на  web страницата на  Министерството за надворешни работи www.mfa.gov.mk

   
Прашање 23.12.2009
baze
sakam da znam za sto sluzi Agencijata za iselenistvo...vi blagodaram
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.

   
Прашање 22.12.2009
sapazov kole
imam sestra sudney australia kako da odam kaj nea
Одговор

За патување во Австралија потребна е Виза. За сите информации околу вадењето виза обратете се до Амбасадата на Австралија. Адресата на Амбасадата е ул.“Владимира Поповиќа“ 38-40, 11070 Нов Белград, а телефонскиот број на амбасадата е 00 381 1 330 3400, бројот на факсот е 00381 1 330 3409. исто така можете са се информирате и на следната интернет страница www.immi.gov.au

   
Прашање 20.12.2009
Bilyana Miroak
Rodena sum vo Skopje a sega ziveam vo Australia. Jas imam Australskoto gradjanstvo ama morav da go otkazam Makedonskoto.

Bi sakala da podnesam dokumenti za da go pridobiam Makedonskoto gradjanstvo. Dali toa mozam da go napravam preku ambasadata tuka vo Australia?

Ako ne, koi documenti i kade treba da se podlozat?
Одговор

Почитувана,

Ве информираме дека во согласност со член 8 од Законот за државјанство на Република Македонија можете да се стекнете повторно со државјанство на Република Македонија и треба да ги исполните и следните услови:

-Да имате наполнети 18 години живот,

-Да имате обезбедено стан за живеење и средства за живеење во Република Македонија, (договор за купопродажба на стан, договор за закуп или поседовен – имотен лист, како и потврда за работен однос или потврда за друг извор на приходи),

- Во Република Македонија и во државата чии државјанин да не сте биле казнувана со казна затвор во траење од најмалку една година, за дела кои се гони по службена должност и кои се казниви според прописите на Република Македонија.

- Против Вас да не се води кривична постапка во Република Македонија и во државата чии државјанин сте (Уверение издадено од Основниот суд во Вашето место на живеење),

- Да го владеете македонскиот јазик до тој степен да можете лесно да се разберете со околината( свидетелства за завршено образование во Република Македонија)

- Да не Ви е изречена мерка забрана за престој во Република Македонија,

- Приемот во државјанство на Република Македонија, да не ја загрозува безбедноста и одбраната на Република Македонија,

- Да потпишете заклетва дека ќе бидете лојален граѓанин на Република МакедонијаНапомена: Доколку барање за прием во државјанство на Република Македонија поднесува иселеник од Македонија, кој има отпуст од македонско државјанство, треба да се придржува на рокот на поминати најмалку 3 години од денот на отпустот до денот на поднесувањето на барањето за повторен прием во државјанството на Република Македонија.............................................................
Барањето за стекнување со државјанство на Република Македонија, е посебен образец кој се пополнува со кирилично писмо и печатни букви, и треба лично да го поднесете до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија или во конзуларното претставништво на Република Македонија во Австралија.

   
Прашање 18.12.2009
SHPEJTIM
Zdravo imam sestra vo shvajcarija i sakam da odam na setajne kaj nejze okolu 40 dena i koi dokumenti se potrebni posele 19 dekemvri od napred vi blagodaram
Одговор

Почитувани,

Во врска со патувањето на Вашите родители во Швајцарија за подетални информации обратете се во амбасадата на Република Швајцарија во Република Македонија

   
Прашање 17.12.2009
Sladja
Zdravo .....Slusnav deka ke davaat 12000 rabotni vizi za vo slovenija dali e tocno i ako e taka kade da se obratam za poveke informacii???? odnapred blagodaram
Одговор

За информациите што Ве интересираат обратете се до Амбасадата на Република Словенија на е-маил адресата vsk@gov.si

   
Прашање 17.12.2009
violeta pajkovska
koi se potrebnite dokumenti za vadenje rabotna viza za prevoz so kamion za grcija
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
За информациите што ве интересираат обратете се на www.mtc.gov.mk страница на Министерството за транспорт и врски на Република Македонија.

   
Прашање 15.12.2009
Jovan
Sakam da uvezam kola od Bugarija, shto treba kolata da ispolni, koja sakam da ja uvezam i koi uslovi treba da zadovoli istata, i otprilika kolku bi chinelo vo denari sprema kilometrazha, sprema kubikazha i sprema drugi faktori ?

p s Jas sum imam i stranski pasosh
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
За информациите што ве интересираат обратете се на www.moi.gov.mk страница на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.

   
Прашање 13.12.2009
Aleksandra Dimitrijevska
Vo sredinata na fevruari mesec treba da primam gostin od Argentina,pa bi Ve zamolila da mi objasnite koi dokumenti treba licnosta da gi poseduva i dali jas treba da ispratam nekoi,na pr. garantno pismo i sl.
Odnapred Vi blagodaram
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
За информациите што ве интересираат обратете се на www.moi.gov.mk страница на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.

   
Прашање 12.12.2009
miky
pozdrav
moeto prasanje
jas ziveam vo düsseldorf rodena sum vo skopje
mazena so drzavljanin na makedonuja pred tri godini bil i vo germanija dojden megutoa imavme problemi mazmi se vrati vo skopje i dobil zabrana za ponivo vleguvanje vo germanija dali so noviot mazmi moze ponovo da vleze vo germanija
odnapred blagodaram
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето прашање, Ве упатуваме да се обратите до државните органи на Република Германија бидејќи предметното прашање е во исклучива надлежност на нивните органи.

   
Прашање 10.12.2009
Stanka
Pocituvani,
Moeto prasanje e :
Dali mozam slobodno da patuvam vo EU drzavite posle 19 ti Dekemvri, znaeejki deka bev odbiena za studentska UK visa vo oktomvri 2009, dali toa ke ima nekakvo vlijanie na moeto patuvanje vo drugi drzavi od EU.
Blagodaram
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
За информациите што ве интересираат обратете се на www.moi.gov.mk страница на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.

   
Прашање 09.12.2009
atanasov borce kratovo
koi se procedurite za vdenje na iselenicka viza za italija i toa rabotna trajna so zelen karton,kolku pari ke me cini seto toa i na koja adresa treba da se obratam za takva pomos,oti seriozno mislam da se otselam od mojata drzava trajno.
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.

   
Прашање 06.12.2009
Мина
Доколку сте во можност, ве молам да не упатите каде може личноста која не кани во Аустриа за празниците, да се обрати во однос на Поканата која треба да ни ја испрати како гаранција.
Ви благодарам!
Одговор

Почитуванa,

Во врска со Вашето прашање се обративме до австриската амбасада во Република Македонија и од таму добивме одговор дека за патување во Австрија потребно Ви е да имате биометриска патна исправа и податоци за личностата која Ве покани да одите во Австрија, (адреса на личностата каде ќе одите, телефонски број и лице за контакт).

   
Прашање 05.12.2009
Vase
Zdravo,
moeto prasanje e dali e mozno da se izvadi momentalno biometriski pasos vo R Germanija?
Ili se izdavaat samo vo Makedonija.


Se zablagodaruvam odnapred.
Одговор

Во врска со Вашето прашање во прилог Ви го доставуваме добиениот писмен одговор од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, на Ваше запознавање.

   
Прашање 02.12.2009
Јанковски Војислав
Ќе ве молам немојте да ме игнорирате,ќе побарам совет од вас а се работи за следното.имам 51 год. сам живеам,роден во Скопје каде и живеам,долги годин
и сум без работа,барам ама немозам да најдам поради тоа сто ми бараат партиски книшки и колку сум бил активен во партијата,пред се не сум партиски определ
ен,единствена шанса и морам тоа да го направам да го
продадам целокупниот недвижен имот и да заминам.А КА
ДЕ?имам желба за Австралија,Ве молам да ми посочите
во кои дрзави во светот со потопла клима би можел легално да добијам стален престој и поспокоен зивот.
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.

   
Прашање 01.12.2009
nikola
Имам забрана за влез во Р.Грција,дали сега по укинувањето на визите ќе можам да патувам во другите земји во ЕУ.
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
За информациите што ве интересираат обратете се на www.moi.gov.mk страница на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.

   
Прашање 28.11.2009
branko
dali koga sega e najzesko i najtezok moment za makedonija ne trebase da se organizira eden miroven protest vo genv. pa mislam na lugeto od mk konzulat pa to sie i nivna rabota kako politicari ako nese od politikata mislam deka nema i da bidat tamu pa i do predsedatelot na zmd ili potocno do site klubovi da se organizirase nesto koga kosovarite ceka kosovo da se priznae bea masovno na ulica preku klubovi ili preku politicki organizatori a nasite klubovi samo se falat po kolku kila kebapi pecele na igrankite nikakvi sme za nisto sramota.pa razmislete makedonci imajte nesto vo dusata loso ni spremat demokradskite zemni od koren ke ne iskubat,
Одговор

Вашата информација  ја примивме и ќе ја разгледаме. Ви благодариме што го споделивте Вашето мислење со нас.

   
Прашање 27.11.2009
Elena
Zdravo,
Bi sakala da znam dali moze da se obnovi pasos vo edna od evropskite zemji i kade.
Blagodaram
Одговор

Во врска со Вашето прашање во прилог Ви го доставуваме добиениот писмен одговор од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, на Ваше запознавање.

   
Прашање 23.11.2009
Sime
Zaminav za Usa kako student so J1 viza,posle posle istekuvanjeto na ovaa viza aplicirav za prodolzuvanje na vizata i momentalno imam B2 viza koja trae do mart,sakam da ostanam uste no ne sakam toa da bide nelegalno ke ve zamolam za nekoj sovet fala odnapred.
Одговор

Почитувани,

Иако Вашето прашање не е надлежност на Агенцијата за иселеништво туку е исклучиво надлежност на миграционите власти на САД, Ве информираме дека треба да барате продолжување на визата Б2 во март, пред да и истече рокот, за да можете легално да престојувате во САД.

   
Прашање 15.11.2009
Aneta
Dali e potrebno da se ima Makedonski pasos za izles od Makedonija ako osobata ima dvojno drzavjanstvo (rodena vo Makedonija) i zivee vo stranstvo? Blagodaram
Одговор

Почитувана,

Во врска со Вашето прашање,Ве информираме дека не Ви е потребно патна исправа од Република Македонија за излез од Република Македонија ако имате патна исправа од друга држава.

   
Прашање 11.11.2009
svetlana
bi sakala da ve prasam dali sega so osloboduvanjeto od vizi za patuvanje vo evropskite zemji ke bide potrebno nekoi posebni dokumenti da se stavat na raspolaganje za poseta na bracen drugar vo avstrija.
Одговор

Почитувана,
За патување во Шенген зоната, по донесување на Одлуката за граѓаните на Република Македонија да патуваат без визи, Ве информираме дека потребно е да имате биометриски пасош.
Од Министерството за надворешни работи на Република Македонија препорачуваат поради сигурност потребно е да се носи банкарска гаранција, резервација од хотел, или пак писмо од роднини или пријатели дека ќе има каде да се сместите и храните.

   
Прашање 10.11.2009
Suzana
Pocituvani

Moet prasanje e vo vrska so promena na prezimeto na izvodot od maticna kniga na rodenite i vencanite. Jas ziveam bo Zapadna Australia a rodena sum vo Makedonija,prezimeto go smenivme bidejki roditelite na mojot soprug se po poteklo od Egejska Makedonija I vo vremeto koga tie ja napustile Zemjata 1950-60 godina nivnite patni dokumenti bile Grcki i se razbira prezimeto isto taka.Nie resivme da go zememe nivnoto Makedonsko prezine i go storivme toa pred nekolku meseci i sega gi imame potvrdite za promena na prezimeto no treba da izvadime novi pasosi a za toa ni se potrebni novi izvodi vo koj e zabalazana promenata. Ve molam da mi kazete kade treba da se obratime. Odnapred vi blagodaram na vasiot odgovor

Pozdrav
Suzi
Одговор

Во врска со Вашето прашање, Ве информираме дека постапката за добивање на извод од матична книга на родените, како и на патна исправа е во надлежност на Министерството за внатрешни работи, каде што треба да се обратите за поконкретни информации.
Агенцијата за иселеништво иако нема надлежност во оваа област, службено ќе го достави Вашето прашање до Министерството за внатрешни работи и по добиениот одговор од нивна страна писмено ќе Ве извести.

Согласно Законот за изменување и дополнување на Законот за матична евиденција (Сл. весник на РМ бр. 67/09) напоменуваме дека од 1 јануари 2010 година, матичната евиденција ќе биде во надлежност на Министерството за правда - Управа за водење на матични книги. 

   
Прашање 03.11.2009
mervet
zdravo se izvinuvam mozda ne je prasanjevo do vasava agencija no za da mi pomognete dobro bi bilo jas imam drugar ot turcija saka da dojde vo makedonija da studira ako moze da mi kazete sto je potrbno za vadenje na makedonska viza za studenti so prestoj vo makedonija
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
За информациите што ве интересираат обратете се на www.moi.gov.mk страница на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.

   
Прашање 21.10.2009
Azis
Zdravo

Sakam da znam za kolku vreme mozam da se otkazam od makedonskoto drzavjanstvo

vi blagodaram
Одговор

Почитувани,

Вo врска со Вашето прашање, Ве информираме дека постапката за отпуст од македонското државјанство е надлежност на Министерството за внатрешни работи  на Република Македонија.

   
Прашање 09.10.2009
Julija
Pocituvani

Ne znam dali moeto prasanje konkretno se odnusuva na vasata oblest. Ve molam dokolku znaete kade treba da se obratam i dali postoi vo Makedonija nekoja agencija kade mozam da prasam pisete mi.

Jas sum vo procedura da potpisam raboten dogovor so edna kompanija od Katar. I ke treba tamu da se preselam i da ziveam vo smestaj koj mi go obezbeduva kompanijata.

No samo sto slusnav glasini znaci ne sum sigurna vo toa, deka tamu koga ke otidam ke mi bide pobaran i zadrzan pasosot od strana na kompanijata.

I kako sovet od poznajnici od Germanija dobiv deka treba za sekoj slucaj da apliciram i da si izvadam vtor pasos. Sto jas ne znam nitu dali e vozmozno da se napravi tuka vo Makedonija.

Jas mislam deka vo nitu edna zemja ne bi trebalo da ti go zemat pasosot ( osven mozebi ako si napravil nekoj prekrsot ) i deka ne bi imale pravo da mi go pobaraat i zadrzat pasosot.

Isprativ mail do Makedonskata ambasada vo Katar no seuste nemam dobieno odgovor.

Ve molam dokolku znaete kade moze da se obratam vo vrska so ova pisetemi.

Odnapred blagodaram
Julija Velickovska
Одговор

За сите информации што Ве интересираат, бидејќи се поврзани со вадење патна исправа, ќе треба да се обратите до МВР. Агенцијата за иселеништво на Република Македонија, нема надлежност во постапката на издавање патни исправи.

   
Прашање 08.10.2009
Bobi
Veke nekolku pati prasuvam. Dali znaete koga ke ni gi priznaat vozackite dozvoli vo Spanija.
Blagodaram!
Ako nemozete da mi odgovorite ve molam upateteme kade da se obratam.
Одговор

Почитувани,


Во врска со Вашето прашање во прилог Ви го доставуваме добиениот писмен одговор од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, на Ваше запознавање

   
Прашање 04.10.2009
petranka
Rodena sum vo Kratovo, no ziveam od 1967 godina vo Francija.Imam dve prasanja:kako da dobijam makedonski pasos i drzavjanstvo ( bidejki imam francuski) i vtoro prasanje: pred izvesno vreme pocinaa moite roditeli dali imam pravo na nasledstvo i sto mi e potrebno toa da go realiziram, bidejki imam dve sestri koi tamu ziveat od sekogas.
Se nadevam deka ke najdete vreme da mi odgovorite i voedno dami pomognete okolu ovie prasanja.
So pocit,
Petranka Jakimovska
Одговор

Во врска со Вашето прашање, поставено на Интернет страницата на Агенцијата, Ве информираме дека треба да дадете поконкретни податоци, за да одговориме на истото, во однос на тоа дали пред да го стекнете државјанството на Република Франција сте побарале отпуст од македонското државјанство.
Доколку имате отпуст од македонско државјанство Вие имате повторно право да се стекнете со државјанство на Република Македонија, согласно Законот за државјанство на Република Македонија.
Напоменуваме дека еднаш стекнато државјанство на Република Македонија не се губи, ниту пак може да биде одземено, освен ако лично не побарате отпуст.
Што се однесува до остварувањето на правото за наследување на имот во Република Македонија, не постојат пречки за да го остварите ова право доколку сте државјанин на Република Македонија.

   
Прашање 19.09.2009
mirsad
Почитувана господо, моето прашање до вас како Агенција е следново : Дали има некаква можност да им се помогне на нашите илесенеци(гурбетчии)во Република Италија,во врска со нивните основни права (право на продолжување на престојот,нееднаквост на пазарот и други разни форми на дискриминација). Однапред ви Благодарам
Одговор

Почитувани,

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
Во врска со Вашето прашање, бараме да ни доставите поконкретни информации за каква дискриминација и нееднаквост на пазарот станува збор.
Напоменуваме дека Агенцијата за иселеништво нема надлежност да помогне за продолжување на престојот во друга земја, туку таа надлежност е исклучиво на земјата каде престојувате, односно Република Италија

   
Прашање 04.09.2009
eli
Ve molam da mi odgovorite dali mozam kako Makedonski drzavjanin da prestojuvam bez ogranicen vremenski period vo Republika Hrvatska?
Ili bi trebalo da se prijavam po 90 dena?
I vtoroto prashanje e dali so opolnomoshtena licnost znaci bez moe prisustvo mozam da se otkazam od Makedonskoto drzavjanstvo?
Одговор

Почитувана,
Во врска со Вашите прашања, Ве информираме за следното:
- Странец во Република Хрватска може да престојува максимум 90 дена, а за дополнителен престој треба да поднесете посебно барање.
- Во согласност со Законот за државјанство на Република Македонија, барање за отпуст од државјанство на Република Македонија се поднесува исклучиво лично и не може со полномошно.
Покрај ова, можете да поднесете барање за отпуст од државјанство на Република Македонија во дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија во Република Хрватска

   
Прашање 05.08.2009
ljiljana subotic
Postovani,
da li mozete da mi pomognete, ili uputite na odgovarajucu adresu, kako bih dobila Izvod iz maticne knjige rodjenih, jer sam rodjena u (Titovom) Velesu.
Izvod glasi na ime Ljiljana Stanimirov, rodjena sam 18.januara 1954. godine od oca Zivojina i majke Ruzice (rodj. Kicova).
Izvod mi je neophodan za dobijanje novih biometrijskih dokumenata, licna karta i pasos.
Da li bih mogla da dobijem Izvod putem poste, na adresu:
Ljiljana Subotic, ul. Stevana Supljikca 153/31,
26 000 Pancevo, Srbija.
U nadi da cete mi pomoci, zahvaljujem Vam i pozdravljam,
Ljiljana
Одговор

Почитувана,

Ве информираме, дека барање за издавање на извод од матичната книга на родени, можете да поднесете лично во Република Македонија до матичната служба во местото каде што е евидентирано Вашето раѓање, односно во Велес, или со полномошно можете да овластите и друго лице да го поднесе наведеното барање.

Покрај ова, вакво барање може да поднесете во дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија, во Србија.

Напоменуваме дека изводи од матичните книги не се доставуваат по пошта.

   
Прашање 30.07.2009
Eva
Ziveam dolgo vreme vo Germanija ama imam Makedonsko Drzavjanstvo.Vo Avgust ke odam za Makedonija i ke ostanam 3 Nedeli.Megutoa pasosot mi vazi do 10.01.2010.Dali mozam za vreme na prestojot vo Makedonija da izvadam nov pasos i koi dokumenti mi se potrebni za da gi ponesam? Vi se zablagodaruvam odnapred.
Одговор

Почитувани,
Ве информираме дека може да извадите нова патна исправа (биометриска) за време на Вашиот престој во Република Македонија, без разлика што постоечката патна исправа Ви истекува на 10.01.2010 година.
Потребно е да се јавите и да закажете термин на телефонскиот број 0819292.

   
Прашање 24.07.2009
Marko Bajić
Postovani,

Izvinjavam se sto pisem na srpsko-hrvatsko-bosanskom jeziku, ali ne umijem da pisem najbolje na makedonskom jeziku.
Moj otac je rodjen na teritoriji Republike Makedonije 1914. godine, a umro je u Bosni i Hercegovini 1985. godine-tadasnja SFRJ. Ja sam rodjen 1975. godine u Bosni i Hercegovini-tadasnja SFRJ. Moja kcerka je rodjena 1989. godine takodjer u Bosni i Hercegovini-tadasnja SFRJ.
Moje pitanje bi bilo da li moja kcerka i ja imamo mogucnost i pravo na drzavljanstvo Republike Makedonije?

Unaprijed zahvalan i jos jedno izvinjenje zbog jezika,
S postovanjem,
Marko Bajić
Одговор

Иако немаме многу податоци, Ве информираме дека во согласност со Законот за државјанство на Република Македонија може да поднесете барање за стекнување со македонско државјанство по член 11 од Законот и член 6 од Уредбата за утврдување на критериумите за особен научен, економски, културен, спортски или друг национален интерес за стекнување на државјанство на Република Македонија.
Барањето за прием во државјанство на Република Македонија е посебен образец кој треба да се пополни со кирилично писмо и печатени букви.
Со барањето треба да се поднесат и следните документи:
- Извод од Вашата матична книга на родените, како и за Вашиот татко (ако е странски извод треба да биде преведен од овластен судски преведувач, заверен од нотар),
- Ваша кратка биографија и контакт адреса во Република Македонија, доколку имате,
- Друга дополнителна документација која не е задолжителна, но од која може да се види Вашето учество во работата и активностите на македонските иселенички здруженија, асоцијации во земјата каде што живее или Вашето активно учество во афирмирање на Република Македонија во странство или Ваша публицистичка дејност за историјата и за политичкиот и економскиот развој на Република Македонија.
Напомена: Барањето за стекнување државјанство на Република Македонија се поднесува лично до Министерството за внатрешни работи или до ДКП на Република Македонија (амбасада или конзулат) во земјата каде што живеете.

   
Прашање 05.07.2009
Mersad
Drzavjanin sum na R Makedonija ziveam i rabotam vo Svajcarija, bi sakal da izvadam na dete mi koe e rodeno na 25.12.2001 MK Drzavjanstvo.
dete ne e prijaveno vo maticna sluzba na MK dosega imase drzavjanstvo na BiH koe e dobieno preku majka mu, pasosot koj dete go imalo isteknal vo 04.2008 izdaden od BiH
dali e mozno zadeteto da izvadam Paten list vo ambasada na R. Makedonija vo Bern i so istiot da odam vo MK ako dete ne e prijaveno vo Maticna kniga na Rodenite vo Makedonija.
vi blagodaram na odgovor.
Mersad
Одговор

Почитувани,

Ве информираме дека согласно Законот за државјанство на Република Македонија, Вашето дете може да се стекне со државјанство на Република Македонија, со потекло, по член 5 од Законот за државјанство на Република Македонија.

Поточно, што се однесува на Вашето прашање, потребно е да поднесете барање за запишување во книгата на родените и во регистарот на државјани, во Конзуларното преставништво на Република Македонија во Берн, за да можете да извадите патен лист за детето.

   
Прашање 08.06.2009
boban
Srpski sum državjanin i živeam vo Srbija,a mojata majka e makedonka(od Makedonski Brod),isto taka i mojata žena(od Skopje).Majka mi ima makedonsko državjanstvo i jas po osnova na nea ovaa godina podnesov barenje(vo mesec fevruar)za makedonsko državjanstvo.Na 8-mi maj me povikaa vo Vladata na R.Makedonija za makedonski jazik.Pa me interesira kolku e potrebno vremenski(da počekam)za da dobijam makedonsko državjanstvo?
Za otprilika mesec-dva planirame so mojata žena da se preselime vo R.Makedonija-Skopje.Bi sakal isto taka da ve prašam kako možam-po koja osnova poinaku bi možel da živeam vo R.Makedonija do pred da mi bide izgotveno državjanstvoto?Dali bi možel preku mojata žena-da se prijavam so mesto na živeenje na nejzinata adresa?Ve molam so pokonkreten odgovor da mi odgovorite.
Odnapred vi Blagodaram!!!
Одговор

Почитувани,

Во врска со Вашето прашање во прилог Ви го доставуваме добиениот писмен одговор од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, на Ваше запознавање.

   
Прашање 04.06.2009
natasa spirkoska
Mojot brat e roden vo holandija vo 1992godina po tri godisen prestoj na moite roditeli tamu. Bi sakala ako moze da dobijam informacii za povolnosti pri vadenje na viza i za dobivanje drzavjanstvo i ako moze da mi dadete informacii za uslovite za registriranje na firma vo holandija. vi blagodaram
Одговор

Почитувана,

Од Министерството за надворешни работи на Република Македонија, во врска со Вашето прашање, добивме одговор дека потребно е Вие да се обратите до Амбасадата на Холандија во Скопје.

Во прилог, Ви го доставуваме добиениот писмен одговор на Министерството за надворешни работи на Република Македонија, на Ваше запознавање.

   
Прашање 20.05.2009
zlatica
bi ve zamolila ako ste vo sostojba da mi ispratite lista na makedonski mediumi vo Evropa, Amerika i Avstralija.
Mediumi kade se objavuva na makedonski jazik
odnapred blagodaram
Одговор

Почитувана Златица,

Сите адреси што ги барате може да ги најдете на нашата WEB страница www.emigration.gov.mk под рубриката контакти.

   
Прашање 11.05.2009
margarita
jas sum na rabota vo svajcarija 15 godini imam c-viza ,moeto prasane e dali mozam da odam na odmor vo grcia samo so mojot pasos i mojata c-viza ili mi treba uste nesto drugo za drugite drzavi mozam da odam kako turist pa imam malku sumnja dali me treba uste nesto drugo ,vi blagodaram unapred MARGARITA
Одговор

Почитувана,
Во врска со Вашето прашање, Ве информираме дека се обративме до Министерството за надворешни работи на Република Македонија и добивме одговор дека Вие не можете да патувате во Република Грција без виза со македонска патна исправа и шенген виза Ц, односно потребно е да аплицирате за виза Ц во Амбасадата на Република Грција во Берн.

   
Прашање 09.05.2009
Rade
Koja e razlikata od vas i ambasadata Makedonska ovde i koj e porelevanten od dvete vas. Zatoa sto mnogu luge ne znaat za sto i kaj e podobro da se obratat za pomos ili da se zavrsi nekoja rabota.
Одговор

Во врска со Вашето прашање Ве информираме за следното:
Законската надлежност на Министерството за надворешни работи, во чиј состав се Дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во странство и Агенцијата за иселеништво е регулирана со Уставот на Република Македонија и Законот за организација и работа на органите на државната управа.
Согласно Законот, Министерството за надворешни работи меѓу другите надлежности се грижи за заштита на интересите, правата и имотот на државјаните на Република Македонија во странство, преку дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во странство.
Агенцијата за иселеништво е самостоен орган на државната управа со надлежност да се грижи за правата и положбата на иселениците од Македонија (без оглед дали имаат или немаат државјанство на Република Македонија), да го помага културниот развој на иселениците, да ги запознава со состојбите во Република Македонија, да создава услови за враќање на иселениците во Република Македонија и нивно вклучување во јавниот и економскиот живот на Република Македонија.

   
Прашање 14.04.2009
Slobodan Vidinovski
Jas sum roden vo Srbija vo 1950g,Roditelite se rodeni vo Makedonia i imaa Makedonsko drzavljanstvo,odavno se pocinati.Se vrativme vo Makedonia vo 1952g jas imam izvod na rodeni od Beograd. Vo 1969g zaminav za Australia so pasos izdaden od opstina Resen Makedonia vo koj pisuvase mesto na ragajne Beograd, adresa na ziveejne s.Ljubojno ops Resen.Dali se racunam da sum Drzavljan na Srbija ili na Makedonia,Momentalno ziveam i imam Avstralisko drzavljanstvo, i dali treba, i sakam da imam Makedonsko drzavlanstvo.Poseduvam ostaven imot od roditelite zaednicki so moite brat i sestra koj se rodeni vo Makedonia a jas ne,dali imam pravo da bidam naslednik na imotot vo koj sme pisani trojcata.Vi blagodaram mnogu za vas savet i odgovor.
Одговор

Почитувани,

Од Вашето писмо произлегува дека Вие сте државјанин на Република Македонија, и за Ваша информација, државјанството на Република Македонија не се губи, ниту пак може да биде одземено освен ако лично не побарате отпуст од македонското државјанство. Можете да си побарате Уверение за државјанство.

Што се однесува до остварувањето на правото за наследување на имот во Република Македонија, не постојат законски пречки за да го остварите ова право.

   
Прашање 27.03.2009
Goran
Rođen sam u Kumanovu a sada zivim u Beogradu. Molim vas, kako i na koji nacin mogu da dobijem izvod iz knjige rođjenih iz maticne službe u Kumanovu. Ja sam invalid i ne mogu tamo da idem da bih licno izvadio izvod a isti mi je potreban da bih dobio licnu kartu i pasos u Beogradu. Molim vas, ako postoje uslovi i mogucnosti da mi izadjete u susret i da me usmerite na koji nacin da resim ovaj problem. UNAPRED ZAHVALAN!!! VELIKI POZDRAV KUMANOVU I MAKEONIJI.
Одговор

Ве информираме, дека барање за извод од матичната книга на родени, можете да поднесете лично во Република Македонија до матичната служба во местото каде што е евидентирано Вашето раѓање, или со полномошно можете да овластите и друго лице да поднесе барање за издавање на извод од матичната книга на родените.

Покрај ова, можете да поднесете барање за издавање на извод од матичната книга на родените во дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија, во Србија.

.

   
Прашање 23.03.2009
kondov ljupco
Kako moze da stapam vo kontakt so nekoe skolo za izucuvanje jazik vo Kanada-TORONTO ILI AVSTRALIJA-MELBURN ZA ANGLESKI JAZIK BIDEJKI NEMAM POVERENJE VO NIEDNA AGENCIJA VO MAKEDONIJA VE MOLAM DA ME IZVESTITE NAJBRZO STO MOZE VI BLAGODARAM.
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. Согласно наведеното Агенцијата за иселеништво не посредува во активности какви ве интересираат вас.

   
Прашање 22.03.2009
Dimovski Dimce
Почитувани!
Ве молам ако можете да ми помогнете за информација околу вадење нов извод за лице кое е државјанин на Р.Србија а е роден во Скопје-општина(Бирарија)К.Вода
За Ранковиќ Душан Бранислав род.16(февруари)1934,
од мајка Ранковиќ Мирослава и татко Ранковиќ Душан
Поседуваме последен извадн извод под реден бр.05-5/1684 со датум 14-јуни-1971,Скопје.
Општина Скопје,матичар Даница Закова.

Однапред ви благодарам

поздрав
Димовски дипл.правник Димче
Одговор

Ве информираме, дека барање за извод од матичната книга на родени, можете да поднесете лично во Република Македонија до матичната служба во местото каде што е евидентирано Вашето раѓање, или со полномошно можете да овластите и друго лице да поднесе барање за издавање на извод од матичната книга на родените.

Покрај ова, можете да поднесете барање за издавање на извод од матичната книга на родените во дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија, во Србија.

.

   
Прашање 12.03.2009
fabijana demo
ve molam sakam da odam na vecnotopocivaliste na mojot tatko vo melburn,avstralija.neznam koj moze da mipomogne.toa e mojata zivotna zelba.seto toa bitraelo vremenski 7dena.mojata majka isto e tamu ,no e stara i bolna mnogubise iznenadila koga bi me videla.ve molam za nekakov sovet. mozebi ke se nasmeete na ova no jas sepak vi blagodaram cao fabi
Одговор

Почитувана Фабијана,

Сите информации што Ве интересираат во врска со Вашето патување во Австралија можете да ги добиете во Амбасадата на Австралија во Белград. Адресата на Амбасадата е ул. „Владимира Поповиќа“ 38-40, 11070 Нов Белград, а телефонскиот број на амбасадата е 00 381 1 330 3400, бројот на факсот е 00 381 1 330 3409.Исто така можете да се информирате и на следната Интернет страница www.immi.gov.au

   
Прашање 06.03.2009
nikola
se izvinuvam dali ako imas za grcija zabrana imas zabrana i za drugite zemji u eu.(italija,germanija,ceska)mnogu vi blagodaram
Одговор

Почитуван Никола,

Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме.

   
Прашање 28.02.2009
risto krstinov
se javuvam od toronto i me interesira zosto poveke ne se emituva emisijata glasot na narodot od slobodan tomic ve molam ako mozete da mi odgovorite pozdrav od vas redoven gledac.
Одговор

Почитуван г-не Крстинов,
Во врска со Вашето прашање се обративме до МТВ за одговор и оттаму ни рекоа дека тоа е уредувачка политика на куќата и засега контактната емисија „Гласот на народот“ нема да се емитува.

   
Прашање 26.02.2009
nikola
dali ako imas zabrana za vlez vo edna evropska drzava imas zabrana za site drzavi vo eu.
Одговор

Доколку се работи за забрана за влез во европска држава со шенген визен режим, во принцип важи забрана за влез во сите европски држави од шенген зоната.

   
Прашање 25.02.2009
keram
ve molam dali moze da mi kazete kakva e zakonskata legislativa dokolku edno pravno lice se resi da investira vo ploci za solarna energija i kakva bi bila sorabotkata so evn (se misli na proizvedenata elektricna energija).zainteresiran investitor
Одговор

Во врска со поставеното прашање, за поконкретни информации за законската легислатива и постапката за инвестирање во производство на алтернативна енергија се обративме до Министерството за економија. По добиениот одговор од страна на Министерството ќе бидете известени.

Благодариме на соработката.

   
Прашање 09.02.2009
АСАН ОСМАНОВ
Пршањето ми е со врска со Македонско државјанство и

Однапред ви благоарам за одговорот

Јасум роден во 1973 година во Македонија и до 1992 година бев Македонски државјанин во 1991 година го завршив средното образование и според невработеноста во Македонија во тоа враме морав да се иселам од Македонија и за да можам да примам Турското држјавјанство морално се отпуштив од Македонско држјавјанство и се иселив во Турција и овде имам сега своја сопствена фирма сега ова фирма сакам да ја носам во Македонија бидејки во Македонија имаме и НЕДВИЖНИ ИМОТИ и куќа во село ама пред сите овие работи треба да ја добијам Македонското државјанство
И сега прашањето ми е ?
Дали јас повторно можам да добијам Македонско државјанство

Кои докуенти и услови ќе ми требат и

Каде можам да ги поднесам овие документи

Ви благодарам ///
Одговор

Почитувани,

Во согласност со член 8 од Законот за државјанство на Република Македонија, за стекнување повторно со државјанство на Република Македонија треба да ги исполните и следните услови:

-Да имате наполнети 18 години живот,
-Да имате обезбедено стан за живеење и средства за живеење во Република Македонија, (договор за купопродажба на стан, договор за закуп или поседовен - имотен лист, како и потврда за работен однос или потврда за друг извор на приходи),
-Во Република Македонија и во државата чии државјанин сте да не сте биле казнувана со казна затвор во траење од најмалку една година, за дела за кои се гони по службена должност и кои се казниви според прописите на Република Македонија.
-Против вас да не се води кривична постапка во Република Македонија и во државата чии државјанин сте (Уверение издадено од Основниот суд во Вашето место на живеење),
-Да го владеете македонскиот јазик до тој степен да можете лесно да се разберете со околината (свидетелства за завршено образование во Република Македонија)
-Да не Ви е изречена мерка забрана за престој во Република Македонија,
-Приемот во државјанство на Република Македонија, да не ја загрозува безбедноста и одбраната на Република Македонија,
-Да потпишете заклетва дека ќе бидете лојален граѓанин на Република Македонија.

Барањето за стекнување со државјанство е посебен образец кој се пополнува со кирилично писмо и печатни букви, и треба лично да го поднесете до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија или во конзуларното претсавништво на Република Македонија во Турција.

   
Прашање 08.02.2009
MUHAMER
jas sum roden vo Makedonija,no nesum drzavjanin na R Makedonija a sum vo brak so drzavjanin na ,R MAKEDONIJA i sum imigrant vo Holandija so moeto semjestvo ,imam bobarano drzavlanstvo clen 9. deka sum vo brak so drzavjanin na R.Makedonija .i sum odbien bidejki treba da prestojuvam najmalku edna godina vo Makedonija,dali Ministarstvo za vnatresni raboti ke mi ovozmosi prestoj vo Makedonija ili ke moze da izdade stranski pasos za vlez vo Makedonija bidejki 2001 GOD.nemozev da dobivam stranski pasos bev odbien,bidejki ne sum drzavlanin na R MAKEDONIJA.vE MOLAM ZA BRS ODGOVOR AKO E MOZNO VI BLAGODARAM UNAPRET!
Одговор

Почитувани;
Во врска со поставеното прашање, Ве известуваме дека треба да дадете поконкретни податоци за да одговориме на истото, во однос на тоа кога е поднесено барањето за стекнување со македонско државјанство по член 9 од Законот за државјанство, како и зошто е одбиено вашето барање за издавање на потврда за престој во Република Македонија од Секторот за странци при Министерството за внатрешни работи.

   
Прашање 30.01.2009
Teona
sakam da odam vo amerika i tamu da zavrsam sredno skolo , mojata tetka e tamu i otide na razmena na studenti .Taa mi rece deka ima grupi nekakvi koj organiziraat da se odi vo amerika za da se uci tamu bidejki ne sum dovolno informirana , prasav i vo uciliste i mi rekoa deka treba da najdam takvi agencii.Postojano baram na internet no nemozam da najdam.mozeta li nekako da mi pomognete

Blagodaram
Одговор

Почитувана Теона,

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. Со испраќање ученици во странски држави се занимаваат туристички агенции, обратете се до некоја од нив.

   
Прашање 27.01.2009
Elena Petroska
Kolkav e brojot na makedonskata dijaspopra vo SAD, spored vashite podatoci?
Одговор

Почитувана г-ѓа Петроска

Статистичките податоци за бројот на македонците во светот, Агенцијата за иселеништво ги добива од страна на Заводите за статистика од државите каде живеат и работат македонците, и од Заводот за Статистика на Република Македонија.

Според Бирото за попис на САД, по пописот од 2000 година, бројот на македонци во САД изнесува 43 783.

Бирото за попис издава детален извештај за родените во странство, по потекло, исклучиво по децении.
За подетални информации обратете се на
WWW.CENSUS.GOV/POPULATION  , или на адреса: agentreply@imc.it

   
Прашање 26.01.2009
blagoje
dali postoji pravna zastita na makedonskite malcinstva vo srbija
Одговор

Почитуван г-дин Павлов

Во врска со Вашето прашање, дали постои правна заштита на македонците во Србија, доставено до Агенцијата за иселеништво на Република Македонија, на ден 26.01.2009 година, Ве известуваме дека Агенцијата за иселеништво не е надлежна да одговори на истото, поради што го пропрати прашањето до Министертвото за надворешни работи. По добиениот одговор од страна на Министерството, ќе Ве известиме.
Благодариме за соработката

   
Прашање 25.01.2009
SPASEVSKA SILVANA
Ziveam i rabotam vo Italija poveke od edna godina.Imam makedonski pasos ali na 13ti od ovoj mesec mi istece i sega za prodolzuvanje na pasosot znam deka moram da se vratam vo Makedonija.Mojot problem e sto imam zakazano vo maj da go zemam moeto prvo permeso a na zakazanoto moram da imam pasos sto vazi.Taka sto moram da si odam za Makedonija da izvadam nov pasos i da se vratam.Moeto prasanje za vas e dali ke imam problemi na granicitte i dali ke mozam da se vratam zatoa sto nemam permeso? Vi blagodaram odnapred i se nadevam deka ke najdete vreme da mi odgovorite na prasanjeto.
Одговор

Во врска со Вашето прашање, Ве информираме дека контактиравме со Амбасадата на Република Италија во Република Македонија и добивме одговор дека Вие може да дојдете во Република Македонија, исклучиво користејќи авионски превоз и на патниот лист кој ќе го добиете во Амбасата на Република Македонија во Италија (бидејќи важноста на патната исправа Ви е истечена) треба да стои печат за излез и влез во Италија.
Ова е поедноставен начин да ја напуштите Италија и да не го изгубите правото за престој во Италија и да не барате повторно виза за влез во Италија.

   
Прашање 24.01.2009
Ана
Ве молам,дали би можеле доколку сте во можност да ми доставите податоци колку луѓе во периодот од 1990 до 2007 или 2008 година побарале македонско државјанство?
Податоците ми се потребни поради изработување на проектна задача за матурата.
Ви благодарам однапред!
Одговор

Почитувани,

Согласно евиденцијата на министерството за внатрешни работи, во периодот од донесување на Законот за државјанство на Република Македонија, до крајот на 2008 година, со државјанство на Република Македонија, во постапки водени пред Министерството, се стекнале околу 100.000 лица.

   
Прашање 22.01.2009
Krsteska Grozdanka
Pocituvani Dami i Gospoda,
go procitav vaseto pojasnuvanje za dobivanje drzavljanstvo ,no sepak ne mi e jasno vo mojot slucaj koj dokumenti mi se potrebni za vracanje na makedonskoto drzavljanstvo bidejci od 2001 godina sum Makedonka so Germanski pasos.
Ako bi mi odgovorile i kazete za se sto mi epotrebno vo mojot slucaj bi vi bila mnogu blagodarna.
so mnogu pozdrav
G.Ktsteska
Одговор

Почитувана,

Во согласност со член 8 од Законот за државјанство на Република Македонија, за стекнување повторно со државјанство на Република Македонија треба да ги исполните и следните услови:

-Да имате наполнети 18 години живот,
-Да имате обезбедено стан за живеење и средства за живеење во Република Македонија, (договор за купопродажба на стан, договор за закуп или поседовен - имотен лист, како и потврда за работен однос или потврда за друг извор на приходи),
-Во Република Македонија и во државата чии државјанин сте да не сте биле казнувана со казна затвор во траење од најмалку една година, за дела за кои се гони по службена должност и кои се казниви според прописите на Република Македонија.
-Против вас да не се води кривична постапка во Република Македонија и во државата чии државјанин сте (Уверение издадено од Основниот суд во Вашето место на живеење ),
-Да го владеете македонскиот јазик до тој степен да можете лесно да се разберете со околината (свидетелства за завршено образование во Република Македонија)
-Да не Ви е иречена мерка забрана за престој во Република Македонија,
-Приемот во државјанство на Република Македонија, да не ја загрозува безбедноста и одбраната на Република Македонија,
-Да потпишете заклетва дека ќе бидете лојален граѓанин на Република Македонија.


Барањето за стекнување со државјанство е посебен образец кој се пополнува со кирилично писмо и печатни букви, и треба лично да го поднесете до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија или во конзуларното претсавништво на Република Македонија во Република Германија.

   
Прашање 11.01.2009
Ana Vucik
Pocituvani,

Ziveam vo Kankun,Meksiko.
Imam izvod od maticnata kniga na rodenite na internacionalen obrazec,megjutoa bidejki Meksiko ne e zemja potpisnicka na Pariskata Konvencija od 1956 za priznavanje na ovoj tip na dokumenti,mi treba apostilen pecat na izvodot.
Moeto prasanje e:dali mozam da go apostiliram izvodot preku ambasadata na Makedonija vo SAD koja mi e najbliska,ili treba da go pratam vo Skopje{kade sto sum rodena].
I ako treba da go pratam, dali mozam da go opolnomostam brat mi ili e samo so licno prisustvo?
Blagodaram i pozdrav.
Одговор

Почитувани,

Во врска со вашето прашање, Ве информираме, дека се обративме до Министерството за внатрешни работи (МВР) на Република Македонија, како надлежен орган.

По добиениот одговор од нивната страна веднаш ќе Ве информираме.

   
Прашање 11.01.2009
cengiz turkgeldi
hi from izmir / turkey !

i want to know how can i get Macedonian Citizenship .
My parents both are born in Macedonia (tatkomi i maykami se rodeni vo seleto Gorno Vranovci, Caska, Veles)

please send me more information!

p.s.: i can read and understand " kirilica "

thanks in advance
Одговор

Почитувани,

Ве информираме дека можете да се стекнете со државјанство на Република Македонија, во согласност со Законот за државјанство на Република Македонија, по член 11 со природување, и по член 6 од Уредбата за утврдување на критериумите за особен научен, економски, културен, спортски или друг национален интерес за стекнување на државјанство на Република Македонија.
Со барањето за стекнување со државјанство на Република Македонија,по член 11 од Законот за државјанство треба да ги поднесете и следните документи:

Барање за прием во државјанство на Република Македонија ( има посебен образец на барањето, кој треба да се пополни со кирилично писмо и печатни букви),

Извод од матичната книга на родените на барателот и за неговите родители ( ако е странски извод преведен од овластен судски преведувач и заверен од нотар),

Кратка биографиjа и контакт адреса во Република Македонија,

Друга дополнителна документација која не е задолжителна, но од која може да се види активното учество на барателот во работите и активностите на македонските иселенички здруженија, асоцијации, во земјата каде што живее, или неговото активно учество во афирмирање на Република Македонија во странство, или публицистичката дејност на барателот за историјата и за политичкиот и економскиот развој на Република Македонија.

Барањето за стекнување државјанство на Република Македонија, треба лично да го поднесете до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, или до Дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија (амбасада или конзулат) во земјата каде живеете.

   
Прашање 07.01.2009
Angelkoski Goce
Pocituvani dali ste vo moznost da go objavite slednoto soopstenie koe e od interes za nas Makedoncite.Pozdrav Goce Angelkoski Viena Avstrija

Македонска Православна Црковна Општина
„Свети Никола“


СООПШТЕНИЕ
Почитувани православни Македонки и Македонци во име на нашата Македонска Православна Црковна Општина Св.Никола чест ни е да ве информираме за нашиот краток успех што ние како основачи на нашата Македонска Православна Црковна Општина Св.Никола успеавме да се избориме да за прв пат во историјата на Македонците кои живееле и живеат во Австрија да во сите јавни институции како што се на пример (Полиција,Магистраат и .т.н.) каде што треба да се внеси и религијата во личните документи,од сега пак и натаму можите слободно без никакви пречки како што некои поединци ги имаа до сега со овластените во јавните институции во Австрија да бидите внесени како што и доликува на еден религиозен народ како Македонски Ортодокс,а воедно можите сите стари документи што ги поседувате како на пример (пријава во полиција,венчаница,извод на родени и.т.н.) да ги преименувате во Македонски Ортодокс.Сето ова да биди редоследно завршено потребен ви е барем еден од наведените документи од Македонската Православна Црква:

-свидителство за свето венчание или
- крштално свидителство
За поточни информации и помош слободно можите да се обратите на долу наведените телефонски броеви.
Многу од нашите верници што нивните деца по желба на други без никакво оправдување и објаснување кои се родени во Австрија заведени се како на пример (српски ортодокс,грчки ортодокс,руски ортодокс,и други), а некои се имаат пишано по нивно барање да стои само Ортодокс или без религија за да не биди било која од горе наведените религии во нивните документи.
За секоја новост што ќе произлези во иднина од нашата понатамошна работа од страна на нашата Македонска Православна Црковна општина Св.Никола ќе бидите навремено информирани!
Mакедонската Православна Црковна Општина Св.Никола ви го честита празникот 19 ти декември денот на нашиот светец Св.Никола,а воедно ви ја честита новата 2009 година и ви посакува среќни Православни Божиќни празници!


Претседател Секретар
Анѓелкоски Гоце Петкоски Илчо
06764204401 06644253333
Одговор

.

   
Прашање 19.12.2008
Cvetan Sokoleski
Prvo sreten i vesel praznik Sveti Nikola, ova prasanje vi go postavuvam po ftor pat i ve molam da mi odgovorite.
Dali moite fnucinja Leon,Noel i Oliver koj se rodeni vo Svetska.
Majka svedanka tatko makedonec imaat pravo na makedonsko drzavjnstvo. I ako e odgovorot pozitiven sto treba da se stori da bi se sprovela taa procedura. Takoto na decata e roden vo Svetska a dedoto i babata vo Makedonija.
Bi sakal mojite fnucina da bidat Makedonci.

Dedo na fnucinjata
Cvetan Sokoleski
Svetska
Одговор

Почитувани,

Дозволете ни прво да Ви ја честитаме Новата година и да Ви посакаме се најубаво во неа, како и многу успеси во работата. Се извинуваме што доцниме со одговорот на Вашето прашање, Ве молиме за разбирање.

Согласно Законот за државјанство на Република Македонија, Вашите внучиња можат да се стекнаат со државјанство на Република Македонија, со потекло, по член 5 од Законот за државјанство на Република Македонија.
Поточно, доколку дете се роди во странство, на кое едниот од родителите во моментот на неговото раѓање е државјанин на Република Македонија, со потекло стекнува државјанство на Република Македонија ако до наполнети 18 години живот, биде пријавен за запишување како државјанин на Република Македонија или ако до наполнети 18 години живот постојано се насели во Република Македонија со родителот кој е државјанин на Република Македонија.
Во вашиот случај потребно е да поднесете барање за запишување во книгата на родените и во регистарот на државјанин, во Конзуларното претставништво на Република Македонија во Шведска.

   
Прашање 03.12.2008
Goce Peroski
Pocituvani dami i gospoda,

Vi se obrakam poradi sledno prashanje:

Moite roditelie se drzhavjani na R. Makedonija i poseduvaat imot vo R. Makedonija.

Pred 4 godini stanav drzavjanin na Sojuzna Republika Germanija, prethodno i jas imav makedonsko drzavjanstvo. Vo kontekst na germasnkite zakonski propisi, morav da se otkazham od makedonskoto drzavjanstvo za da mozhev da se steknam so germanski drzhavjanstvo.

Moeto prashanje e slednovo:

Dali isklucivo so germansko drzavjanstvo (znaci bez makedonsko drzavjanstvo) mozham da nasleduvam imot od moite roditeli vo R. Makedonija?

Vi se molam da mi ispratite pismo po redovna poshta do mojata domashna adresa, bidejki ova prashanje e mnogu vazhno za mene i mi e potreben oficijalen odgovor od makedonski drzhaven organ.

Mojata adresa e:

GOCE PEROSKI
MEISSNERSTR. 31
70736 FELLBACH

DEUTSCHLAND/GERMANIJA

Za Vashiot odgovor Vi blagodaram odnapred!


Srdecni pozdravi,

Goce Peroski
Одговор

Во врска со Вашето прашање, дали може да наследите недвижен имот во Република Македонија, иако не сте државјанин на Република Македонија, Ве информираме дека добивме одговор од Министерството за правда дека не постојат законски пречки да го остварите ова право, како државјанин на Сојузна Република Германија.
Во прилог Ви го доставуваме писмениот одговор на Министерството за правда, за Ваши потреби.

   
Прашање 10.11.2008
Џули Спировска
Како да се најдат и отворат за пополнување на интернет, формуларите за Имот и Други Побарувања од делот на Македонија во република Грција?

Срдечен поздрав
Џули
Одговор

Почитувана,

На нашата web страна во рубриката Соопштенија се наоѓаат потребните обрасци за потполнување со податоци за имотот и примерот по кој треба да се постапи при пополнувањето за попишување на одземените имоти на Македонците со потекло од делот на Македонија во Република Грција, со цел поведување на постапка за нивно враќање или надомест на штета.

Прилог:
1. обрасци за пополнување
2. обрасци пример

   
Прашање 03.11.2008
Jovanka Jones
Pocituvani i dragi moi zemjaci, Vi ispracam topol pozdrav od Costa del Sol Spanija kade sto zieveam, no preku moite deca sekojdnevno vo mislite so moeto rodno Skopje.
Srdecni pozdravi od eden iselenik
PhD Jovanka Jones
moj website
www.drugovac.com
Одговор

.

   
Прашање 22.10.2008
Јелена Гојковић
Желим унапред да се извиним што Вам пишем на српском, али македонски не знам, надам се да то није проблем.
Рођена сам у Скопљу, сад живим у Београду и треба ми Извод из матичне књиге рођених. Сазнала сам да Извод могу добити уколико пошаљем молбу Општини у Скопљу. Ја бих Вас молила ако можете да ми дате адресу општине или е-маил, на који могу да ми се обратим.
Унапред захвална,
Јелена Гојковић.
Одговор

Ве информираме дека може да побарате да Ви се достави извод од матичната книга на родените преку дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија, во Србија.

Доколку дојдете во Република Македонија, може да извадите извод од матичната служба во местото каде што е евидентирано Вашето раѓање.

Исто така Ве информираме дека можете со полномошно да овластите друго лице да поднесе барање за издавање на извод.

Напоменуваме дека изводи од матичните книги не се доставуваат по пошта.

   
Прашање 21.10.2008
Biljana J.
Pocituvani,
pred izvesno vreme procitav na web-stranata na Vladata na RM deka za makedoncite od dijasporata koi ke se resat da go prodolzat visokoto obrazovanie vo Makedonija sleduvaat stipendii koi zapocnale da se dodeluvaat od 2005 godina navamu.
Moeto prasanje e dali ova seuste vazi i koi se potrebnite kriteriumi i dokumenti za da se dobie ovaa stipendija i kade da se dostavat istite?
Se obidov da najdam povekje informacii na web- stranite na Ministerstvoto za obrazovanie i na Vladata na RM no ne uspeav.
Isto taka me interesira koga treba da gi dostavam dokumentite od srednoto obrazovanie koe go imam zavrseno vo Avstralija za nostrifikacija za da mozam da se zapisam na fakultet od narednata akademska godina i kade?
Se nadevam ne vi zadadov premnogu teskotii vo baranje odgovor za moive prasanja
Odnapred Blagodarna,
Biljana J.
Одговор

Во врска со Вашето прашање за продолжување на високо образование во Република Македонија од страна на децата на иселениците од Македонија, како и за критериумите и документите кои се потребни за нивно стипендирање во текот на студиите, Агенцијата за иселеништво се обрати до Министерството за Образование и Наука како надлежен орган по Вашето барање.
По добиениот одговор од страна на надлежниот орган, ќе бидете благовремено известени.
.

   
Прашање 04.10.2008
Tina Arsova
Me interesira dali seuste Agencijata obezbeduva razmena na nastaven kadar megju makedonija i Avstralija (osobeno za jazicite) i ako odgovorot e da, na koj nacin se odviva seto toa?
Одговор

Ве информираме дека Агенцијата за иселеништво до сега не обезбедувала размена на наставници помеѓу Австралија и Македонија, за изучување на јазиците.
За назначување на наставници кои држат настава за изучување на македонски јазик во средини каде живеат и работат иселениците од Македонија, надлежно е Министерството за образование и наука на Република Македонија.

   
Прашање 19.09.2008
martin
zdravo
jas ziveam i rabotam vo afganistan no imam samo makedonski pasos i sakam da znam dali mozam da odam vo kuba na 15 dena samo so nasiot makedonski pasos , dali mi treba viza za tamu.. pozdrav
Одговор

Почитувани,

Ве информираме дека за влез во Куба со македонска патна исправа не Ви треба виза.

   
Прашање 06.09.2008
zana
jas sum iselenik od Struga vo Cyrih.Drugata godina ke imam svadba i sakam da ve prasam dali mozam da koristam helikopter od vladata na Republika Makedonija za eden den znaci sakam da ja zemam nevestata so helikopter od Kumanovo do Ohrid.Dali mozhete vie da mi pomognete da mi kazhete sve sto treba za da go upotrebam helikopterot za eden den.
Od napred vi blagodaram i cekam odgovor.
Одговор

Почитувана Зана,

Во врска со вашето прашање, Ве информираме дека за да изнајмите хеликоптер, најпрво треба да се обратите до Министерството за внатрешни работи (МВР) - Биро за јавна безбедност, со барање кое ќе содржи поконкретни податоци за датумот и релацијата на летот и дека трошоците ќе бидат надоместени од Ваша страна, согласно ценовникот на Бирото.

   
Прашање 16.08.2008
Stefan
Na 20 Maj 2008 podadovme dokumenti za odkaz od makedonsko drzavljanstvo vo makedonski konzulat - Berlin.
Do den deneska dokumentite seuste ne se stignati vo Makedonija t.e vo mojot grad Prilep, kade sto treba da teci ponatamosnata procedura.
Vo direkten kontakt so MNR-Prilep (preku telefon), izvesten sum deka nema pristignato nikakvi dokumenti na moe ime od konzulatot vo Berlin.
Od Berlin pak, ne izvestuvaat deka dokumetite se vejke vo Makedonija i treba da se vo Prilep.
Regularnoto baranje ne cinese 500€ za sto imam validni dokumenti deka sum podnel odkaz od makedonsko drzavljanstvo.
Moze li da mi odgovorite kade sega da se obratam t.e kogo da go prasam kade se dokumentite "zaglaveni"?
Od Ministerstvoto vo Germanija dobiv garancija za priem na germansko drzavljanstvo i e so rok na vaznost.
Mislam deka 3 meseci da se isprati diplomatska posta (kako sto me izvestija od Berlin deka site dokumenti se prajkaat po takov redosled od konzulatot vo Makedonija) e premnogu.
Blagodaram za sekoja informacija.
Одговор

Почитувани,

Ве известуваме дека во врска со вашето прашање се обративме до Министерството за надворешни работи на Република Македонија. По добивање одговор од нивна страна веднаш ќе бидете известени.

   
Прашање 05.08.2008
Rodna
Pocituvani
Jas sum makedonka i ziveam vo Anglija vece 8 god i imam angliski pasos.Mojot makedonski pasos go izgubiv i bi sakala da izvadam nov.Koi dokumenti mi trebat i dali treba da odam vo Makedonija?Isto bi sakala da ve prasam,vo narednite 2 godini planiram da se vratam i ziveam vo Makedonija.Mojot partner e Anglicanec i saka da zivee so mene vo Makedonija.Sto treba da pravime za toj da dobie makedonsko drzavjanstvo?Ne sme vencani.Vi blagodaram odnapred.
Одговор

Почитувана,

Ве информираме дека за да добиете нова македонска патна исправа, ќе мора да дојдете лично во Република Македонија и да поднесете барање за издавање на патна исправа до Министерството за внатрешни работи (МВР). Во моментов конзуларните претставништва на Република Македонија во странство се уште не издаваат биометриски пасоши за државјаните на Република Македонија.
Што се однесува до вториот дел од прашањето, Ве информираме дека Законот за државјанство дава можност брачниот другар на државјанин на Република Македонија, кој е во брак најмалку 8 години со него, живее во странство но има цврста и ефективна поврзаност со Република Македонија, да се стекне со македонско државјанство.
Со оглед на наведенето, за да се повикате на овој основ од Законот потребно е да склучите брак со вашиот партнер и да поминат 8 години од брачниот живот.

   
Прашање 29.07.2008
Mitko Jovanov
pocituvani,
od neodamna ziveam vo Germanija, imam zavrseno Praven fakultet vo Makedonija i sum na magisterski studii. Vo Germanija nema nastavnici koi bi drzele casovi na makedoncinjata i zatoa se interesiram za moznostite da bidat organizirani casovi koi jas so zadovolstvo ke prifatam da gi drzam. Vo taa nasoka koi se uslovite i moznostite za ispolnuvanje na ovaa cel koja mnogu znacajna za ovdesnite makedoncinja koi rastat. Odnapred Vi blagodaram za odgovorot.
So pocit!
Mitko Jovanov, Aachener str.4 90425 Nürnberg D
Одговор

Почитуван,

Ве информираме дека за назначување наставници во Европа, за одржување настава за изучување на македонскиот јазик, за децата на иселениците од Македонија, е надлежно Министерството за образование и наука на Република Македонија.
Поради тоа, Агенцијата се обрати до Министерството за образование и наука и чека одговор.
По добиениот одговор веднаш ќе Ве информираме.
За подетални информации во врска со Вашето прашање, можете да се обратете лично до Министерството за образование и наука, во тел. бр. +38923117277 или по пат на електронската адреса на Министреството minister@mon.gov.mk .

   
Прашање 17.07.2008
muarem musatafa
sestrami e mazena u turcija i sakame da dobieme odgovor kako moze zetot nas da bide makedonski drzavnjanin mozete li da ni kazete sto dokumenti se potrebni za da podneseme barajne ako ni odgovorete na prasajneto ke vi bideme zablogodareni
Одговор

Почитувани,

Ако сте државјанин на Република Македонија, а сте во брак најмалку 8 години, живеете во странство и со Република Македонија имате цврста и ефективна поврзаност, Вашиот сопружник ќе добие државјанство на Република Македонија ( член 9 став 2 од Законот за државјанство на Република Македонија, Службен весник бр. 67/92, бр. 8/2004 ), ако ги исполнува и следните услови:

Да има навршено 18 години;
Во Република Македонија да има обезбедено стан и постојан извор на средства за егзистенција во висина во која овозможува материјална и социјана сигурност;
Против него да не се води кривична постапка во Република Македонија и во државата чиј државјанин е да не бил казнуван со казна затвор во траење од најмалку една година, за дела за кои се гони по службена должност и кои се казниви според прописите на Република Македонија;
Да не му е изречена мерка забрана за престој во Република Македонија;
Неговото примање во државјанство на Република Македонија да не ја загрозува безбедноста и одбраната на Република Македонија;
Да потпише заклетва дека ќе биде лојален граѓанин на Република Македонија;

Со барањето за прием во државјанство треба да се поднесе и Уверение за државјанство на Република Македонија на брачниот другар.

Барањето за државјанство на Република Македонија заедно со другите документи треба да ги поднесете во Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.

   
Прашање 10.07.2008
Viktor
Ve molam dokolku imate kontakt ili informacija za nasi makedonci vraboteni vo R.Ceska vo gradot Pardubice vo firmata Foxconn da mi gi pustite na gore navedeniot email.Sakam bilo kakvi iskustva vo vrska so taa firma ili barem so toj grad.Golem pozdrav i blagodaram odnapred
Одговор

Почитуван г-дине,

Агенцијата за иселеништво не располага со податоци за Македонци вработени во фирмата Foxconn - Pardubice, Република Чешка. Доколку сакате да се информирате повеќе за оваа фирма тоа можете да го сторите на нивната WEB страница www.foxconn.cz

   
Прашање 09.07.2008
Elena
Bi sakala da znam dali mozam da go obnovam mojot Makedonski pasosh po brza poshta. Pasoshot samo shto mi isteche. Ziveam vo USA. Ve molam kazete mi kade da se obratam ako nemate informacija za ova prashanje.

Vi blagodaram odnapred.
Elena
Одговор

Почитувана,
Ве информираме дека Конзуларните Претставнинштво на Република Македонија во странство се уште не издават биометриски пасоши за државјаните на Република Македонија.
Биометриски пасоши сега за сега се издаваат само во Република Македонија, поради што Вие треба да дојдете лично во Република Македонија и да поднесете барање до Министерството за внатрешни работи (МВР) за издавање на патна исправа.
А со оглед на тоа дека Вашата патна исправа е со истечен рок, за да влезете во Репблика Македонија, Вие треба да побарате патен лист во Конзуларното Претставништво на Република Македонија.

   
Прашање 08.07.2008
LEPA
Rodena sum vo Francija tamu sum ziveela 4,5god.sega ziveam vo Makedonija,megutoa osven zdravstvena legitimacija nikakov drug dokument nemam od Ffancija,sakam da imam izvod ili bilo sto i sakam da znam kako mozam da se steknam so nekoj dokument koj ke mi ovozmozi nekoja privilegija da go posetuvam moeto rodno mesto bez problem.odnapred vi blagodaram na odgovorot
Одговор

Агенцијата за иселеништво согласно член 31 од Законот за организација и работа на органите на Државната управа, ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија. Агенцијата за иселеништво не посредува во постапка за стекнување на документи на друга држава, затоа ви предлагаме да се обратите во амбасадата на Франција за ова прашање

   
Прашање 06.07.2008
Tome Cvetkoski
ziveam vo Svedska vo Malme i bi sakal da znam dali postoi makedonski klub vo Malme i dali funkcionira,i ako moze da dobijam telefonski broevi i adresa
blagodaram
Одговор

Адресата на Македонското Спортско Друштво " Македонија"  во Малме е:

KSD " Makedonija "
Box 15 045200 31 Malmo
SVERIGE
Aleksandar Temelkov
tel: ++46 40 22 48 04

   
Прашање 29.06.2008
пеце ристески-секретар на здружението Гоце Делчев-Врање
Почитувани од Агенцијата!
Ја сум секретар на здружението на мак.заед.за Пчински округ со седиште во Врање,пред.е Др.Благоја Цивкароски,сакаме да оствариме контакт со Вас ,дали можете да не примете во текот на неделата што е пред нас до 5.7.
Потребна ние помош за опремување на канцеларијата која е отворивме/компјутери,штампачи,телефони,канц.матријал,факс,обележја на македонското постоење и секоја друга помош,доставуванје на весници на македонски јазик / во прашање е поврзаноста на 8 градови од прешево-бујановац-вранје-в.хан-сурдулица-босилј.-трговиште/ или Вие да дојдете да не посетите
контакт :моб.+381638674927,фиксни 38117433331, е-маил risteskipeco@yahoo.com
Се надевам дека че оствариме брзо контакт голем поздрав од Здружението Гоце Делчев

Пеце-секретар
Одговор

.

   
Прашање 10.06.2008
vita clements
Ziveam vo Anglija imam dvojno drzavjanstvo,dali mozam so sebe da gi ponesam dvata pasosa.Vi blagodaram.
Одговор

Почитувана,

Ве информираме дека можете да ги носите двете патни исправи, и за влез во Република Македонија можете да ја употребите освен патната исправа што ја имате од Англија и патната исправа од Република Македонија.

   
Прашање 29.05.2008
Бети
Dali ima Makedonija potpisano dogovor so Avstrija za reciprocitet na pravo na nasledstvo.
Одговор

Почитувана,

Ве информираме дека Република Македонија, во областа за  наследување, нема склучено Спогодба со Република Австрија .

   
Прашање 29.05.2008
Slave
Ме интересира дали со отпус од македонско државјанство имам право да ги задржам станот и куката, чиј сопственик сум сега.
Одговор

Почитувани,

Ве информираме дека иако имате отпуст од македонско државјанство, Вие останувате сопственик на станот и куќата чиј сопственик сте.
Исто така Ви напоменуваме, дека имате можност повторно да се стекнете со македонско државјанство, по истекот на најмалку 3 години поминати од отпустот до денот на поднесувањето на барањето за повторен прием во државјанство на Република Македонија.

   
Прашање 06.05.2008
коле
ПОчитувани одам за УСА добив зелена карта ,како и колку пари можам да пренесм од македонија ,нешто 2000+2000 евра прочитав(дали какви документи треба) ама планирам повеќе да понесам па малку повеќе окулу тоа фала многу
Одговор

Одговор:

За сите подетални информации обратете се до Царинската управа на Република Македонија или на нивната web страна www.customs.gov.mk во делот Патнички промет - Девизи каде се дадени условите за внесување и изнесување ефективни пари и чекови во меѓународниот патнички сообраќај.

   
Прашање 06.05.2008
violeta zareva
imam izguben pasos so neiskoristena rabotna viza za italija vo vaznost od 09.08.2007 do 11.09.2008 imam vo izrabotka nov pasos a stariot e odjaven a vo meguvreme go najdov stariot pasos me interesira kako mozam da ja obnovam vizata so nov pasos .nula ostata e izdadena vo juli 2007
Одговор

Почитувана,

Ве информираме дека за подетални информации за вашиот случај треба да се обратите до Италијанската Амбасада во Република Македонија.

   
Прашање 04.05.2008
Aleksandar
Patnata isprava mi istece pred 4 meseci.Ziveam vo Amerika i zaradi uciliste ne sum vo moznost da patuvam za Makedonija da izvadam nova.Potrebno mi e prodolzuvanje na starata.Se obidov da stapam vo kontakt so nasite konz.pretstavnistva ama bez uspeh.Molam za sovet.Blagodaram
Одговор

Почитувани,

Ве информираме дека Конзуларните преставништа на Република Македонија во странство се уште не издават патни исправи за државјаните на Република Македонија.

Биометриски пасоши сега за сега се издават само во Република Македонија, поради што треба да дојдете лично во Република Македонија и да поднесете барање до Министерството за внатрешни работи (МВР) за издавање на патна исправа.

Имајќи го во предвид фактот дека вашата патна исправа е со истечен рок, за влез во Република Македонија треба да земете патен лист во Конзуларното Преставниште на Република Македонија.

   
Прашање 02.05.2008
јета
Почитувани,
Ве молам да ми одговорите на моето прашање.
Јас сум иселеник од Република Македонија,со живеалиште во Струга,сега живеам во Австрија,и пред три години се откажив од државјанството на Република Македонија заради некои моји интереси тука во Австрија.Моето прашање е ова:
Дали можам да бидам наследник на наследството делено од мојот починат татко,без државјанство или треба прво да се стекнам со државјанство.
Во исто време Ве потсетувам дека и основното и средното школо,па и факултетот сум ги завршил во Р.Македонија, и дека на мојата жена и моите деца државјанството му е од Р.Македонија.
Ви благодарам.
Одговор

Почитувани,

Ве информираме дека според Законот за наследувањето (Сл.Весник на Република Македонија, бр.47/96), Вие како странец не можете да бидете наследник на имотот, без да сте државјанин на Република Македонија, освен доколку Република Македонија има склучено спогодба со Австрија со примена на правото на реципроцитет.

За да се стекнете повторно со државјанството на РМ, треба да поминат најмалку 3 години од отпустот до денот на поднесувањето повторно на барањето за повторен прием во државјанството на Република Македонија.

Иселеник од Република Македонија и неговите потомци до прво колено можат да се стекнат со државјанството на Р. Македонија без да се откажат од странското државјанство, ако ги исполнуваат следните услови :

1. Да имаат наполнето 18 години живот,
2. Да имаат обезбедено стан за живеење и средства за живот во Република Македонија ( договор за купопродажба на стан, договор за закуп или поседовен – имотен лист, како и потврда за работен однос или потврда за друг извор на приходи)
3. Во Република Македонија и во државата чии државјанин се да не биле казнувани со казна затвор во трање најмалку една година, за дела за кои се гони по службена должност и кои се казниви според прописите на РМ.
4. Против нив да не се води кривична постапка во РМ и во државата чии државајни се ( уверение издадено од Основниот суд во Вашето место на живеење,
5. Да го владеат македонскиот јазик до тој степен да може лесно да се разберат со околината ( свидетелства за завршено образование во РМ),
6. Да не е изречена мерка забрана за престој во Република Македонија,
7. Приемот во државјанството на РМ да не ја загрозува безбедностата и одбраната на РМ,
8. Да потпише заклетва дека ќе биде лојален граѓанин на Република Македонија.

Барањето за повторен прием на државјанството на Република Македонија треба да го поднесете лично во Министерството за внатрешни работи (МВР).

   
Прашање 30.04.2008
S. Krstevski
Bi sakal dokolku ste vo moznost da mi odgovorite. Naskoro treba da zaminam za Africa i pred zaminuvane bi trebalo da se vakciniram protiv Zolta Treska (international vaccination card against yellow fever), pa bi sakal da znam kade bi trebalo da se obratam za toa, dali zavodot vo Skopje nudi vakcinirane i vakov internacionalen carton?
Blagodaram
S K
Одговор

Против жолта треска може да се вакцинирате во Градски Завод за Здравствена Заштита. Адресата е III Македонска бр. 18 (старите простории на амбулантата Пролет), телефон 3298667.

   
Прашање 29.04.2008
aleksandar
zdravo jas sum student od pravniot vakultet VO SKOPJE.Moete prasanje za vas e dali ke mozi da go dobijam na e-meil vasiot statut NA AGENCIJATA ZA ISELENISTVO zaradi toa sto po predmetot administrativno pravo(upravno pravo) grupa od 5 studenti imame za proekt da napravime kako funkcionirat agencijata za iselenistvo, od koga postoi i kako se biraat negovite clenovi(direktor,zamenik direktor,sekretar itn.......ZATO STO NA INTERNET NE MOZAM DA GI NAJDAM SITE TIE RABOTI.VI BLAGODARAM
Одговор

.

   
Прашање 24.04.2008
Pero Kitanov
Imam prijateli vo Ghana i letovo bi sakal da odam na odmor tamu pa bi sakal da znam kako da dojdam do viza za Ghana, kade e najbliskata ambasada na Ghana do Makedonija i ako moze da pise bilo koj adresa ili telefon? Isto me interesira ako nekoj od Ghana bi sakal da dojde vo Makedonija, vo koja Africka zemja ima Makedonija ambasada kade bi mozelo da se izvadi Makedonska viza?
Blagodaram i pozdav.
Одговор

За сите информации околу претставништвата на Република Македонија во странски земји, обратете се до МНР, на нивната WEB страница www.mfa.gov.mk.

   
Прашање 22.04.2008
Viktro Trajanovski
Sakam da stapam vo kontakt so Turskata ambasada vo Skopje. Dali mozze da mi dadete podetalni informacii okolu adresata (sajt, meil i sl.)
Blagodaram odnapred
Одговор

.

   
Прашање 22.04.2008
Viktro Trajanovski
Kako mozze da stapam vo kontakt so Makedonskite Muslimani vo Manisa (Turcija). Nekoi organizacii, poedinci, bilo sto.
Одговор

.

   
Прашање 20.04.2008
Sonja
Pocituvani,se naogjam na privremena rabota vo Germanija,a krajot na juni 2008 godina mi istekuva vaznosta na makedonskiot pasos.Moeto prasanje e:
Koga treba da se javam na telefonskiot broj 0800-192-92 za da dobijam termin za vadenje na nov pasos za 1 juni?
Odnapred Vi blagodaram i Ve pozdravuvam.
Одговор

Почитувана,

Со оглед дека Вашата патна исправа истекува на крајот на месец јуни, потребно е веднаш да се јавите на телефонскиот број 0800-192-92, со барање да Ви се закаже термин за 1 Јуни 2008 година .

Потребно е да нагласите дека сте иселеник, кој живее и работи во Германија и дека имате намера да дојдете во Република Македонија на 1 јуни, со цел да извадите нова патна исправа.

   
Прашање 19.04.2008
Jovica Kirovski
Ve molam dali imate kontakt mail adresi od Makedonski drustva vo Avstralija
Blagodaram odnapred
Одговор

.

   
Прашање 18.04.2008
stojance
aj vi se mola objavite ja listata na zemjite sto ne imaat priznaeno kako republika makedonija
Одговор

Почитувани,
Од Министерството за надворешни работи, добивме одговор дека не е во можност да даде одговори на вашето прашање, бидејќи информацијата барана од вас е класифицирана како информација од строго доверлив карактер и истата може да се користи само за интерна употреба на Министереството за надворешни работи на Република Македонија.

   
Прашање 16.04.2008
Marta Stavrovska
Drzavjanin na Rep.Makedonija - povratnik od druga drzava vo stranstvo koj se vraka da zivee vo Makedonija kakvi carinski olesnuvanja ima za uvoz na motorno vozilo i vlecna prikolka- kamp., a za period na postojano ziveenje vo Sk.
Одговор

Почитувани,

Во врска со поставеното прашање Ве информираме дека царинењето на моторно возило е согласно Законот за царинска тарифа и Царинскиот закон.
Имено, согласно Царинскиот закон нема ослободување од плаќање на увозни давачки за повратници од странство.
Наведената стока ќе се царини со редовна царинска стапка од Царинската тарифа, која зависи од карактеристиките на возилото, како и 18% ДДВ и акциза.

   
Прашање 06.04.2008
bato bozovic
dali mozete dami posaljete orginal izvod iz knjige rodjenih?moji podaci:bato vasilije bozovic rodjen 24.11.1971-skopje-cair!sadasnja adresa:ul.4jul41 podgorica crna gora!unapred hvala i ako moze odgovor
Одговор

Почитувани,

Ве известуваме дека за да извадите извод од матичната книга на родените, треба лично да поднесете барање во подрачната единица на Министерство за Внатрешни Работи (МВР), во местото каде што сте родени.

   
Прашање 06.04.2008
trayche
koj formi ni se potrebni da gi potpolneme za dobivanje viza za vlez vo makedonija,i dali istite mozeme da gi isprintame od web stranicata na ambasadata sto ja ima na internetot.DAli e pocnata kancelarijata vo melbourne za izdavanje vizi za makedonija i koj e nejziniot tel.broj i adresata
Одговор

Почитувани,

Ве информираме дека за да ви дадеме потполен одговор на вашето прашање се обративме во Министерството за Надворешни Работи и во Конзуларното преставниште во Мелбурн и го добивме следниот одговор:

Конзуларното преставниште на Македонската Амбасада во Мелбурн започна со работа од први април (01.04.2008), ама се уште не издава визи за влез во Република Македонија.

За подетални информаци можете да се обратите во Конзуларното преставниште во Мелбурн на овие телефонски броеви: 0061398672200 и 0061398672766 или до Амбасадата на Република Македонија во Камбера.

   
Прашање 05.04.2008
Mladen Krepiev
Pocituvani,

Imam Ceska D viza i treba da patuvam za Meksiko so stand by avionska karta koja nema ptvrdeni datumi na poaganje i vracanje.Bi sakal da prasam dali so ovoj tip na viza mozam da patuvam do Meksiko (za kade imam viza) preku aerodromot na Frankfurt ili vo Pariz ako se zema vo obzir tipot na viza koja ja poseduvam i deka imam stand by avionska karta.Ako odgovorot e ne, togas kakva viza mi e potrebna. Odnapred vi blagodaram.
Одговор

Агенцијата за иселеништво согласно член 31 од Законот за организација и работа на органите на државната управа, ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, затоа е потребно да ни доставите повеќе информации во врска со Вашиот статус во Чешка, каде што престојувате.

   
Прашање 05.04.2008
Branislav
Naskoro so mojata familija sakame da ja posetime makedonija. Bidejki zenata i decata se so svajcarski pasos, bi me interesiralo dali za prestoj od dve nedeli vo republika makedonija tie treba nekade da se prijavat. tuka mislam na prijavuvanje vo opstinska policiska stanica ili slicno.
odnapred blagodaram za odgovorot.
Одговор

Почитувани,

Ве информираме дека согласно новите законски решенија, имате обврска по влегувањето во Р. Mакедонија, во рок од 24 часа да ја пријавитe вашата фамилија за престој во Р. Македонија, вo најблиската полициска станица на МВР во местото каде ќе престојувате.

   
Прашање 04.04.2008
Stephanie Brdarevic
Dear Friends,
I introduce myself; My name is Stephanie Brdarevic from Lima, Perú in South America. My grandfather born in Macedonia and then he come to Perú. His name is Dimitrije Brdarevic Stuleva.
My question is: How can i do to have my Macedonian passport through you?
Here in Perú don't exist any embassy or consulate of the country, so if you can help me with information ,I really appreciate.

Thank you
Stephanie Brdarevic
Одговор

.

   
Прашање 03.04.2008
Done Grozdanoski
Me interesira sto i kako se plaka ili ne vo vrska so privatizacija na kuka so dvor ili lozja,nivi...
Imam nekoi informacii no vo pravata smisla na zborot se mnogu sturi.se raboti za imovina vo ohrid i okolinata.
Znam deka privatizacijata treba da zavrsi do maj 2009 no ne mie jasno zosto i po koja osnova treba nekoi raboti da se platat, a jas sum go nasledil celiot imot i sum gi platil site davacki za prenos na kukite i lozjata i drugata imovina.
se nadevam deka ke dobijam potpoln odgovor na moevo prasanje a voedno i molba.

So pocit,
DoneGrozdanoski
Одговор

Г-дин Доне Гроздановски

Во врска со Вашето прашање Ве упатуваме на Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост кој се донесе во 2005 г., а барањето за приватизацијата на државното земјиште може да се поднесе во рок од четири години од денот на влегување во сила на овој закон.
Целта на овој закон е да се изврши приватизација на градежното земјиште кое е во државна сопственост, на кое право на користење имаат физички и правни лица.

Во член 16 и 17 од законот дадени се условите за приватизирање на градежно земјиште на физички лица кои немаат обврска за плаќање надомест :
Градежно земјиште на кое постои право на користење на
-физички лица, сегашни корисници на градежно земјиште во државна сопственост кои биле сопственици на денот кога земјиштето е национализирано врз основа на закон, одлука;
-физички лица сегашни корисници на кои им е пренесено правото на трајно користење на градежното земјиште согласно членот 39 од Законот за национализација на наемните згради и градежно земјиште (сл.лист на ФНРЈ 52/58), во периодот до 15 февруари 1968 год. како ден кога е влезен во сила Сојузниот закон за определување на градежното земјиште во градовите и населбите од градски карактер (сл.лист на СФРЈ 20/68), според кој пренесеното трајно право на користење на градежното неизградено земјиште ги исполнува условите: договорот за пренос е заверен од надлежен орган, ако договорената цена е исплатена преку банка и ако лицето на кое му е пренесено правото на користење ги извршувало обврските спрема заедницата во однос на тоа земјиште;
-физички лица, наследници на градежното земјиште.
Градежно земјиште, на кое постои право на користење на физички лица стекнато со надомест според некои од условите во членот 17 од законот.

Во членот 18 од законот дадени се условите за приватизација на градежното земјиште на физички лица со надомест.

Градежното земјиште кое се приватизира со надомест се плаќа надомест под условите и на начин определен со овој закон во член 23 Висината на надоместот заприватизација, закупупнина за долготраен закуп или времен закуп на градежното земјиште е пропишано со Уредбата за висината на надомест за приватизација на градечното земјиште по општини и зони.

Постапката за приватизацијата на градежното земјиште се покренува со барање кое се доставува до органот на државната управа надлежен за имотно правни работи на подрачјето до 01.01.2009 година каде што се наоѓа градежното земјиште опишано во постапка на приватизација на градежно земјиште.
Во колку не поднесете барање за приватизација на земјиштето во дадениот рок, тогаш ќе бидете задолжени со надомест за закуп на градежното земјиште.

   
Прашање 31.03.2008
Makedonska organizacija "Obedineti Makedonci" - Germanija
Pocituvani,

na koj nacin i spored koi kriteriumi se objavuvaat ispratenite dopisi na vasata web stranica? Nie sme vo tesna sorabotka so nasite klubovi vo sosedna Avstrija: nivniot nastan bese odrzan dva dena posle nasiot - nivniot e objaven a nasiot ne.
Vtoro prasanje e dali Agencijata za iselenistvo ma svoe glasilo odnosno dali distribuira vesnik megu iselenicite?

"Obedineti Makedonci" - Germanija
Одговор

Почитувани,

Ве известуваме дека сите дописи пристигнати на нашата маил адреса од иселениците, ги објавуваме на на нашата интернет страна во делот на иселенички страни и во рубриката ПИСМА. Но во зависност од можноста, ставањето на информации може да биде и во скратена форма.

Во врска со Вашето прашање за гласник (весник), Ве информираме дека ,  Агенцијата за иселеништво е во подготовка за печатење на гласило (весник), кое ќе се дистрибуира во иселеничките средини.

   
Прашање 28.03.2008
Mitic Eva
ziveam vo Avstrija i cekam cela godina da se pocne so izdavanje pasosi vo Makedonskata ambasada vo Viena.Ve molam, odgovorete mi pokonkretno uste kolku vremenski treba da se ceka.Jas poradi zdravstveni pricini ne mozam da dojdam vo Makedonija.Dali mozete da napravite nekoj kompomis da ni gi prodolzite starite pasosi se dodeka ne gi opremite tehnicki Konzularnite pretstavnistva,ili da ni pomognete na bilo koj nacin.Srdecen pozdrav Eva
Одговор

Почитувана,

Во тек е постапката за изготвување на биометриски пасоши согласно Европските стандарди за државјаните на Р.Македонија, кои ќе се издават во странство во Македонските амбасади.

Што се однесува до вашето прашање, дали може да се направи некој компромис за продолжување на вашите стари пасоши, Ве информираме дека тоа не е можно затоа што старите пасоши не се продолжуваат туку треба да се извадат нови.

А за да извадите нов пасош, засега треба лично да поднесете барање во Министерство за Внатрешни Работи (МВР) на Република Македонија.

   
Прашање 11.03.2008
Ilija Serafimovski Makedonec zitel na Michigan USA
Dragi moi Makedonci od kako na vebstranicata na dnevnik ja procitav izjavata na g-dinot Petar Gosev i Mr. Trajko Slaveski javno i sigurno da nie t.e diasporata ispratila edna miliarda dolari vo Makedonija sto znaci so koj Drzavata raboti kako devizni preliv pa se zaprasav sam sebe dali guvernerot,ministerot pa i vie kako agencija za isselenicite znaete deka pogolemata suma e od isselenicite od siromasnite opstini pa moeto prasanje e zosto opstinite uste nisto ne dobivaat nikakva pomos tuku mozam da recam deka pogolema a mozebi i seta suma se dodeluva na gradovite na koi ne e tolku mozebi i potrebno.Odnapred vi blagodaram na vasiot odgovor.
Одговор

Во врска со вашето прашање, станува збор за приватни трансфери во корист на сметки на приватни лица , а не средства кои се слеваат во Буџетот на Република Македонија. Значи, нема такви дознаки во Буџетот од иселениците кои би биле наменети за финансирање на развој на општините.

   
Прашање 08.03.2008
Gjorgji Bancotov
Би ве молел за објаснување дали Државјанин на Република Македонија кој се иселил во странство на повеќе години при тоа доаѓа во Македонија само неколку пати годишно по неколку дена и со тоа престанал да биде постојан жител на Македонија е должен да плаќа персонален данок доколку реши своите пари кои ги заработува во земјата каде што се иселил да ги вложи во банка во Р.Македонија
Одговор

Во законот за Персоналниот данок на доход во делот - Општи одредби - член 6 конкретно е наведено за кои примања не се плаќа персонален данок на доход. Примања по основ на камати на штедни влогови, тековни сметки и депозити по видување - се ослободени од плаќање на персонален данок.

   
Прашање 02.03.2008
goran
sakam da investiram vo pekarstvo koj moze da mi dade po detalni inf.pozdrav.
Одговор

Краток осврт на мелничко-пекарска индустрија во Македонија

Во Република Македонија мелничко пекарската индустрија (производство на брашно, тестенини, леб, пецива) располага со капацитет над 800 000 тони годишно што е повеќе од потребите на домашниот пазар. За жал во последните години голем број од големите производствени капацитети се затворија, на сметка на кои порасна бројот на мали приватни капацитети(има повеќе од 100) Значи, во Македонија има неискористени капацитети кои може да бидат интересни за странските инвеститори(во Гостивар- Жито Шар, Кочани-Жито ориз, Битола –Жито Битола, Куманово-Жито Мел и др.)
Република Македонија има дефицит од пченица која е основна суровина за оваа индустрија и поради кое увозот на пченицата е без царина согласно Протоколот со СТО (безцаринска квота од 80.000 тони пченица од земјите членки во СТО, а за инцидентни состојби и од земји кои не се членки на СТО. Согласно Владината економска програма за стимулитање и развој на агро-бизнисот како стратешка гранка предвидени се сувенции и кај пченицата.
Во последниве години светската берзанска цена на пченицата бележеше пораст поради сушата и поради порастот на производството на биофосилни горива.Земјоделците се повеќе се орјентираат на подоходовни земјоделски култури. Од таа причина македонската пченица имаше пониска цена ,но таа задоволува најмногу 50% од потребите на производствените капацитети.
За да се биде конкурентен во оваа индустрија неопходно е да се постигне следново:
- да се обезбеди ефтина и квалитетна пченица или
- квалитетно брашно
- квалитетни и добри цени на производите
- нови технологии
- производство согласно светските стандарди за квалитетот на производите и системот за управување (ХАСАП, ИСО и др. еколошки)

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ ЗА ПОВОЛНОСТИ ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ ВО Р МАКЕДОНИЈА

   
Прашање 02.03.2008
trayche
me interesira odgovor na nekolku prasanja sto tesko mozam da najdam odgovor .Jas kako makedonec od australia so zivealiste vo melbourne planiram da gi odnesam decata posle 10 godini vo makedonija .Ali ovie dokumenti sto gi barate i prasanjata sto treba da gi odgovorime nemaat nikakva smisla.Jas sum so sredno obrazovanie od makedonia i odlicno gi poznavam rabotite ali navistina se osekam degradiran od mojata drzava koja po nekoj si pamet na nekogo ni go oteznuva odenjeto vo makedonija.Namesto vie kako ambasador da ako e potrebno doma da ni gi donesete pasosite na nasite deca vie barate vo jajceto vlakno ( so izvinuvanje na ovaj komentar ali navistina nema nikakva smisal) Neki prasanja se tolku glupi samo ova nesto moze da proizleze nasata drzava >nie vizite treba da gi dobivame pri vlezot potocno na granicniot premin vo skopje .Cisti gluposti
Одговор

Агенцијата за иселеништво, врз основа на барања на иселеници од Македонија кои не поседуваат македонска патна исправа, и предложи на Владата на РМ да обезбеди непречен влез и издавање на виза на иселениците од Македонија, на граничните премини  или аеродромите.

Но ова барањето не беше усвоено од страна на Владата на РМ, односно беше делумно усвоено, само за иселеници од Македонија, кои живеат во земји каде што нема отворено ДКП на Р. Македонија

   
Прашање 01.03.2008
Güner Eminoğlu
od 1991 godina ziveam vo turcija i imam tursko drzavjanstvo.imam dostaveno baranje za priem na drzavjanstvo na republika makedonija pred 3 godini.gi ispolnuvam site uslovi za priem na drzavjanstvo na republika makedonija i so clen 8 i so clen 11 od zakonot za drzavjanstvo.pomina veke 3 godini od dostavuvanjeto na baranjeto ama seuste me nemaat informirano nisto od moeto baranje.
Одговор

Постапките за прием во државјанство на Р.М. ги води Министерството за внатрешни работи . За подетални информации во врска со Вашето барање за прием во државјанство на Р.М., треба да се обратите до МВР - СЕКТОР ЗА ДРЖАВЈАНСТВО.

   
Прашање 26.02.2008
kristijan pavlov
Добар ден


Вака ви пишувам од Швајцарија бидејки незнам на кого друг да се обратам.

Ми треба помош околу вадење на Македонски пасош,а бидејки не сум во можност да дојдам во македонија затоа што немам никаков пасош.
Дали е можно да се извади нов пасош преку амбасадата во Швајцарија или барем да добиам некаков документ со кој ке мозам да отидам до Македонија па тамо да го направам тоа .

Благодарам на одговорот
Одговор

Во тек е постапката за изготвување на нови патни исправи во согласност со Европските стандарди кои за сега можат да се извадат само во Република Македонија.
Во врска со вашето прашање ве известуваме дека за да извадите пасош треба да дојдете лично во Република Македонија.
Со оглед на тоа дека немате патна исправа, а сакате да дојдете во Република Македонија ќе треба да се обратите до Амбасадата на Република Македонија во Швајцариа, за да добиете патен лист за влез во Република Македонија.

   
Прашање 12.02.2008
kaltrin ademi
kako mozam da dobijam nekoja informacia za moite stari drugarki Sanela i za setra mu Belinda koi se iseleni vo Avstralia nekade bo 1995-1999. od togas memam nikaov kontakt.inaku zivele bo skopje-kondovo, Blagodaram
Одговор

Во врска со вашето прашање, нам ни се потребни поконкретни информаци (презиме, возраста, каде поточно во Австалиjа се наоѓат) и др..

   
Прашање 12.02.2008
Perkoska Violeta
POCITUVANI:Jas sum diplomiran profesor po makedonski jazik i makedonska knizevnost.Momentalno ziveeme vo Italija.Seuste sum nevrabotena,a znam deka se ima potreba od nastavnici tokmu ovde(vo Italija).Ne znam kade da se obratam za da mozam da go prenesam moeto znaenje na ovdesnite makedoncinja.Inaku ovde posetuvav i kursevi po italijanski jazik.VI blagodaram So pocit VIOLETA
Одговор

Г-ѓа Перкоска

Ја поздравуваме желбата вашето знаење да го пренесете на децата на иселениците од Македонија.

Доколку сакате да се вклучите во/или да организирате настава по македонски јазик во Италија, препорачуваме да се информирате преку нашата интернет страница, рубрика КОНТАКТИ каде се евидентирани здруженијата, асоцијациите и црковните општини во Италија. Во рамките на нивните активности се надеваме дека ќе можете да ја остварите оваа идеја.

Како втора можност Ве упатуваме на Министерството за образование и наука на Република Македонија кое што назначува наставници во земјите каде живеат голем број Македонци.

 

   
Прашање 10.02.2008
petar
Dali ke se otpocne so procedurata na izdavajne na novite makedonski pasosi i licni karti na makedonski ziteli vo zemjite vo stranstvo?

Odnapred BLAGODARAM za odgovorot..
Одговор

Во тек е постапката за изготвување на нови биометриски пасоши во согласност со Европските стандарди, кои можат да им се издават на државјаните иселеници од Република Македонија во странство во Македонските Амбасади.

   
Прашање 08.02.2008
Vanco
Moite roditeli veke 20 godini ziveat i rabotat vo Germanija. Vo 2009 godina planiraat da se vratat vo Makedonija. Me interesira dali ima nekakvi carinski povlastici za nasite iselenici pri nivnoto definitivno vrakjanje vo MK. Na primer: Dali ke treba da se plati carina za pokuknjinata sto planiraat da ja donesat? Dokolku donesat avtomobil, dali ke treba da platat carina? ....
Odnapred vi blagodaram
Одговор

Согласно Царинскиот закон, за иселениците кои се враќаат во земјата не е предвидено ослободување од плаќање на увозни давачки. Царинските давачки за покуќнината и автомобилите се утврдуваат согласно Законот за царинска тарифа во зависност од производите што се увезуваат, а стапката на ДДВ е 18%.

   
Прашање 01.02.2008
Trajce
Roden sum vo Germanija pred 35 god. kadesto moite roditeli bile na privremena rabota.Vo Germanija sum prestojuval samo 1 god.Dali ostvaruvam pravo na ger.drzavjanstvo i dali moze da mi posocite nekoj link?Odnapred blagodaram.
Одговор

Почитуван господин Трајче, Агенцијата за иселеништво согласно член 31 од Законот за организација и работа на органите на Државната управа, ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија. Агенцијата за иселеништво не посредува во постапка за стекнување државјанство на друга држава, затоа ви предлагаме да се обратите во Германската амбасада за ова прашање.

   
Прашање 01.02.2008
Mite
Zdravo
Ziveam vo Argentina na krajot na ova godina mi istecuva Pasosot, ovde vo Jzna Amerika nema Makeonska Ambasada,citav deka Slovenskata Ambasada vrsi conzulski uslugi za Makedonski gragani,
Drugoto prasanje e ,moite deca se rodia ovde , i imat argentinsko drzavjanstvo , kako mozam da gi zavedam vo Makedonija
Одговор

Пасош сега за сега може само во Република Македонија да се продолжи или да се извади нов.
Ве известуваме дека е во тек постапката за изготвување на нови биометриски пасоши со Европските стандарди кои можат да се издават во Амбасадите на Република Македонија во странство.
А што се однесува за прашањето за државјанство за децата треба прво да ни кажете дали се малолетни или полнолетни децата.

   
Прашање 30.01.2008
natasa
drzavjanin sum na R.Makedonija,momentalno ziveeam vo germanija,znaci sum so viza i na sekoi 2 godini ja prodolzuvam,imam 10 godini makedonska vozacka,sega mi baraat da ja smenam na eu vozacka,megutoa vikaat moram od pocetok da polagam,ok ama isfrustrirana sum zasto moram da polagam povtorno,koga imam 10 godisno iskustvo,i plus testovite gi ima na site jazici znaci na srpsko hrvatski,albanski,ruski i.tn a gi nema na makedonski.dali znaete zosto e toa taka,posle 10 godini iskustvo da moram pak od ponovo
blagodaram mnogu i cekam vas odgovor
Одговор

Почитувана,

Во врска со вашето прашање, Ве известуваме дека  Министерството за Внатрешни Работи го даде следниот одговор, цитирам:

Постапката  за замена на возачката дозвола се регулира со закон на Република Германија (со кој се регулираат критериумите и условите за замена на исклучиво важечка возачка  дозвола на Република Македонија за странска возачка дозвола). За поднесителот на барањето е задолжително  возачката дозвола од Република Македонија да има важност, со цел да си го оствари своето барање за замена со странска возачка дозвола ( ЕУ ).

Секторот за управно-надзорни работи укажува на фактот дека секоја странска држава со свои прописи ја регулира постапката за замена на возачка дозвола.

   
Прашање 29.01.2008
husein el jateem
pozdrav kon site vas . sakam da mi odgovorite na ovoj prasanje :jas i majkami i sestrami sme makedonski drzavjani na r.makedonija i zivejeme vo libja so tatkomi no tato nema makedonsko drzavjanstvo i ima status na begalec kako palestinec on bese okolu 20 godini vo makedonija na vreme na sfrj jugoslavija kako medecinski student i specjalizirase za ocni lekar i go polozi ispitot i stana doktor specjalist i cesto pati podnesoval baranje za drzavjanstvo no bes rozultati i taka morase da ja ostavi makedonija vo 1991 g i posle toa moravme i nije site da trgneme so nego kon libja vo 1992g i od togas do sega on nemoze da patuva vo stranstvo oti begalskijot pasos ne e priznat nikade i nemase mogucnost da dojde do makedonija i sega posle sve toa macenje dali ima smisla taka da ostane . ve prasuvam dali ima zakonski nacin da jas ili nekoj drug da mu gi podnese potrebnite dokumenti na mesto nego kako zakonsko polnomosno i kako covecki slucaj on gi ima site potrebni uslovi od edukacja kako doktor specjalist i go znaje ubavo makedonskijot jazik i ima cvrsta vrska so r.makedonija so sklucen brak so majkami kako makedonka i nije negovi deca ve molam da mi go odgovorite prasanjeto brgo oti toa e covecki slucaj. vi blagodaram.......
Одговор

Почитувани,

Во консултации со Министерството за внатрешни работи и Министерството за надворешни работи-Конзуларно одделение, Ве информираме за следното:

Вашиот татко, кој е апатрид, без државјанство и се води како бегалец, најпрво треба да се обрати до надлежните служби во Либија, во местото каде што живее, за да добие документ со кој ќе може да ја напушти земјата.

Потоа, а за да може да дојде во Република Македонија, потребно е да се обрати до најблиската амбасада на РМ, во конкретниот случај тоа е Каиро во Египет, каде што ќе добие потребни документи за влез во РМ.

Во врска со стекнување државјанство на РМ, по основ на брак со македонски државјанин, Ве известуваме дека барањето треба да се поднесе лично, согласно Законот за државјанство.

   
Прашање 29.01.2008
zdruzenie na invalidi Prijatelstvo-Stip
Dokolku ste vo moznost, bi ve zamolile da ni gi dostavite web stranicite na drustvata na makedonci vo Italija.Odnapred vi blagodarime
Одговор

На нашата web  страна во рубриката КОНТАКТИ има адреси на иселенички организации во светот.

   
Прашање 28.01.2008
hasan
Me interesira koi dokumenti se potrebni za podnesuvanje baranje za dvojno drzavjanstvo roden sum vo makedonija a ziveam vo turcija
Одговор

Со барањето за стекнување државјанство на Република Македонија, по член 11 од Законот за државјанство, треба да ги поднесете и овие документи:
1. Барање за прием во државјанство на Република Македонија (има посебен образец на барањето, кој треба да се пополни со кирилично писмо, и печатни букви).
2. Извод од матичната книга на родените за барателот и за неговите родители (ако е странски извод преведен од овластен судски преведувач и заверен од нотар).
3. Кратка биографиа и контакт адреса во Република Македонија.
4. Друга дополнителна документација, која не е задолжителна, но од која може да се види активното учество на барателот во работата и активностите на македонските иселенички здруженија, асоцијации, и црковни општини во земјата каде што живее, потоа неговото активно учество во афирмирање на Република Македонија во странство, како и за публицистичката дејност на барателот за историјата и за политичкиот и економскиот развој на Република Македонија.
И да ги исполнете условите по член 8 од Законот за државјанство:
1. Да имаат наполнето 18 години живот
2. Да имаат обезбедено стан за живеење и средства за живот во Република Македонија (договор за купопродажба на стан, договор за закуп или поседуван-имотен лист, како и потврда за друг извор на приходи)
3. Во Република Македонија и во државната чии државјанин се да не биле казнувани со казна затвор во траење од најмалку една година, за дела кои се гони по службена должност и кои се казниви според прописите на Република Македонија.
4. Против неа да не се води кривична постапка во Р. Македонија и во државата чии државјани се (уверение издадено од основиот суд во Вашето место на живење).
5. Да го владеат македонскиот јазик до тој степен да може лесно да се разберат со околината (свидетелство за завршено образование во Р. Македонија).
6. Да не е изречена мерка забрана за престој во Р.Македонија.
7. Приемот во државјанство на Р.Македонија да не ја загрозува безбедноста и одбраната на Р. Македонија.
8. Да потпише заклетва дека ќе биде лојален граѓанин на Р. Македонија.

   
Прашање 27.01.2008
marjan
POCITUVANI jas sum student i me interesira dali mozam da dobijam bilo kakva viza na tri meseci(vo letniot period)za prestoj vo svajcarija.razbrav samo deka postojat studenski vizi i se nadevam deka ke mozete da mi odgovorite.odnapred vi blagodaram.
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи.

   
Прашање 25.01.2008
Jovan
Zdravo.
Me interesira dali ima Kanadska ambasada vo RM ili dali imaat zastapnistvo preku druga ambasada ili mozebi vo nekoja od sosednite drzavi.Bi bil blagodaren i za tel.broj ili web sait.
Blagodaram
Одговор

Во Република Македонија Канада нема своја амбасада. Амбасадата во Белград е подрачна амбасада и во рамките на своите ингеренции ја опфаќа и Република Македонија. За сите информации што Ве интересираат може да се обратите на ВЕБ страницата: www.dfait-maeci.gc.ca  .

   
Прашање 21.01.2008
Goce Angelkoski
Pocituvani
Ve zamoluvam da mi ispratite adresa na koja se isprakaat Baranja za Denazionalizacija na imoti
pozdrav
Goce
Одговор


Барањата за денационализација во управна постапка можат да се поднесат до 31.12.2007 година.

Во однос на претставки, поплаки од страна на граѓаните и правните лица потребно е обраќање до директорот на Управата за имотно-правни работи на следнава адреса:

zoja.andreeva-trajkovska@finance.gov.mk  

Барање за денационализација .

   
Прашање 13.01.2008
danka
Dobar den!
Imam prasanje:
-Dali moze da se dobie svajcarska viza koga cela familija ni rabote vo svajcarija i imaat dvojno drzavjanstvo?
potocno situacijata e vakva:
Jas sum vo brak so 2-deca.Vo Svajcarija se moite roditeli i brat mi so familijata koi imaat dvojno drzavjanstvo.
-Dali imame sansi za nas da dobieme pravo na prestoj i rabota vo svajcarija?
Unapred vi blagodarime za pobrz odgovor.
Danka i Zoran
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.

 

 

 

   
Прашање 13.01.2008
STAVROS ZIKOPOULOS
Zdravo!
me interisira moga li da dobiam makedonsko darzavianstvo!roden sum vo varna ,bugarija!jas imam bulgarsko darzavianstvo !tatko mi e dete begalec ot grazdanskata voina vo grcija i e bez darzavinstvo. maika mi e bulgarska darzavianka.familiata mi ne sme iselinici ot republika makedonija a ot grcija!bil sum nai mladiot pratinik vo parviot svetski makedonski kongres prez 1993!jas imam bulgarsko darzavianstvo !
Одговор

Доколку сте иселеник од Македонија*, живеете надвор од Република Македонија и не сте имале досега државјанство на Република Македонија (странец), може да поднесете барање за стекнување државјанство со природување лично до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија или до Дипломатско конзуларното претставништво на Република Македонија (амбасада или конзулат) во земјата каде живеете (член 11 од Законот и член 6 од Уредбата).

Треба единствено да ги исполнувате следните услови:
- да имате наполнето 18 години живот и
- Вашиот прием во државјанство на Република Македонија да не ја загрозува безбедноста и одбраната на Република Македонија и
- да претставува друг национален интерес.
За поблиско дефинирање на критериумите за стекнување државјанство на Република Македонија, на странец со природување, во согласност со членот 11 од законот за државјанство, Владата на Република Македонија донесе Уредба за утврдување на критериумите за особен научен, економски, културен, спортски или друг национален интерес за стекнување на државјанство на Република Македонија.
Друг национален интерес постои за странец, кој поднел барање за стекнување со државјанство на Република Македонија, не е иселеник од Република Македонија, ниту негов потомок до прво колено и исполнува еден од следниве критериуми:

- да е по потекло од Македонија и да живее надвор од нејзините граници и да го познава македонскиот јазик;

- да има издадено позитивна публицистичка дејност за историјата, политичкиот и економскиот развој на Република Македонија;

- да презема активности со кои ја афирмира Република Македонија во светот и

- да е активен во друштвата и заедниците на Република Македонија во странство.

Постоењето на националниот интерес, врз основа на исполнување на еден од критериумите погоре наведено, за иселениците од Македонија, го оценува Агенцијата за иселеништво,

Иселеник од Македонија е лице, поранешен жител на Македонија, кое трајно се иселило од неа и се стекнало со државјанство на друга држава (според Упатството донесено од Агенцијата за иселеништво, за начинот и постапката за давање мислење од страна на Агенцијата, по член 11 од законот за државјанство)


БИДЕЈЌИ ПОТЕКНУВАТЕ ОД РОДИТЕЛИ ИСЕЛЕНИЦИ ОД МАКЕДОНИЈА , И ВИЕ СЕ ЧУВСТВУВАТЕ МАКЕДОНЕЦ, ВАШЕТО БАРАЊЕ (АКО ГО ПОДНЕСЕТЕ) ЗА МАКЕДОНСКО ДРЖАВЈАНСТВО ЌЕ БИДЕ ОДОБРЕНО.

   
Прашање 10.01.2008
marija
Poçituvani! imajki poroekt da otvoram farma na visokomleçni kravi vo Makedonija,bi sakala DA znam dali bi imala podrska i pomos vo Makedonija,vo koja visina i koi razmeri?i na kogo bi trebalo da se obratam za podetalni informacii?Inaku ziveam veke 18godini vo Belgija i zelbata da se vratam doma e golema!
Blagodaram odnapred !!!
Одговор

Г-ѓа Марија

Владата на Република Македонија го стимулира развојот на земјоделството во Македонија со следните мерки:
Земјоделските производители меѓу кој и фармерите можат да користат поволни кредити на основа на предлог проекти преку кредитните линии ИФАТ-2. Овие кредити со потребната документација се доделуваат во деловните банки во Македонија.
Државата доделува стимулации по грло на добиток која во 2007 година изнесуваше 2.600 денари.
За 2008 година во тек е донесување на Програмата за развој на земјоделството во руралните средини врз основа на која се утврдуваат стимулациите за оделни намени. Програмата се очекува да биде одобрена од Владата на РМ до крајот на месецот, и ќе биде истакната на web страната на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.
За подетални информации може да се јавите во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.
Контакт лице:раководител на одделение за сточарство,
Благоја Стеваноски тел. 070 254 772 ;
e mail blagoja.stevanoski@mzsv.gov.mk  

   
Прашање 07.01.2008
orce
dali moze da se raboti i prestojuva vo svajcarija so bugarski pasos.
Одговор

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.

   
Прашање 07.01.2008
kiro Pasovski
Pocituvani V,Naumovski mojevo prasanje se sostoji vo vrska so golemiot problem so Vladikata Petar i dolgo i neresiv sudski proces so crkovnata uprava na crkvata Sv,Petka vo Rokdael Sydnej Avstralija, Seto sto so godini Makedoncite go gradele vo ovie 10 godini seto se potrosi po sudskite procesi, Dali imat nekoji ili od sinodot ili vo vladata dase zamisli sto ovaj vladika pravi so dijasporata vo Avstralija cekame vas odgovor dali ke imat kraj na seto ova
Одговор

Согласно УСТАВОТ на Република Македонија, и согласно член 19:

 

 

      ПЕЧАТИ           ПОСТАВЕНИ ПРАШАЊА И ДАДЕНИ ОДГОВОРИ

Radmila Stojkova Kitanova
radmila_stojkova@yahoo.com
25.07.2007

Zosto na prasanjeto koi vi go postaviv ne mi odgovorivte a plus toa i voopsto go nema sega vo listata na prasanja i odgovori. I vie ste bile nekoj servis za usluga na graganite so toa sto gi brisete nivnite prasanja. Sramota

 

Веруваме дека прашањето ви било за иселување во друга држава, па затоа сме го избришале ,но ако не е така се извинуваме и ве молиме поставете го уште еднаш. Повторуваме дека  Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.


 

lile
lile_mel@hotmail.com
22.07.2007
Zdravo Jas vi pisuvam od melbourne imam ubi programa i ja fakame makedonskata e sega sakam da prasam zasto ne se imituva direkno od skopje se so ima tuku nie gledame tuka samo reprizi i nekoi pesni so gi davaat samo isteite pa se e isto a plakame 60 dol mesecno i stvarno ne e fer toa si go davaat blagodaram

 

MKTV-SAT претставува посебна сателитска редакција и е етнички канал наменет за македонците кои живеат надвор од матичната земја. Започнал да работи во 2000 година. Емитува програма 24 часа.
Програмата е претежно редактирана од архивата на Македонската телевизија.
Подетални информации можете да добиете на нивната веб страница:

www.mrt.com.mk


Покрај сателитскиот канал на МРТ постои и сателитски радио канал MRA -SAT (сателитски радио сервис) кој, исто така, презентира информации за иселениците.


 

Suzana
dimitrievska@dodo.com.au
21.07.2007
Vo vrska so posledniot pronajdok vo Delcevskoto selo Stamer, i reakcijata na Svetozar Petkovski vo vrska so ova - bi sakala da dobijam odgovor od vas i Ministerstvoto za Kultura: Pekovki veli; "Македонија ќе мора да потпише посебен договор со Бугарската академија за да се вклучиме во истражувањето', Ova e samo uste edna glupost, koja e nametnata od Bugarskata vlada" Nisto NE MORA da se napravi - OVA E SAMO OBICNO NAMETNUVANJE od drzava STO NAS NE NAIMENUVA KAKO BUGARI a ne MAKEDONCI. Ova e samo USTE EDEN OBID KON PRISVOJUVANJE NA MAKEDONSKATA KULTURA - za nejzino ponatamosno BUGARILIZIRANJE. MOETO PRASANJE DO VAS I MINISTERSTVOTO ZA CULTURA E: Zosto Ministerstvoto za Kultura ne si OTVORI EDEN FOND ZA DONACII , (najpoveke so nasite iselici od stranstvo, eve preku VAS - sto samo po 100 evra da doniraat , ke gi sobirat potrebnite sredstva) sto so tie sredstva ke USPEAT do go REALIZIRAAT proectot SAMITE, za da si OSTANE SE TUKA VNATRE VO SVOJATA ZEMJA - A NE postojano da bide prisvojuvano od drugi TUGI RACE????? JAS LICNO A VERUVAM I MNOGU DRUGI STO SI JA SAKAAT SVOJATA ZEMJA , ke se soglasat so mislenjeto - DEKA KE BIDE USTE EDNA (od mnogute) GRESKA NA NASATA VLADA AKO I OVOJ PAT - bez da si go konsultira SVOJOT NAROD i probaat samite da SI GO RESAT PROBLEMOT , brzoglavo i so staro poznatiot izgovor "NEMAME PARI" - SI GO PROPUSTAT I "POSLEDNIOT VOZ" od ZACUVUVANJE NA NASETO CULTURNO BOGATO NASLEDSTVO I IDENTITET. Ve molam da mi odgovorite i vi blagodaram. SUZANA

 

 Го прифаќаме вашиот предлог и Агенцијата за иселеништво ќе договори средба  со министерството за култура за реализирање на оваа идеја.


 

16.07.2007
Kako makedonski drzavjanin vo Avstralija da da si izvadi izvod i licna karta od Makedonija, bez licno prisustvo, preku polnomosnik i koi podatoci da gi navede vo polnomosnoto? (potrebna e adresa i l.k od tamu ili od tuka, i sto ako odamna e istecena ili izgubena...) dijanatashkova@yahoo.com dijana@ukim.edu.mk

 

Извод од матична книга на родените може да извадите во Амбасадата на Република Македонија во Австралија, Камбера или преку полномошник во Република Македонија.
Што се однесува до издавање на лична карта, Ве информираме дека во согласност со Законот за лична карта, може да Ви се издаде лична карта само во Република Македонија. Треба да поднесете барање за издавање на лична карта (пропишан образец) и две фотографии во Министерството за внатрешни работи, според подрачјето на кое имате последно живеалиште. Доколку сте родени во странство, треба да поднесете и извод од матична книга на родени.
Личната карта ја издава МВР.


 

igor
igorstul@gmail.com
14.07.2007
Sakam da prestojuvam vo Litvanija na gosti nekoj period pa kade da se obratam za viza i dali ima ambasada vo Makedonija. Vi blagodaram

 

Амбасада на Литванија во Р.М. НЕМА, најблиска е во Варшава  тел; 004822 635 97 94  и 0048226517291


 

Kiro Stojcevski
kiros@mts.net
10.07.2007
Nekolku pati probuvam da ja kontaktiram Makedonskata ambasada vo Otava preku nivnata opcija - kontakt, no email-ovite mi se vrakaat so informacija deka ne mozat da bidat dostaveni. Ve molam prepratete ja ovaa informacija do nadleznite tamu da ja popravat falinkata za da moze da gi kontaktirame. Blagodaram

 

 Контактите  може да ги остварите и преку
 
Амбасада на Република Македонија во Отава, Канада

130 Albert St. Suite 1006

Ottawa, ON

K1P 5G4

Canada

tel:  + 1 613 234 38 82

fax: + 1 613 233 18 52

e-mail: emb.macedonia.ottawa@sympatico.ca

Амбасадор,  д-р Сашко Насев

biljana
bpanchovska@yahoo.com
07.07.2007

ne sum vrabotena vo mk,ako se omazam za stranski drzavjanin dali ke mozam da koristam zdrastveno osiguruvanje vo makedonija.Pri bolest, poroduvanje ili izdavanje na lekovi. Odnapred vi blagodaram. Pozdrav

 

Ако останете во Р.М., плави картони за здравствено осигурување како невработена можете да добиете во заводот за вработување

beti

06.07.2007

Kako moze povratnici od stranstvo da ne se oslobodeni od plakanje carina za raboti koi sluzat za domakinstvo (mebel , bela tehnika) koi se veke koristeni a koi sakame da si gi doneseme vo makedonija.

 

 Плаќањето царина се извршува по царинскиот закон на Р.Македонија.


monaliza
monaliza-vik@yahoo.com
25.06.2007
 

Prasanjeto e dali mozete da mi dadete detalna informacija za nostrificiranje diploma vo ceska republka.Zavrsiv vo bugarija koja e sega vo eu a sum makedonka sto sakad aodi vo ceska.

 

Признавањето на бугарските дипломи во Чешка, не ни е познато, и сигурно треба да се информирате  во Чешката амбасада која во Р.М. ја нема, а најблиска е во Белград тел; 00381113230133  и  Виена тел: 004315248756


Suzana
dimitrievska@dodo.com.au
25.06.2007
 

Dali postoi DVD ili video-kaseta vo prodazba od filmot "Do krajot na svetot" od Marija Dojcinovska - vo koe se zboruva za plemeto Hunzi od Pakistan. Dokolku postoi, ke ve molam da me posocite, kade i kako da go nabavam (kupam). Vi blagodaram Suzana

Бараниот филм До крајот на светот  е приватен проект на Марија Дојчиновска. Авторот во моментот не е во Македонија. Во процедура е изнаогање начин за воспоставување контакт со Марија Дојчиновска.


lidija krleska
lidijakrleska@yahoo.com
13.06.2007
 

Ve molam da mi odgovorite kako mozam da go ostvaram pravoto za detski dodatok za mojata kerka koja ziveese vo svajcarija 3 god, no poradi bolest se vrati minatata god.Nejziniot tatko zivee iraboti tamu, a nie sme so nego razvedeni. Vi blagodaram ako mi posocite kade da se obratam,Pozdrav

 информирајте се во министерството за труд и социјала или посетете го следниов линк http://www.mtsp.gov.mk/?ItemID=35627DB6D7CF734498CCF9743B34B99F


suzana
trajnik@hotmail.com
06.06.2007
 

ve molam dali znae nekoj da mi napise kako mozam da najdam veb strana na skolite vo makedonija ako nekoj cita ili znae mi treba web stranata ili email od skoloto krste petkov misirkov vo radovis makedonija ve molam pobrzo zatoa sto mi treba hitno blagodatram

e-mail адреса на училиштето е:   kmisirkov@yahoo.com


sazdov marjanco
sazdov_mariyancho@abv.bg
05.06.2007
 

jas sum roden na 02-12-1969 vo stip ul.vita pop jordanova 53 tatko mi e sazdov simeon na 55-60.god. roden vo selo ,kukovo,probistip ne sum go videl 31 godina i neznam kade e vo koi grad zivee vo makedonija poslzden pat go vidov koga zavrasiv prvo odelenie vo sudot vo stip i ot togas nisto neznam za nego,ako nekoi moze da mi pomogne da mi kaze kade e ke mu bidam mnogo blagodaren.

 Во тек се добивање на податоци од општина Пробиштип.


Biljana Cubaleska
b.cubaleska@freenet.de
04.06.2007
 

Veke 12 godini ziveam vo Germanija i imam vo megjuvreme germansko drzavjanstvo. Sakam da kupam stan/kukja vo Makedonija. Pri mojot posleden prestoj vo Makedonija slusnav deka ova ne bi bilo bez problemi. So ova sum na nekoj nacin "prisilena" parite da gi investiram vo nekoja druga drzava (vo cela Evropa osven vo Makedonija drzavjanstvoto ne igra uloga pri kupuvanje na nedviznosti). Koj moze da mi dade poveke informacii za (ne)izvodlivosta na gorenavedenata namera. Odnapred vi blagodaram, B. Cubaleska

Во врска со вашето прашање, најпрво ве информираме за следното:

Еднаш стекнато државјанство на Рерпублика Македонија не се губи, ниту пак може да биде одземено. Државјанство на Република Македонија може да престане единствено со отпуст, ако се поднесе барање за отпуст и се исполнат определените законски услови.

Во вашиот случај не знаеме дали сте барале отпуст од македонско државјанство и на кој начин Ви престанал државјанскиот статус на Република Македонија. Ако имате отпуст, можете повторно да се стекнете со македонско државјанство, доколку поднесете барање за прием во државјанство, согласно член 8 од Законот за државјанство. Во овој случај потребно е да има поминато најмалку три години од денот на престанокот на државјанството до денот на поднесување на барањето за прием.

Ако немате отпуст, ќе треба да проверите дали Ве има во евиденцијата на државјани на Република Македонија, и доколку ве нема во наведената евиденција, ќе треба да поднесете барање само за утврдување на Вашето државјанство. 

По однос на прашањето за стекнување на сопственост врз стан или станбена зграда во Република Македонија од страна на странски државјанин, Ве информираме дека странско физичко лице може под услови на реципроцитет да стекне сопственост врз стан или станена зграда, како и државјанин на Република Македонија (член 244 од Законот за сопственост и други стварни права).

Реципроцитетот го утврдува Министерот за правда под услови и во постапка определена со закон.


Rampo Domazetovski
betaxalfa@yahoo.com
29.05.2007
 

Ja sum iselenik od prilep i saka da donesa v makedonia eden majmun i da go podara na pobeda klubot za sampionskata titulka me interesirat kako da go donesa i kolku carina se plakjat i mola za pravna regulativa od vasi strucnaci

За конкретни информации се обративме до Царинска управа на Р.Македонија, и по добивање на одговорот ќе бидете известени како да постапите за да подарите мајмун во Р.М.


spaso
spasoristov@hotmail.com
18.05.2007
 

Jas sum roden vo Makedonia i sum americhki drzavjanin,decata se rodeni vo SAD dali moze i sto e potrebno od dokumenti da dostavam za da izvadam Makedonsko drzavjansvo za moite deca tie sa 7 i 8 godini, sakam da ja iskoristam prilikata bidejki zaminuvame ovaa leto za Makedonia,ovaa prasanje bese postaveno porano agenciata dopolnitelno me prasa dali e nekoj od roditelite americhki drzavjanin,so zakasnuvanje pisuvam za istoto prasanje, blagodaram.

Еднаш стекнатото државјанство на Република Македонија не се губи, ниту може да биде одземено. Затоа, треба најпрво да проверите дали Ве има во евиденцијата на државјани на Република Македонија, што се води во Министерството за внатрешни работи. Доколку ве нема во споменатата евиденција, ќе треба да поднесете барање за утврдување на Вашето македонско државјанство (член 27 од Законот за државјанство).

Откако ќе го сторите тоа. може да поднесете барање за стекнување на државјанство на Република Македонија за вашите две малолетни деца (член 5 од Законот за државјанство) и во овој случај децата ќе се сметаат за државјани на Република Македонија од моментот на нивното раѓање.

За подетални информации, кога ќе дојдете во Македонија, обратете се во Агенцијата за иселеништво.


marjan jakimov
manta_mkd@tlen.pl
18.05.2007
 

dali makedonija dozvoluva dvojno drzavjanstvo

Законот за државјанство на Р.Македонија дозволува поседување државјанство и на друга држава   двојно државјанство (член 2 став 2 од законот за државјанство)


Mladen Krepiev
m_krepi@yahoo.com
18.05.2007
 

Ako mozete da mi kazete sto mi e potrebno za vadenje na viza za Ceska i kade treba da apliciram? Odnapred Vi blagodaram! Mladen Krepiev

Обратете се на  www.immigrationcz.com. Додека Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.


Milan Angelovski
milan.angelovski@gamil.com
07.05.2007
 

Jas se vikam Milan Angelovski studiram vo Bugarija, potocno vo Sofija.Pri eden razgovor so edna prijatelka koja isto taka uci vo Sofija a koja e po poteklo od Pirinska Makedonija(Goce Delcev)me prasa dali moze da dobie makedonsko drzavjanstvo.Taa najverojatno se izjasnila kako bigarka po nacionalnost no znaete deka tamu site se pod golem pritisok.Pa moeto konkretno prasanje kon vas dali moze da dobi drzavjnastvo makedonsko,kako sto mnogu dobro vi e poznato deka nie makedoncite slobodno mozeme da zememe bugarsko drzavjanstvo?Ve molam da mi odgovorite!!! od napred blagodaren, Milan Angelovski

Државјанство на Р.Македонија може да се стекне на повеќе начини, меѓу кои основен начин е по потекло, а дополнителни два начини се : со раѓање на територија на Македонија и со природување (натурализација). Натурализацијата може да биде редовна, редовно олеснета и исклучителна. Во конкретниот случај, може да се бара прием во државјанство на Македонија со исклучителна натурализација. односно по член 11 од Законот за државјанство на Македонија и член 6 од Уредбата за утврдување на критериумите за особен научен, економски, културен, спортски или друг национален интерес за стекнување на државјанство на Македонија.

По овој основ доколку се работи за припадник на македонскиот народ во Република Бугарија, кое не живее во Македонија, може да се стекне со македонско државјанство со поднесување на барање до МВР на Република Македонија или до дипломатско - конзуларно претставништво (ДКП) на Македонија во Република Бугарија. Со барањето треба да се поднесат и следните документи:

- извод од матична книга на родените за барателот и за неговите родители (со заверен судски превод на македонски јазик)

- кратка биографија и контакт адреса во Република Македонија

- друга дополнителна документација која не е задолжителна, но од која може да се виде активното учество  на барателот во работата на македонски иселенички здружениа, црковни општини, активно учестви во афирмирањето на Република Македониај во странство


Manov Kire
k.manov@hotmail.com
05.05.2007
 

dali moze da dobijam odgovor zosto bitolska mlekara go prekina otkupot na ovco mleko.ili kade i kako moze da se najde otkupuvac kade da se potrazi pomos.jas ziveam i rabotam vo Svajcarija esenta investirav 30 000 evra vo farma za ovci. ili kako moze da pomogne drazavata vo ovoj slucaj

Во врска со вашето прашање, Ве известуваме дека Агенцијата за иселеништво на Република Македонија се обрати до ИМБ млекара Битола и доби информации дека ИБМ Млекара Битола врши откуп и преработка на овчо млеко. За конкретни информации, обратете се на Контакт телефон на ИМБ Млекара Битола  0389 047 226 380.


Mile Majzovski
mile.majzovski@bredband.net
05.05.2007
 

Baravne ispis so negativen odgovor za mojata sopruga i moite deca poradi sto sakavne da zemime Svedsko Drzavjanstvo. Megutoa decata dobija negativno a soprugata ja ispisaa, i toa bese odprilika 1999 god. Slusav edna Makedonska emisija za iselenicite kade se govorese za vakvi slucaj. Deka posle 3 godini mozelo da se povratit Makedonskoto Drzavlanstvo. Moje prasanje: Koga ke dojdime na odmor na leto kade da se obratime i koj dokumentaci ni trebat da pripremime od svedskite vlasti i od Makedonskite vlasti. So Pozdrav. Mile Majzovski

Иселеник од Република Македонија и неговите потомци до прво колено можат да се стекнат со државјанство на РМ, без да се откажат од странското државјанство, ако исполнуваат одредени законски услови, член 8 од Законот за државјанство.

Треба да се внимава на рокот од поминати најмалку 3 години од дадениот отпуст до денот на поднесување на барање за повторен прием во државјанство на РМ. Значи Вашата сопруга може повторно да се стекне со македонско државјанство.

За подетални информации обратете се во Агенцијата за иселеништво, надлежен државен орган да се грижи за правата и положбата на иселениците од Македонија.


Suzana
dimitrievska@dodo.com.au
05.05.2007
 

Dali postoi nekoja banka vo Makedonija, sto izdava krediti na Makedonci sto ziveat i rabotat nadvor od Makedonija i sakaat tie pari da gi vlozat pak vo Makedonija. Na primer da kupat: dukan, kuka ili stan i sl. Kreditot normalno da se isplaka od stranstvo vo deviza a i so depozit na primer.

Банките во Република Македонија доделуваат кредити независно од тоа дали кредитобарателот е Македонец што живее и работи во Република Македонија или живее и работи надвор од неа. За условите и постапките под кои банките одобруваат кредити потребните информации можете да ги добиете од нашата веб страница во рубриката Економија, финансиски систем и пооделно на веб страните на банките.


Angel Mitrevski, Split
angel.mitrevski@st.htnet.hr
04.05.2007
 

Dali imate prateno bilo kakva preporačana pratka na MKD"Makedonija" vo Split nekade na početokot na April. Imeno radi opravdani pričini a i radi greška na poštarot pratkata e vratena vo makedonija. Nažalost ne ja dobivme ni adresata na prakačot pa ako ste vie Ve mola javete ni. Jas sum inače pretsedatel na MKD "Makedonija" Split. Pozdrav Angel

Агенцијата за иселеништво Ви испрати две пратки кои се вратија назад.  Со следните пратки, ќе ви ги испратиме и овие кои се вратија.


vesna
vesna.bt@sbcglobal.net
02.05.2007
 

ziveam vo usa.potreben mi elektronski preveduva(anglisko makedonski).dali toj voopsto postoi i ikade mozam da go nabavam?

 електронски преведувач на CD не најдовме, но ве упатуваме на страната http://www.idividi.com.mk/recnik/index.htm    и  http://www.recnici.com.mk/eRecniktekst.htm каде може да се најде македонско англиски речник


spasoristov@hotmail.com
09.04.2007
 

Verovatno ova prasanje ne e prv pat postaveno,decata se rodeni vo USA sto znachi tie se Americki drzavjani, sto e potrebno za da dobiat Makedonski pasaport, jas i nivnata majka sme rodeni vo Makedonia. Pozdrav do vrabotenite vo agenciata posebno da naglasam do nasiot prijatel Vasil Naumov.

Ве молиме да ни напишете дали вие и/или вашата сопруга сте државјани на Република Македонија, за да можеме точно да ви одговориме


Daniel
daniel_j4u@yahoo.co.uk
07.04.2007
 

Dali za vlez vo hrvatska na makedonski drzavjanin mu e potreben nekakov drug dokument, to jest nekakva garancija osven pasosot?

За влез во Република Хрватска потребно е да се поседува само македонски пасош.


07.04.2007
 

jas sakam da prasam prasanje dali eden vladika mozi da vodi sudski proces so vernicite koji gradele crkva so svoji pari vo avstrajija 10 godini se sudi so vernicite ja barat tapijata od crkovniot imot potroseni se nad 3tri milioni po sudovi.dali imat zakon inekoj vo makedonija dago prasat petar sto pravi so makedonskite vernicizosto gi sudi

Согласно Уставот на Република Македонија, МПЦ и другите верски заедници се одвоени од државата, и таа не може да се меша во работите од нивната надлежност.


Lidija
mlatrajk@bigpond.net.au
06.04.2007
 

Dali bi mozela da dobijam poveke informacii vo vrska so oglasot za vrabotuvanje vo Johnsons Control vo Makedonija. Navodno se baraat elektro i masinski inzinjeri so najmalku 5 godisno rabotno iskustvo vo stranstvo. Vi blagodaram za informacijata.

Обратете се на интернет страницата на Jonhson Control's. www.johnsoncontrols.com 

или јавете се на:

Directorate for Technological Industrial Development Zones

Adress:
11 Oktomvri 9
1000 Skopje
Republic of Macedonia

Phone:
+389 (0)2 3112 766
+389 (0)2 3215 522
Fax:
+389 (0)2 3112 799

E-mail Contacts:

Bachelor of Business Administration, B.B.A - Marjan Jovanov, Director
marjan.jovanov@fez.gov.mk 

Bachelor of Business Administration, B.B.A - Mumin Sali, Deputy Director
mumin.sali@fez.gov.mk

info@fez.gov.mk

 


Goran
taleg1979@yahoo.com
29.03.2007
 

Zdravo, jas sum Makedonec koj podolgo vreme zivee i raboti vo Crna Gora. Pri sekoj vlez vo Albanija plakam 10 e za viza, pa me zanima dali mozi da se zemi viza koja vazi za podolgo vreme (za godina dena) i do koga ke vazi vizniot rezim za Makedoncite vo Albanija, bidejki veke nekolku pati slusnav deka ke se ukini a od toa nisto, i oti ne se vovedi reprocititet, i Albancite da plakaat na vlez vo Makedonija, bidejki mislam deka na ovaj nacin se ogrozeni nasite prava. A i oti na sekoj vlez vo Albanija plakame plus na albanskite carinarnici onolku kolku samite ke procenat, a so nas nenosime nisto sto bi trebalo da se carini ( od 2 pa do 10 e, ili pak nekogas nisto), a pri toa ne dobivame nikakva potvrda deka sme platile, za da bi dobil nekakva refundacija od firmata kade rabotam.

Визата за влез во Албанија е 1 евро.


Velimir Kirov
velimirkirov@yahoo.com
27.03.2007
 

Zdravo!Me interesira: Sum bil vo Anglija 9 meseci dodeka studirav ovde vo Skopje na Tehnolosko-Metalurskiot Fakultet.Dali treba da polagam test po Angliski ili pak mozam da apliciram za Iselenistvo vo Kanada samo so kopija na Angliska viza odnosno dokaz deka sum pretstojuval vo Anglija? Drugoto prasanje e: Ve molam objasnete mi go celiot proces so se rangiranje na bodovi za Iselenicka viza za Kanada za dvajca (par),po nacinot "Skill Workers". Odnapred mnogu vi blagodaram-Velimir!

За информации обратете се на :

Canadian Embassy
Kneza Miloša 75,
11000 Belgrade
telephone: +381 11 306-3000 (Chancery)
telephone: +381 11 306-3039 (Immigration) fax: +381 11 306-3042 (Chancery)
fax: +381 11 306-3040 (Immigration)
fax: +381 11 306-3035 (CIDA)
www. canada.org.yu
Working Hours: Monday - Friday 08:00 - 16:00


Sasko Trajcevski
sago.int@gmail.com
24.03.2007
 

Do Violeta Sekulova Se interesiram ako kaj nas e vo tek zakon za "Property Managment"-Upravuvanje so nedviznini. Pozicijata se odnesuva celokupno upravuvanje koe se sostoi od slednovo: Sobiranje na pari za cistenje na zgradite(plakanje na higienicari i naoganje na soodvetnite) Celoseno ureduvanje na vnatresnosta na zgrada kako:farbanje na velez i hodnici odrzuvanje na liftovi,elektricna instalacija,Stakla i t.n. Nadvoresnost na zgrada i pred zgrada kako sadene i odzuvanje na zelenilo(treva, cvekinja , drva, citenje na sneg vo zima. isto taka i odrzuvanje na celokupnata cuvarska sluzba za vlezovi i garazi. Celokupno dolgorocno i kratkorocno budzetiranje i planiranje. Godosno odrzuvanje na sostanoci so stanarite i mesecno so nivni predstavnici.


Daniel
daniel_kalgeri@yahoo.com
21.03.2007
 

jas sum student na ekonomski fakultet i makedonska firma saka da me isprati na praksa vo Svajcarija za usovrsuvanje od kade sto imama dobieno soglasnost DALI BI IMALO PROBLEM OKOLU VIZNIOT REZIM(DA NE MI DADAT VIZA)? odnapred vi blagodaram.

Прашањата во врска со визниот режим на Република Македонија со другите држави ги решаваат амбасадите на односните земји. Доколку се појави определен проблем, за повеќе информации ќе се обратете до Одделението за конзуларни работи при Министерството за надворешни работи.Cvetkovski Goce
macedonianwines@yahoo.com
17.03.2007
 

hello mi treba detalni informacii za --BUNARGIK- kade da gi najdam??? thank you

Информации за слободната економска зона Бунарџик може да добиете на интернет страницитеwww.bunardzik.com.mk и www.f.e.z.bunardzik.com.mk


biliana
biliana_25@hotmail.com
15.03.2007
 

zdravo imam edna molba do vas bi sakala dave prasam so mojov problem ziveam vo skopje imam vonbracno dete pred edna godina se vencav so mojot soprug on e germanec problemot e sto nemi davat viza veke 11 meseci dasi zaminam bidejki tatkoto na moeto dete e vo germanija ve molam dami kazete kade dase obratam isto da pravam blagodaram

Прашањата во врска со визниот режим на Република Македонија со другите држави ги решаваат амбасадите на односните земји. За повеќе информации во врска со вашиот преоблем обратете се до Одделението за конзуларни работи при Министерството за надворешни работи.


Cvetkovski Goce
macedonianwines@yahoo.com
12.03.2007
 

Zdravo. Mi trebaat poveke informacii za slobodnata ekkonomska zona -BUNARGIK - kade mozam da gi najdam site potrebni informacii -iliako ima web strana bi bilo super vi blagodaram odnapred Cvetkovski Goce NY

Информации за слободната економска зона Бунарџик може да добиете на интернет страницитеwww.bunardzik.com.mk и www.f.e.z.bunardzik.com.mk


Manov Kire
k.manov@hotmail.com
04.03.2007
 

od koga ke moze da se patuva bez viza samo so makedonski pasos vo evropa

Владата на Република Македонија досега има потпишано договори за реадмисија со 14 земји членки на Европската Унија. Од ноември 2006 година се водат преговори за склучување на единствен договор за реадмисија кој ќе ги опфати сите земји членки на ЕУ. Преговорите завршуваат во март 2007 година и тогаш е потребно да се склучи договорот за визните олеснување помеѓу РМ и ЕУ, кој би стапил во сила кон крајот на 2007 година. Ова олеснување ќе опфати повеќе категории лица - ученици, студенти, професори, бизнисмени, новинари, спортисти, вработените во државната управа итн.

 Меѓутоа, Владата на РМ ќе настојува ова да биде една од фазите кон целосната либерализација за слободно патување на граѓаните на РМ во земјите членки на ЕУ, односно за влез во Шенген системот.


Tancho, bitolchanec od Toronto, Kanada
t_m_trajkoski@hotmail.com
24.02.2007
 

Koj e maksimalniot iznos na dolari shto mozat da se vnesat vo Makedonija vo kesh.

На интернет страната на Царинската управа www.customs.gov.mk во рубриката - Патнички промет, подрубрика - Девизи ви е приложено Упатството за внесување и изнесување домашни и странски пари, чекови и монетарно злато во патничкиот промет. Во упатството е точно утврдено што опфаќа поимот резиденти а што поимот нерезиденти и висината на ефективните странски пари што секоја од овие категории можат слободно да ги внесуваат во Република Македонија.


kire
saneks_kiro@yahoo.com
24.02.2007
 

Me interesira dali so avstraliski pasos moze bez viza da se prestojuva vo grcija...odnosno koj kredibilitet go ima avstraliskiot pasos za sosednite zemji na Republika Makedonija Odnapred vi se zablagodaruvam

Со австралискиот пасош може без виза да се престојува во сите соседни земји на Република Македонија, па и во Грција.

Меѓутоа, праксата покажува дека Македонците кои се родени во Северна Грција (Егејска Македонија) и во чии патни исправи како место на раѓање е запишан македонскиот топоним, тие граѓани можат да имаат проблем при влез во Грција особено ако се користат граничните премини на Република Македонија со Република Грција.


Vlado Stojanovski
lale.stoj@tiscali.co.uk
17.02.2007
 

Vo momentov ziveam vo Anglija,i tuka sum od juli 2007 godina.Vo momentov sakam so soprugata da se preselime vo Makedonija i so nas da gi doneseme i nasite licni raboti(na primer bela tehnika,kompjuter,televizor,namestaj za dnevna i spalna soba....itn),isto taka i avtomobil.Ovie raboti ne se novi i se kupuvani vo tek na mojot prestoj tuka. Ve molam da mi kazete kakvi se moite prava za uvoz na ovie raboti i dali ke bidam osloboden od carinski obvrski.Odnapred blagodaram. Mnogu pozedrav vlado

Во Царинскиот закон (Сл весник бр. 39 од 30.05.2005 година ) меѓудругото постојат и повластени постапки за ослободување од плаќање на увозни давачки (членовите од 193-198).
Во овие законски одредби се таксативно наброени повеќе случаи на ослободување од плаќање на увозни давачки, но во кои не се стриктно наведени одредени привилегии за иселениците, како што тоа беше во претходниот закон.
Но затоа пак има повеќе други можности каде што и иселениците можат да ги користат овие повластици, како и сите државјани на РМ.
Така на пример во жленот 196, од плаќање на увозни давачки се ослободени неупотребуваната опрема и резервни делови (освен автомобилите и канцелариски мебел и опрема) врз основа на влог на странско лице во трговско друштво, а кои служат за вршење на претежната дејност на друштвото. Влогот на странското лице треба да е подолг од 3 години И да изнесува 20%од вкупно вложениот траен цапитал на друштвото, под услов имателот на одобрението кој го користел ослободувањето да работи најмалку уште 3 години по истек на последната година во која го користел ослободувањето од плаќање на увозни давачки.
Под влог на странско лице се смета и откупот на акции од страна на странското лице.

Општина Струмица одделение заЛокален Економски Развој
pbedzovski@gmail.com
16.02.2007
 

Број на луге до 35 години кои ја напусхтиле државата поради вработување во странство

Такви статистики во Македонија не се водени.


niko
trajnik@hotmail.com
14.02.2007
 

ovaa e do petrova ako saka da najde covek cikago odi na www.msn.com  i potoa klikni na white pages i ke ti izleze strana kade treba da vneses ime i prezime i vo koja provincija zivee vo amerika ke gi najdes site podatoci za nego tuka pozdrv


Josif Apostolov
migdonec@hotmail.com
13.02.2007
 

kako da ja najdam tocnata adresa na organizacijata Makedonski Nacionalen Front znam samo deka se naoga negde vo Prilep odnapred vi blagodaram.

 


Beata Petrova
beata@lugarus.com
12.02.2007
 

Почитувани Ве молам ,доколку има некои Македонци што живеат во Чикаго да се јават и да остават свои е-mail затоа што барам контакт со татко ми кој се отсели таму пред 35 години а немам никакви информации дали е жив.Ве молам и Ви се заблагодарувам однапред Со почит.

Ве молиме испратете ни подетални инфромации кои Агенцијата за иселеништво ќе ги стави во рубриката Огласи од каде ќе може заинтересираните за случајот да контактираа со вас или со нас.SOLIDARNOST
solidarnost@freemail.com.mk
09.02.2007
 

SOJUZ NA HUMANITARNI ZDRUZENIJA "SOLIDARNOST" SKOPJE,MAKEDONIA Bul.Cvetan Dimov br.29 lok.56 Skopje,00389/2 2611-259 ;00389/70546-193 solidarnost@freemail.com.mk


08.02.2007
 

Почитувани пријатели, Работам како учителка по македонски јазик во Мелбурн и веке со години ми недостасува материјал и детски книги, пред се сликовници за деца кои малку го зборуваат нашиот јазик. Дали и на каков начин вие би можеле да ме снабдувате со овој вид книги. Покрај ова ме интересира дали би можеле да ме снабдувате со весникот СОФРА, кој би им го продавала на нашите родители овде, или треба да се обратам директно во Уредништвото на ова списание. Во колку треба да стапам во контакт со нив, дали би можеле да ми испратите нивна адреса. За сега толку, во иднина би ме интересирале и други прашаења. Примете многу топли поздрави од Светлана Мицкова, Мелбурн.

Во можност сме еднократно да ви испратиме неколку сликовници и книги за деца. На  e-mail  адреса violeta@minisel.gov.mk наведете ја адресата на која сакате да бидат доставени книгите.

За континуирано снабдување и збогатување на книжниот фонд во вашето училиште,  информирајте се од нашата веб страница www.emigration.gov.mk

Во рубриката КУЛТУРА има подрубрика – ИЗДАВАЧКИ КУЌИ во која се дадени податоци за неколку издавачки куќи од Македонија со кои можете да комуницирате и да се договорите за снабдување и доставување на учебници и друга литература.

Списанието СОФРА веќе неколку месеци не се печати. Излегува ново списание ХРАНА И ВИНО.

Податоци за ова списание се  e-mail contact@medfocus.com.mk

Тел: 243 66 44 и факс 243 10 89

Адреса на издавачот med Focus trade: 

Булевар АСНОМ бр. 24/3 – 4, 1000 Скопје, ПФ 260

Web www.medfocus.com.mk

Web www.hranaivino.com.mk

 


Gilinas Sakirovska
gilinas@web.de
07.02.2007
 

Pocitvani Dami i Gospoda, Sakam da zemam germansko drzavjanstvo i bi sakala da znam dali moram da go dadam mojot makedonski pasos i kolku pari toa ke me cini.

Согласно член 2 од Законот за државјанство на Република Македонија, државјанинот на Република Македонија може да има и државјанство на друга странска држава.

Според регулативата на СР Германија, за добивање на германско државјанство по натурализација, покрај останатите услови потребно е да се има и отпуст од дотогашното државјанство. Отпустот од македонско државјанство е регулиран со член 20 од Законот за државјанство.


megi
canadasosserbody@yahoo.ca
29.01.2007
 

dali imate informacii za nekoe makedonsko drustvo vo anglija i kade ima poveke makedonci vo koj del od anglija

Makedonski Sovet za Unapreduvanje i Promocija
45E Eaton Square, London SW1 W 9BD
tel: + 20 7235 0333
fax: + 20 7235 0444

Association of Macedonians Citizens in United Kingdom
Studio No 4, 10 Minster Road
London NW2 3RA
Vane Milanov
tel: +44 208 450 2535


Makedonska pravoslavna crkovna opstina "Sv. Arhangel Mihail i Site Angeli"
London 10 05 2004
c/oViktor Stojcev
fax: +44 207 534 30 90

Poposki Mitko od Canada
poposki@sympatico
25.01.2007
 

Republika Makedonija e redovno posetuvana od golem broj domassni turisti (makedonci)iseleni vo Cnada vo poslednite godini a i mnogu porano. Za vreme na nassata poseta na nassata tatkovina sme dolzzni da vadime vizi, koi vadenja nekogass ni pricinuvaat golemi potesskotii, bidejki konzulati ili ambasadi makedonski ima samo vo Otava i Toronto, a distinaciite na koi zziveat iselenicite se mnogu pogolemi. Zossto iselenicite od Makedonija so makedonsko poteklo morat da vadat (da bidat maltretirani) vizi za svojata tatkovina, koga sigurno znaeme deka R.Makedonija e Canadski drzavjani e posetuvana samo od makedonci, mnogu malku od turisti koi nemaat na[e poteklo.

Визниот режим на Република Македонија со други држави, специјални административни региони и субјекти и територијални власти непризнати како држави е регулиран од Министерството за надворешни работи и важи за сите странски државјани.                       Во правниот систем на Македонија, без разлика  дали странскиот државјанин е со македонско потекло, во зависност од земјата од која доаѓа се вади виза ако е така регулирано во билатералните односи помеѓу двете земји.


Jennifer Cvetkovska
Cvetkoje@excite.com
24.01.2007
 

Makendonsko dirshavyansko za americanka-makedonka

Со оглед на твоето македонско потекло имаш можност да се стекнеш со македонско државјанство согласно член 14 од Законот за државјанство со исклучителна натурализација, како и во согласност со член 6 од Уредбата за утвдување на критериумите за особен научен, економски, културен, спортски или друг национален интерес за стекнување на државјанство на Република Македонија донесена од Владата на РМ.

Барањето за стекнување на државјанство на Р. Македонија се доставува преку Амбасадата на РМ, во земјата каде што живеете, до Министерството за внатрешни работи.  Законот и Уредбата и Упатствотоможат да се најдат на нашата интернет страница во рубриката правна регулатива.


23.01.2007
 

Kade mozam da dobijam poveke informacii za rabota na pravnici vo Ceska ? Ve molam odgovorete mi na E-mail:kris_simeonova@yahoo.com

За детални информации во врска со работа на македонски граѓани во Чешка, обратете се на следната интернет адреса www.immigrationcz.org  каде има линк на македонски јазик во кој се објаснуваат условите за работа во Чешка.

Исто така има и online регистар на слободни работни места во Чешка за странски државјани. Адресата е www.praceprocizince.org


Часлав Стефановски
makchas@yahoo.com
23.01.2007
 

Кои се лицензирани агенции за иселеништво за Австралија и Нова Зеландија во Македонија икаде може да се најде Информација?

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.niko63@bluewin.ch
19.01.2007
 

Заедница на македонските друштва Швајцарија Прес.Мирчев Никола. Почитувани би сакале да знаеме дали Република Македонја има свој почесн конзул овде во Швајцарија,во колку го има која е неговата обврска према диаспората

Амбасада на Република Македонија во Берн, Швајцарска Конфедерација
(Исто така покрива и Принципат Лихтенштајн)
Kirchenfeldstr., 30
CH - 3005 Bern 
tel.  41 31 352 00 02
tel.  41 31 352 00 16
fax: 41 31 352 00 57
e-mail:
makedamb@bluewin.ch

tel.  41 31 352 00 28 (Конзуларно одделение)
tel.  41 31 352 00 30 (Конзуларно одделение)
fax: 41 31 352 00 37 (Конзуларно одделение)

Амбасадор, Махмуд Ибрахими

Амбасадата и Канцеларијата за врски покрај функциите наведени во Виенската конвенција за дипломатски односи, ги вршат и следниве функции:
- ја претставуваат и застапуваат Република Македонија во државата на приемот;
- ги штитат интересите на Република Македонија и на нејзините државјани и правните лица и вршат конзуларно-правни работи;
- ги унапредуваат и развиваат односите и севкупната соработка меѓу Република Македонија и државата на приемот од интерес за Република Македонија;
- учествуваат во преговорите со владата на државата на приемот;
- ја следат внатрешната и надворешната положба и активноста на државата на приемот и за тоа го известуваат Министерството, кое информациите ги проследува до претседателот и
- ги известуваат органите, институциите и јавноста на државата на приемот за ставовите и развојот на Република Македонија. Амбасадата и Канцеларијата за врски ја развиваат својата работа на политичко, економско, безбедносно, културно, научно-техничко, информативно и друго поле.
Амбасадата и Канцеларијата за врски особена грижа посветуваат на положбата и човековите права на припадниците на македонскиот народ во соседните земји и на државјаните на Република Македонија.

 

Viktor
viktorpetrovski@yahoo.com
06.01.2007
 

Dali ima nekoi nasi Makedonci vo Litvanija? Jas ziveam i studiram vo Litvanija, vo gradot Klaipeda pa sum zainteresiran da vidam kako ziveat i sto rabotat nasite tamu. Ke ve molam ako znaete nekoj ili imate nekakvi kontakti so Litvanija, da me izvestite.

За Литванија немаме никакви податоци за македонски заедници


MKD OHRIDSKI BISER - ZAGREB
ohridskibiser1@net.hr
02.01.2007
 

Vi blagodarime što ni gi isprativte cd-ata i knigite.Ke Vi pratime sliki od Makedonskata večer od Zagreb.Srdečen pozdrav od členovite na MKD Ohridski biser

Среќни Новогодишни и Божикни празници и бериќетна 2007 година со желба за понатамошна успешна соработка

Ви посакува

Агенцијата за иселеништво


Tane Metodi Trajkoski - Tancho
t_m_trajkoski@hotmail.com
28.12.2006
 

Srekna nova 2007 godina! Vashiot chest posetitel na vashata "web-site", Tancho, bitolchanec od Toronto, Kanada.

Среќни Новогодишни и Божикни празници и бериќетна 2007 година со желба за понатамошна успешна соработка

Ви посакува

Агенцијата за иселеништво


MKD OHRIDSKI BISER - ZAGREB
ohridskibiser1@net.hr
19.12.2006
 

Vi blagodaram što ni odgovorivte na prvoto prašanje.Organizirame tombola od koja se financiraat troškovite za Makedonskata večer koja ja organizirame na 13.01.2007.Ako može da ni ispratite bilo kakov poklon paket vo vid na knigi, cd-a, dvd-a,ili slično će bideme mnogu blagodarni.Adresata e Domobranska 9 10000 Zagreb Hrvatska.Imame i devet dečinja koj imaat nastava na Makedonski jazik so učitelkata Despina Velinska.Znači može i knigi koj bi im poslužile vo nastavata.

Испратени се материјали за вашите потребиMKD OHRIDSKI BISER - ZAGREB
ohridskibiser1@net.hr
14.12.2006
 

Organizirame tradicionalna Makedonska večer vo Zagreb na 13.01.2007g.Ve molime ako ste vo možnost da ne pomognete da organizacijata na večerta bide što pouspešna i da gi razveselime našite Makedonci i nivnite prijateli.Očekuvame 300 gosti i nastapuva grupa Boemi od Bitola.

Агенцијата за иселеништво ви ја честита Новата Година и бара од вас подетално да објасните каква помош Ви е потребна.


zoran
milioner82@yahoo.com
13.12.2006
 

kako moze da se raboti tamo vo germanija da receme sto e potrebno ili iselenicka viza pozdrav

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.Обратете се во амбасадата на соодветната држава.


GBF Konsalting
gbfc@mt.net.mk
13.12.2006
 

Kontakt so makedonska zaednica vo Argentina

За Аргентина немаме никакви податоци за македонски заедници


Daniel
d.t.skyline@mt.net.mk
07.12.2006
 

Sakam da zaminam iselenicki vo Kanada so soprugta.Kako?

Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.Обратете се во амбасадата на соодветната држава.


Dragica Karsova
dragica@kanal77.com.mk
06.12.2006
 

Pocituvani, bi sakale da znaeme, dali vo Amerika i Kanada, osven pecateni dali ima i radio i televiziski mediumi? Vo ocekuvanje sme na vasiot odgovor.

Macedonian Radio Program
80 West Main Street 200
Rochester, NY 14614
c/o Nada Demitriow
tel: +1 716 454 7350
fax: +1 716 454 4516


Makedonski Radio Cas
264 Parker Ave.
Clifton, NY 07011
    

 САД

BKTV
412-415 Greencrest Cir.
Toronto, ONT M1G 1B9
c/o Borce Kulevski
tel: +1 416 431 3022
fax: +1 416 431 6055
email: bomiku@netscape.net

Канада

 


Lidija
Makedonka@email.com
01.12.2006
 

Ke ve molam ako mozete da mi ja ispratite adresata na crkvata Sv. Kliment Ohridski vo New York i nivniot telefon ako gi imate. Blagodarna odnapred, Lidija

Контакт адреси на македонски иселенички организации и дипломатско конзуларни претставништва имате на нашата web страна во рубриката КОНТАКТИ.Моментално ги имаме овие адреси

Makedonska pravoslavna crkva "Sv. Kliment Ohridski"
2005 124th St.
College Point, NY 11356
tel: + 1 718 762 1670
fax: + 1 718 888 0632
САД